Většina ze zdravotních tvrzení na potravinách nebyla schválena. Pravidla objasní workshop

6. 9. 2012

Sdílet

Česká asociace pro speciální potraviny pořádá workshop určený pro zájemce o nová pravidla v uvádění zdravotních tvrzení na obalech potravin a potravních doplňků. Seminář pro výrobce a distributory potravin a doplňků stravy, lékárny či distributory léků proběhne 23. října 2012 v Hotelu Duo Praha. Většina z 2 700 podaných zdravotních tvrzení, která mohla být až do současnosti používána, získala negativní stanovisko a nebyla schválena. Pozitivní stanovisko získalo pouze 222 zdravotních tvrzení,…

Česká asociace pro speciální potraviny pořádá workshop určený pro zájemce o nová pravidla v uvádění zdravotních tvrzení na obalech potravin a potravních doplňků. Seminář pro výrobce a distributory potravin a doplňků stravy, lékárny či distributory léků proběhne 23. října 2012 v Hotelu Duo Praha.

Většina z 2 700 podaných zdravotních tvrzení, která mohla být až do současnosti používána, získala negativní stanovisko a nebyla schválena. Pozitivní stanovisko získalo pouze 222 zdravotních tvrzení, vztahujících se především k vitaminům a minerálům a také k látkám, které byly již dříve důkladně zkoumány a které jsou léta používány. Česká asociace pro speciální potraviny ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), Ústavem veřejného zdravotnictví SR a Potravinářskou komorou ČR pořádají odborný seminář zabývající se pohledem kontrolních úřadů ČR a SR na interpretaci některých nejasných částí nového nařízení EU č. 432/2012 obsahujícího seznam povolených zdravotních tvrzení podle čl. 13.1 a nařízení EU č. 1924/2006.

Seminář se uskuteční v úterý 23. 10. 2012 od 10.00 do 15.30 hod. ve velkém kongresovém sále Hotelu Duo.

K tématu: Tvrzení na obalech potravin musí být srozumitelná, a hlavně prokázaná

V programu se kromě informací o aktuálním stavu projednávání nového nařízení EU č. 432/2012 a č.1924/2006 objeví také například aktuální informace z Ministerstva zemědělství ČR o projednávaných změnách potravinářské legislativy v rámci EU, pohled SZPI na problematiku a dohled nad dodržováním nařízení o výživových a zdravotních tvrzeních a mnoho dalších důležitých informací.

„Tento workshop jsme se rozhodli uspořádat, jelikož mnoho výrobců a distributorů potravin a doplňků stravy nemá přehled o nové legislativě, která souvisí s nově schváleným nařízením EU č. 432/2012 obsahujícím seznam povolených zdravotních tvrzení,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Věříme, že získané informace pomohou se v této problematice lépe orientovat a zamezí případným budoucím sporům mezi výrobci nebo dodavateli a státními orgány.“

Čtěte také: Aby výrobci nemohli spotřebitele klamat, budou muset mlčet

Více informací najdete na webových stránkách www.casponline.cz.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).