Hlavní navigace

Brněnská nemocnice si sama pěstuje konopí, léky se poprvé dostanou i k pacientům

22. 4. 2024

Sdílet

 Autor: FNUSA
Pacienti z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny nově dostávají léky s obsahem léčebného konopí, které vyrostlo přímo v nemocniční pěstírně. Zařízení tak může mimo jiné zaručit, že obsahují stále stejnou koncentraci účinných látek. Samotné kapsle připravují sami farmaceuti v místní lékárně.

Léky z rostliny cannabis lékaři pacientům Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA a LF MU předepisovali už několik let. Až teď se ale v jejich výzkumu a výrobě stala nemocnice samostatnou.

Co se dozvíte v článku
  1. První dvě dávky konopí
  2. Stálý obsah účinných látek
  3. Výzkum dál pokračuje
  4. První kapsle vyrobené v nemocniční lékárně

První dvě dávky konopí

Do nemocniční lékárny v těchto dnech putují dvě dávky konopí pro léčebné použití, které vypěstovali vědci přímo v nemocniční pěstírně. „Jedna je s vyváženým poměrem obsahových látek THC a CBD, ta druhá je s vysokým obsahem THC. O tom, která bude jakému pacientovi předepsána, rozhoduje lékař,“ vysvětluje vedoucí výzkumník Václav Trojan. Léky s obsahem léčebného konopí pacienti dostanou ve formě tobolek.

Výzkumem léčebného konopí se v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC), společném pracovišti svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, zabývají už více než pět let. Jde o komplexní výzkum rostliny od studia její genetiky, obsahových látek až po nové aplikace při léčbě různých onemocnění.

Komu pomáhá léčebné konopí? Předepsat ho mohou ani ne dvě stovky lékařů Přečtěte si také:

Komu pomáhá léčebné konopí? Předepsat ho mohou ani ne dvě stovky lékařů

Stálý obsah účinných látek

Osobní užívání konopí s obsahem THC vyšším než 1 % je v naší zemi legální, jeho distribuce a prodej jsou však zakázané. ICRC je jedno z mála pracovišť v České republice, které má licenci k pěstování konopí pro léčebné použití.

Rostliny vědci pěstují v řízených podmínkách, pravidelně jim regulují světlo, teplo, vlhkost i oxid uhličitý. „Můžeme tak zajistit, že produkty budou obsahovat stále stejné množství účinných látek. Konopí má navíc schopnost vtahovat a koncentrovat v sobě veškeré prvky látek z půdy, a to včetně těch škodlivých. I tohle máme v naší pěstírně pod kontrolou,“ dodává Trojan.

A právě tohle je to, v čem je konopí vypěstované na půdě Mezinárodního centra klinického výzkumu diametrálně odlišné od toho vypěstovaného podomácku. „Tyto podmínky je stěžejní neustále udržovat. Jedině tak pak můžeme vzniklý produkt nazvat lékem.“

Víte, že u konopné léčby jsou velmi vysoké doplatky?

Výzkum dál pokračuje

Konopí jako takové obsahuje přes 480 látek. Vědci se snaží látky izolovat a jejich účinky samostatně zkoumat. „Není to jenom o THC nebo v poslední době velmi skloňovaném CBD. V marihuaně doposud dokážeme definovat přes 120 kanabinoidů. Cesta od klinické studie ke schválenému léčivu je ale velmi dlouhá,“ říká Trojan.

Vlastní výzkum konopí, pěstírna a propojení s nemocničním Centrem pro léčbu bolesti a nemocniční lékárnou, ve které konopné léky vznikají, jsou tak opravdovou raritou. „Dovolím si tvrdit, že s ohledem na naše technologie a produkci materiálu v medicínské kvalitě jsme v tomto unikátní,“ myslí si Trojan.

Celý cyklus léčby skutečně probíhá pod jednou střechou – od počátečního výzkumu rostliny, její šlechtění a pěstování přes výrobu konopných tobolek až po předepisování konopných léků pacientům.

První kapsle vyrobené v nemocniční lékárně

A i ony konopné tobolky znamenají pro brněnskou nemocnici další prvenství.„Historicky poprvé se u nás zavedlo používání rostliny konopí v kapslích, které připravujeme přímo v naší lékárně,“doplňuje vedoucí nemocniční lékárny Martin Šimíček.

Jen loni si pro léky z konopí přišlo ke svaté Anně téměř 500 pacientů s chronickou bolestí. Nemocniční lékárna tak připraví stovky dávek léčebného konopí měsíčně. „Největší procento tvoří lidé s bolestmi zad, artrózami nebo revmatem,“ popisuje vedoucí Centra pro léčbu bolesti, lékař Radovan Hřib.

„Co se týče léčby konopím, existuje stále spoustu otázek, na které hledáme odpovědi. Je tu tolik doposud neprobádaných oblastí. Už teď však víme, že bezpečnostní rizika konopných léků jsou mírná až nulová.“ 

V rámci svatoanenské nemocnice používají lékaři konopné léky pro léčbu bolesti, do budoucna by se ale výzkumníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu chtěli zabývat použitím léčebného konopí v oblasti neurologie nebo dermatologie.

Indikační kritéria pro léčbu konopím 

  • Chronická neutišitelná bolest (zejména bolest v souvislosti s onkologickým onemocněním, bolest spojená s degenerativním onemocněním pohybového systému, systémovým onemocněním pojiva a imunopatologickými stavy, neuropatická bolest, bolest při glaukomu). 
  • Spasticita a s ní spojená bolest u roztroušené sklerózy nebo při poranění míchy, nebolestivá úporná spasticita zásadním způsobem omezující pohyb a mobilitu nebo dýchání pacienta, mimovolné kinézy způsobené neurologickým onemocněním a další zdravotní komplikace, mající původ v neurologickém onemocnění, nebo úraz páteře s poškozením míchy či úraz mozku, neurologický třes způsobený Parkinsonovou chorobou a další neurologické potíže dle zvážení ošetřujícího lékaře. 
  • Nauzea, zvracení, stimulace apetitu v souvislosti s léčbou onkologického onemocnění nebo s léčbou onemocnění HIV. 
  • Gilles de la Tourette syndrom. 
  • Povrchová léčba dermatóz a slizničních lézí. 

Zdroj: Státní agentura pro konopí pro léčebné použití (SAKL)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).