Složením potravy proti rakovině tlustého střeva

23. 2. 2010

Sdílet

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Mohou za to jak geny, tak životní styl. Velmi důležitým rizikovým faktorem, který může každý ovlivnit, je složení právě složení potravy. Česká onkologická společnost doporučuje: Omezit množství červeného masa, dát přednost masu bílému a rybám. Vyhnout se časté úpravě masa pečením, smažením, grilováním a uzením. Snížit v potravě množství tuků a to hlavně živočišných. Snížit nadměrný příjem stravy a vyhnout…
tlusté střevo

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Mohou za to jak geny, tak životní styl. Velmi důležitým rizikovým faktorem, který může každý ovlivnit, je složení právě složení potravy.

Česká onkologická společnost doporučuje:

  • Omezit množství červeného masa, dát přednost masu bílému a rybám.
  • Vyhnout se časté úpravě masa pečením, smažením, grilováním a uzením.
  • Snížit v potravě množství tuků a to hlavně živočišných.
  • Snížit nadměrný příjem stravy a vyhnout se tak obezitě, velmi vhodné je zvýšení fyzické zátěže, nejlépe pravidelným cvičením, rekreačním sportem.
  • Je nutné podporovat nekuřáctví, omezovat nadměrné pití alkoholu.
  • Zvýšit v potravě množství vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky).

Pokud nevíte, jak chutně připravit zeleninu, nahlédněte do našeho speciálu „Zelenina chutně“.

Popřípadě nám pošlete svůj oblíbený recept na chutně připravenou zeleninu na adresu redakce@vitali­a.cz. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).