Údaje na obalu potravin musí být možné prokázat

4. 11. 2011

Sdílet

K tématu log a značení na obalech potravin se vyjádřila SZPI. Dozvíme se, jaká pravidla platí? Při přípravě článku Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele jsem oslovila příslušné instituce. Vyjádření některých najdete v textu, stručná odpověď nyní dorazila od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

K tématu log a značení na obalech potravin se vyjádřila SZPI. Dozvíme se, jaká pravidla platí?

Při přípravě článku Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele jsem oslovila příslušné instituce. Vyjádření některých najdete v textu, stručná odpověď nyní dorazila od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

„Obecně je možné říct, že na obalu potraviny se neuvádějí údaje, jejichž pravdivost nelze dokázat,“ uvádí tiskový mluvčí Michal Spáčil. Představuju si, jak například výrobce dokazuje, že jeho tavený sýr je „ten nejlepší ze Šumavy“, nebo že piškoty obsahují „nejlepší suroviny a jsou jednička na trhu“.

Co se týká konkrétně log na potravinách, musí splňovat výše uvedenou podmínku a k tomu dále SZPI rozlišuje 4 druhy používaných log:

  1. loga pro biopotraviny – v tomto případě jsou podmínky pro jejich použití stanoveny přímo zákonem (kontrolu provádí pověřené organizace podle zákona o ekologickém zemědělství)
  2. loga, která jsou garantována státem nebo profesními organizacemi – v tomto případě jsou pravidla pro udělování loga stanovena neprávním aktem, ale s určitou garancí, že jsou jasná, neměnná, pro spotřebitele srozumitelná  a např. u značky KLASA je i podmínka, že tyto výrobky podléhají pravidelné kontrole ze strany dozorových orgánů
  3. loga, která odkazují na doporučení odborníků v oblasti lékařství, výživy, dietologie nebo charitativní organizace v oblasti zdraví – použití podléhá nařízení (ES) č. 1924/2006 (zde existuje seznam, který vydalo Ministerstvo zdravotnictví – publikován ve Věstníku MZDr 2007, částka 7, str. 145)
  4. jiná – podmínky pro udělení jednotlivých log mohou být velmi rozdílné, jsou často udělovány na základě určitého smluvního vztahu a vztahují se na ně především obecné podmínky pro označování potravin.  

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).