Po týdnech tápání byl zřejmě identifikován zdroj nákazy průjmů, které zabily desítky lidí. Jsou jím luštěninové klíčky.
Nebezpečné bakterie byly zjištěny na balíčku s výhonky, který se našel v popelnici jedné infikované rodiny nedaleko Bonnu na západě Německa, pocházejí z již dříve podezřelé biofarmy v dolnosaském Bienenbüttelu, informuje agentura ČTK.
Německé úřady se také domnívají, že našly způsob, jak se bakterií E.coli nakazila skupina lidí ve středoněmeckém Kasselu, která klíčky prokazatelně nejedla. Už dříve se zřejmě nakazili zaměstnanci firmy, která připravovala pro lidi v Kasselu jídlo. Od nich se bakterie přenesla i na jiné potraviny.
Dřívější varování německých úřadů před konzumací okurek, rajčat a salátů kvůli hrozbě nákazy E.coli bylo zrušeno. Dál platí varování, že lidé by neměli konzumovat syrové luštěninové klíčky. Zároveň varují, že odhalení pravděpodobného zdroje nákazy ještě neznamená konec epidemie. Nových případů krvavých průjmů ale ubývá a situace v mnoha nemocnicích se normalizuje.
Podezření z nákazy se objevilo asi u 2800 lidí. V Evropě dosud zemřelo 32 osob, z toho 31 v Německu.
Původně úřady považovaly za zdroj nákazy okurky dovezené do Hamburku ze Španělska. Chybné obvinění může vést k právní dohře v celém případu.
Německo v případu nákazy hrubě chybovalo
Při informování o vývoji a zdroji střevní epidemie Německo hrubě pochybilo. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta. Němci členské země informovali, že za nákazou E.coli stojí bio okurky ze Španělska, přičemž výsledky to nepotvrzovaly. V celé unii tak Němci podle Šebesty vyvolali obavy před nezávadnými druhy zeleniny. Aféra podle jeho odhadů postihne celou letošní úrodu v unii.
Přečtěte si: Jsou biopotraviny rizikové? Ne! říká stát
Šéf SZPI dodal, že všechny vzorky různých druhů zeleniny, kterých pracovníci inspekce odebrali v Česku přes sto, zatím vyšly negativně. Také proto se neobává, že by epidemie, která i v Německu pomalu ustupuje, ještě výrazněji zasáhla Česko.