Pivo je základem každé gril párty. Nejen to orosené

8. 6. 2016

Sdílet

 Autor: ČSPS
Chystáte se v pátek na grilovačku? Nechte se inspirovat našimi pivními recepty, jsou snadné, rychlé a nevšední. A když už to pivo budete kupovat, poradíme, jak o něj pečovat.

Kde všude lze v Praze grilovat? V parku i na loďce. Nejlépe se ale stejně uhlíky žhaví na zahradě v domácím prostředí s partou dobrých přátel a soudkem dobře vychlazeného pitiva. A protože nás i o nadcházejícím víkendu čeká krásné počasí, můžete se už teď nechat inspirovat atraktivními pivními recepty, kterými všechny ohromíte. Připravte Steak z tuňáka, s kuskusem s pšeničným pivem a olivovou tapenádou nebo Grilovanou vepřovou plumu s letním bramborovým salátem. A k tomu všemu si dopřejte škopek dobrého piva. Dozvíte se, jak vařit a jak s pivem správně zacházet.

Pivní sud se nikdy nekutálí

Pivo je součástí prakticky každé oslavy, zvláště pokud se jedná o oslavu konanou v létě pod širým nebem. Máte-li dostatek džbánků a rukou, můžete skočit na růžek, pokud však chcete piva víc, protože ho budete využívat kromě vaření i na hašení žízně, pořiďte si na grilovačku sud. A to ideálně zítra, před gril party by měl být totiž alespoň dvacet čtyři hodin v chladu, například ve sklepě s teplotou ideálně do 10 °C.  Když pak budete sud přenášet, netřeste s ním a už vůbec s ním nekutálejte po zemi, byť je to samozřejmě velká zábava a šetření vlastních sil. Pokud si totiž nedáte říct, pivo vám pak bude silně pěnit.

I když budete mít sud vychlazený, časem bude pivo nabírat teplotu, zvlášť za horkého počasí. „Pokud je opravdu horko, oceníte chladicí zařízení s kompresorem, které ale napřed důkladně propláchněte. Nenechte jej na přímém slunci a pivo čepujte ideálně na jeden zátah,“ radí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivo se čepuje po skle v úhlu cca 45° vůči pípě. Až v závěru čepování sklenici narovnejte a dočepujte i pěnu. Správně načepované pivo vytvoří při pití na vnitřním obvodu sklenice kroužky. Takhle čepujete klasiku nebo pivo, které využijete do našich receptů, jenže Správný výčepní umí čochtana i mlíko. Tak potrénujte a nechte si chutnat. A nezapomeňte, doma naražený sud je ideální vypít do jednoho dne.

Steak z tuňáka, kuskus s pšeničným pivem a olivová tapenáda

Suroviny pro 4 porce:

  • Steak z tuňáka (chlazeného) 170 gramů
  • Olivový olej na potření před pečením
  • Bílý pepř (čerstvě namletý)
  • Kuskus 150 gramů
  • Čerstvá máta 2 lístky
  • Plochá petržel 5 lístků
  • Olivový olej 5 centilitrů
  • Kuřecí vývar 1 decilitr
  • Pšeničné pivo 1 decilitr
  • Salátová okurka (oloupaná a nakrájená na kostičky) 1 kávová lžička
  • Rajče (jen dužina nakrájená na kostičky) 1 kávová lžička
  • Žlutá paprika 1 kávová lžička
  • Černé olivy (nakrájené na kostičky) 1 kávová lžička
  • Salátová okurka na dekoraci (naškrábaná škrabkou na brambory na dlouhé proužky)
  • Bílý pepř
  • Sůl
Tapenáda
  • Černé olivy (vypeckované) 100 gramů
  • Lístek bazalky 5 kus
  • Filet ančovičky 1 kus
  • Olivový olej 1 decilitr
  • Stroužek česneku 1 kus
  • Černý pepř
  • Sůl

Olej se sušenými rajčaty
  • Extra virgin olivový olej 1 polévková lžíce
  • Nakládané sušené rajče v oleji (nadrobno nakrájené) 1 kus
  • Pepř
  • Sůl

Pracovní postup:

Tuňák: Na velké grilovací pánvi či na grilu rozehřejeme olej a vložíme tuňáka. Zprudka ho opečeme “dokola” tak, aby uvnitř zůstal syrový. Tuňáka nesmíme „přepéct”, jinak ztratí svou vláčnost a tzv. vyschne.

Kuskus: Kuskus dáme do široké mísy, prolejeme olejem a odstavíme na 10 minut. Přivedeme k varu kuřecí vývar s pivem, kuskus zalejeme a přikryjeme pokličkou. Opět odložíme na teplé místo (trouba, peřiny, sluníčko atd.) Tekutina se musí do kuskusu vsáknout tak, aby byl kyprý. Nakrájíme si ostatní ingredience a zhruba po dalších 10 minutách vše přimícháme do mísy s kuskusem. Osolíme a opepříme.

Tapenáda: Vše vložíme do mixéru. Pomalu přiléváme olej, až vznikne husté pyré. Odložíme do lednice na pozdější použití.

Grilovaná vepřová pluma a letní bramborový salát

Tento kus masa se získává nejvíce z iberijských prasat, ale v České republice je k dostání již několik let také z tuzemských prasat, a to i vyzrálé. Tato část svalu nad krkovicí je výjimečná svou křehkostí. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost.

Suroviny pro 4 porce:

  • Vepřová pluma 800 gramů
  • Sůl 50 gramů
  • Pepř 50 gramů
  • Malé brambory 16 kusů
  • Olivový olej 2 polévkové lžíce
  • Kyselé okurky 2 kusy
  • Dijon hořčice 1 polévková lžíce
  • Vinný ocet 1 polévková lžíce
  • Vývar 1,5 decilitru
  • Pivo – ležák 0,5 decilitru
  • Menší cibule 1 kus
  • Sekaná petržel 1 hrst

Pracovní postup:
Nejprve uvaříme jarní brambory ve slupce a necháme je trochu vychladnout. Ještě teplé je krájíme i se slupkou na kolečka. V míse ještě teplá bramborová kolečka smícháme s nakrájenou cibulí, hořčicí a kyselými okurkami. Přidáme teplý vývar, olej a ocet. Nakonec trochu osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petržel.

Na rozpáleném grilu zprudka opečeme vepřovou plumu. Necháme maso chvíli odpočinout a znovu na grilu přihřejeme. Osolíme a opepříme celý kus masa a pak jej krájíme přes vlákno. Servírujeme s vlažným bramborovým salátem.

TIP: Maso musí mít před vložením na gril pokojovou teplotu. Aby se maso nepřipalovalo, vyplatí se mřížku grilu potřít sádlem či špekem. Důležité je i nechat maso po zatažení chvíli odležet mimo gril, aby šťáva měla čas se rozložit do svalu.

Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem

Suroviny pro 4 porce:

  • Sýr typu Halloumi 800 gramů
  • Olivový olej 100 ml
  • Zelený chřest 800 gramů
  • Limetová šťáva 1 kus
  • Nealko pivo/radler 100 ml
  • Petržel velkolistá (nasekaná) 2 gramy
  • Lískové ořechy (opečené) 50 gramů
  • Sůl a pepř dle chuti

Pracovní postup:

Nejprve oloupeme konečky zeleného chřestu. Povaříme je cca 3 minuty v osolené vodě a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Smícháme s olejem, pivem, solí, pepřem, limetovou šťávou a petrželí. Chřest namarinujeme a odložíme alespoň na 1 hodinu, ideálně je to den předem. Na rozpáleném grilu kravský sýr ogrilujeme z obou stran. Teplý sýr servírujeme s marinovaným chřestem a pečenými ořechy.

TIP: Chřest si připravíme den předem, aby se chutě dobře prolnuly. Pokrm můžeme doplnit pečenou paprikou, ředkvičkou a jarní cibulkou. V kombinaci s lehkým pivem je grilovaný sýr a marinovaný chřest perfektním osvěžením do horkých dnů.

Grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou

  • Suroviny pro 4 porce:
  • Čerstvé fíky 8 ks
  • Akátový med 1 polévková lžíce
  • Třtinový cukr 1 polévková lžíce
  • Ořechová zmrzlina 4 kopečky
  • Levandule
  • Růžový pepř
  • Máta peprná

Pracovní postup:

Na rozpáleném grilu opečeme fíky, které jsme rozkrojili na poloviny a řezem položili do třtinového cukru. Na grilu je necháme cca 2 minuty, stáhneme ihned, jakmile fíky s cukrem začnou získávat hnědou barvu. Přidáme akátový med a dochutíme levandulí. Jídlo dozdobíme mátou, růžovým pepřem a přidáme zmrzlinu.

TIP: Fíky by měly být zralé, aby byly šťavnaté. Neloupejte je, po tepelné úpravě slupka změkne. Kdyby se fíky napalovaly na gril, zastříkněte je pivem.

Zdroj: ČSPS

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).