V Čechách a na Moravě se pivo nejčastěji vyrábí ze sladu původem z dvouřadého jarního ječmene. V poslední době se však čím dál častěji můžete setkat i s pivy pšeničnými. Tedy přesněji řečeno, jde o piva s přídavkem pšeničného sladu nebo nesladovaných pšeničných zrn.
Pšeničné pivo se často podává ve vysokých štíhlých sklenicích
Výroba piva pouze z pšenice by byla technologicky velmi obtížná a pivo by nám zřejmě ani nechutnalo. Podíly pšenice v pivě jsou různé a odlišná jsou zejména celková provedení těchto piv – tedy pivní styly. Pokusím se vám v tomto článku přiblížit hned několik takových provedení, která vás v horkých letních měsících zaručeně osvěží.
Přečtěte si: Jsou ovocná piva cool?
Weissbier – comeback z Bavorska
Weissbier/Weizenbier, neboli bílé/pšeničné pivo bylo zejména v 16. století v českých zemích převažujícím na trhu. S příchodem takzvaných spodně kvašených piv ve století devatenáctém již piva pšeničná, která jsou kvašená svrchně, místo na domáckém trhu nenacházela. I nadále se ale vyráběla v sousedním Bavorsku, odkud se začala zpět do Čech vracet na konci minulého století.
Obliba pšeničného piva bavorského typu u nás roste, zejména pro jeho svěží lehkou chuť s banánovým a hřebíčkovým aroma, o které se starají specifické estery a fenoly vznikající kvašením speciálními kvasinkami, pracujícími za teploty blížící se 20 °C.
Nejčastěji jsou taková piva světlé až polotmavé barvy, avšak není výjimkou ani tzv. dunkelweizen, tedy tmavé pšeničné pivo. Takovéto bavorské „pšenky“ jsou vyráběny nejčastěji s 50–70% podílem pšeničného sladu, díky němuž v hotovém pivě zůstane přirozený zákal. V lahvích pak vždy nalezneme i drobnou kvasnicovou sedlinku, protože tradiční weizen se nefiltruje. Kromě zmíněné atraktivní esterové vůně vás jistě překvapí chlebovitě pšeničnou a zároveň velmi svěží ovocnou chutí s vysokým řízem. Weizenbier se mimo jiné chmelí velmi jemně, ocení ho tak i zarytí odpůrci chmelové hořkosti. V chladnějším počasí si pak můžete dopřát silnější verzi, takzvaný Weizenbock. Pokud je pro vás tento styl přespříliš „funky“, zkuste decentnější filtrovanou verzi – Kristallweizen.
Pšeničná piva bavorského typu jsou u nás vyráběna hned několika průmyslovými pivovary a ve větším zastoupení minipivovary. Narazíte na ně tak nejen na pivních slavnostech či v minipivovarských šenkovnách, ale dokonce i v hypermarketech.
Přečtěte si: Jak si pivař vybírá v marketu pivo?
Witbier – pšeničný Belgičan
Dalším pivním stylem založeným na pšenici je původem belgický witbier (v překladu opět „bílé pivo“). Jedná se opět o pivní styl starý několik století, pocházející z oblasti Leuvenu a Hoegaardnu, na východ od Bruselu. Wit, obdobně jako většinu svrchně kvašených piv, vytlačil příchod ležáků jakožto piv nových, spodně kvašených. Až ve století dvacátém witbier oživl a ve velkém opět rozzářil úsměvy mnoha pivařům. Wit je na rozdíl od weizenbieru vyráběn za použití nesladované pšenice a obvykle je ještě okořeněn koriandrem a pomerančovou kůrou, případně jinými aditivy, především různými bylinami. Chmelený je také velmi jemně, v některých tradičních receptech dokonce vůbec ne. Pivo je světlé a zakalené. Jeho chuť je pšeničná a ovocná, tělo by mělo být lehké a svěží, často s lehce nakyslým dozníváním.
Čtěte dále: Radler: konečně pivo pro ty, kdo nemusí hořké
Witbier je u nás v současné době dobře dostupný díky jedné belgické průmyslové značce. Lokální minipivovary se o něj pokoušejí spíš nahodile. Díky jeho osvěžujícím vlastnostem se mu ale i u nás blýská na lepší časy.