to je opravdu takovy problem koupit si za 300kc kvalitni litinovy mlynek na maso a venovat umleti masa doma 10min? ma to jen sve vyhody, namelete si to tak jak chcete najemno/nahrubo a predevsim mate jistotu v tom co jste namleli.
ale chapu nez venovat 10min casu namleti masa je pohodlnejsi zakoupit smejd a remcat coz jako volbu respektuji, ale veceri bych si u dotycneho nedal.
Presne tak, kupovat domu mlete maso je stejny nesmysl, jako krajeny chleba :-D ...lenost nas jednou vyhubi...a jak date v Cesku nekomu sanci nas ojebat, tak to udela, ale to je problem hlavne nasich zakonodarcu, ze to desetileti tolerují...stejne jako parky a uzeniny z polska atd, kolik je tam masa a ruznych sloucenin, ale spouste lidi nedojde, ze kvalitni parek proste nemuze byt levnejsi nez maso :-) ...kazdy jí a kupuje jen to, co sam chce :-)
Často nakupuji v Lidlu a v sortimentu mletých mas mají více výrobků. Stoprocentně mají mlété vepřové (100% masa) a pak mají mix vepřové a hovězí (45% vepřové a 55% hovězí - tj. 100% procent masa). Proč je tedy v tabulce uveden neúplný výčet výrobků.
Připadá mi to jako lehce odfláknutý článek. O kvalitě některých výrobků z Albertu, Billy a Tesca si nedělám iluze, ale pokud jste pominuli u Lidlu podstatnou část jejich sortimentu, co jste vynechali v případě ostatních řetězců?
Nemáš pravdu. Pozri si galériu a obrázok č. 87: http://www.vitalia.cz/galerie/mlete-neznamena-mlete-maso/#87
Mňa však prekvapilo, že im to mäso nedodávajú Kostelecké uzeniny ako doposiaľ, ale Poliaci! Ešte pred krátkou dobou to bol český výrobok :-(
A redakcií patrí veľká vďaka za cvaknutie etikiet. Myslím, že mnoho etikiet bude totožných i na Slovensku. A tak si vie človek urobiť dobrý obraz, čo sa predáva v obchodoch a vhodne si vybrať a byť verný konkrétnemu výrobku.
A ešte doplním, že podobným "šampiónom" (s tým víťazným) je i 1 výrobok v Tescu. Obsahuje samé chuťovky, dokonca aj dáku vlákninu :) Výrobca samozrejme Poľsko.
A v čem nemá pravdu? Tvrdí, že nebyly zahrnuty všechny věci z nabídky Lídlu a nepravdivost tohoto tvrzení přece ta fotka nijak nedokazuje... Sám si nejsem zpaměti jistý, vím jistě, že v Lídlu mají v nabídce tu "Sekaná mix", kterou docela rád kupuji, protože mi chuťově vyloženě sedí na jednu úpravu, kterou rád dělám, ale taky mám pocit, že kromě tototo mixu a "Vepřové sekané", která je v článku zmíněna, tam mají minimálně ještě jeden druh mletého.
Hádat se nebudu, kolem Lídlu asi půjdu zítra, tak se pak mrknu do regálu a kdyžtak doplním.
Jinak ale dodávám, že se mi tento článek docela líbí, i kdyby někde něco opravdu chybělo, tak pořád je to informací docela hodně a zajímavých.
Zajímavé je, že z vlastní dlouhodobé zkušenosti vím, že zrovna "nastavované" masné polotovary se z Lidlu poslední dobou vytrácejí a u100% mletého masa (ať už se jedná o čisté 100% vepřové, hovězí, mix, nebo třeba i 100% mleté maso z konkrétní části prasátka) naopak neustále rozšiřují nabídku.
Tuto zkušenost mám z hned několika prodejen a daný trend mi velmi vyhovuje. Nejsem si jist, ale asi jsem nezažil, že by za poslední rok někdy neměli 100% mleté maso.
Je škoda, že vlastně jediné "mleté maso" z našich velkých řetězců, které dokonce dané označení jako jediné používá, jste prostě vynechali.
Každopádně při pohledu do Vaší tabulky mě jako první proběhlo hlavou, že si článek asi zasponzoroval jiný řetězec ... ;-)
Masu zdar!
Dobrý den, Karle,
možná jste si nevšiml, že článek je více než dva roky starý. A samozřejmě mapuje situaci v době svého vzniku. Pokud se - jak píšete - "nastavované masné polotovary z Lidlu poslední dobou vytrácejí", je to jen dobře. Je spíš ostuda, že tam kdy byly. A to v době vzniku článku byly. Naopak nic jsme nevynechali, v nabídce jiné mleté (tehdy) nebylo.
Článek nikdo nesponzoroval, jedná se o redakční materiál.
LK, Vitalia.cz
Dobrý den, Milo, jak je uvedeno hned zkraje článku, nakoupili jsme vždy kompletní nabídku daného sortimentu. To platí pro všechny prodejce. (Pouze v případě Kauflandu byly ty samé polotovary se stejným složením k mání ještě ve větším balení). Nevynechávali jsme nic. Netvrdíme, že jindy v daném obchodě či řetězci není k mání jiný či širší sortiment. Nicméně zákazník taky vybírá z momentální nabídky. Vidím to jako problém daného řetězce, že, pokud má bohatší sortiment, není schopen ho na prodejně nabídnout, ne náš. Zdravím LK, Vitalia.cz
Děkuji za odpověď. Ovšem musím si trochu rýpnout, je vidět, že jste si s článkem nedali příliš mnoho práce a založili ho jen na jediné návštěvě daného obchodu. Z toho pak plyne, že výsledná tabulka nemusí příliš odpovídat kompletnímu prodávanému sortimentu ve zkoumaných obchodech.
Některé obchody pak mohou se svým sortimentem vypadat lépe a jiné zbytečně hůře. V mnoha obchodních řetězcích se prodávají dražší a levnější řady potravin. Např v mnou "protěžovaném" Lidlu jsou to v oblasti uzenin - lacinější a méně kvalitnější řada Baroni, pak lepší Pikok a nejlepší Dulano (vyrobeno v Německu :) ). Ve Vámi řešené oblasti mletých mas a mletých polotovarů je na tom Lidl opravdu lépe něž mnozí ostatní konkurenti a proto se mi nelíbí Vaše "trochu odfláknutá" novinářská práce.
Nemůžu souhlasit. Když bude mít obchodní řetězec v jedné prodejně nějaké zboží a bude se jím chlubit v letáku, taky to není košer. Jestli chce třeba Lidl příště dopadnout lépe, ať nefláká zásobování.
Článek asi neměl být stoprocentní sondou do sortimentu všech obchodů a všech druhů zboží co se kdy kde objevilo. Navíc v navštívených obchodech brali všechno, co tam bylo. Podle mě to lépe udělat nešlo, aniž by tomu věnovali dalších pár týdnů a hromady peněz.
On je to spíše problém dnešní novinařiny, tj. rychlé chrlení článků, bez většího tlaku a snahy na kvalitní přípravu podkladů.
Z článku pouze vyvozuji, že obchody autorka navštívila pouze jednou a na základě té jedné návštěvy sepsala článek. Ten pak má trochu problémy s objektivitou.
A máte pravdu v tom, že Lidl by měl v dané navštívené prodejně vylepšit doplňování zboží.
a to ja zase stoprocentně vím, že u svého řezníka to nejlepší dostanu po celý týden, pak v pátek ráno, odpoledne to už bude horší a v sobotu to budou zbytky a až v pondělí zase ok, to takové tesco bude mít patrně zásoby stabilní, takže když tam nakluše "tester novinář" v sobotu odpoledne, zjistí, že v obchodě, kde je k mání opravdu kvalitní maso mají prázdný regál (0 masa) a v tescu mají alespoň krabičky s 50ti procenty masa, 50 procent je více než nula, takže tesco prodává podle "objektivního testu" nejlepší maso....
Z článku mi nebylo zřejmé, zda podíl masa pochází z nějakého laboratorního testu nebo jste se spolehli na údaje z etiket uvedené výrobcem?
Další věc je podíl tučnosti, je sice hezké, že je výrobek 100% z prasete, ale moc nepotěší, když je polovina sádlo.
Jinak my kupujeme mleté v Globusu (vepřové a hovězí) a jsme spokojeni.
S touhle kritikou článku naopak souhlasím... Taky nechápu, proč tam není i tabulka obsahu tuku, tohle je totiž pro některá využití "mletého" naprosto zásadní. Typicky třeba když si člověk dělá směs na tortily - pokud je v tom namleto příliš tuku, tak aby ho člověk předem odebral a vyhodil - žádná radost a dopad na skutečnou cenu "využitelné části" to má zásadní dopad.
Tak na těch fotkách si to může každý vylovit, ale mít v tabulkách jeden sloupeček navíc by bylo praktičtější a rozsah článku by to skoro neovlivnilo. A ani kompletní přehlede aditiv, někdo pouze solí, jiný tam má mraky Eček. A třeba Billa tam má 2 % rostlinného oleje, proboha proč.
Dobrý den, Tondo, ohledně podílu masa jsme jako běžný spotřebitelé vycházeli z informací výrobce. Samozřejmě kontrola jejich dodržování je také zajímavá, ale jednak je věcí státních dozorových orgánů, které na to na rozdíl od nás mají potřebné vybavení a personál, za druhé se domnívám, že jde o samostatné téma. Zdravím, LK, Vitalia.cz
Osobně mám zkušenost s mletým masem z Globusu a z Kauflandu. I když ve všem ostatním (včetně "kusového" masa) u mě jednoznačně vede Globus, tak mleté maso si (občas) kupuji v Kauflandu, chuťově mi prostě více vyhovuje. Kupuji buď vepřové nebo mix ale nikdy ne ochucené. Podíl masa tam je 97% a sekaná nebo boloňská omáčka mi z nich prostě chutnají. Respektuji že jiní lidé mají odlišné zkušenosti než já, děkuji.
Ja hlavne nechapu, proc je tu problem nechat si namlit maso primo u reznika. Kdyz jsem to zkousela naposled (ve meste s 30.000 obyv.), tak v 1.reznictvi maji jen mega mlynek, kt zapinaji jen nekdy a musi do nej nacpat minimalne X kg masa, pani reznice me rovnou poslala do Alberta. Ve 2.reznictvi melou jen v patek v pul 2 a semelou vsechno, jenze ja potrebuju hovezi maso a ne co po tydnu zbylo, treti a ctvrte reznictvi nemelou vubec. Nechapu, co je za problem, kdyz v jinych evropskych statech jdete k reznikovi, vyhlednete si treba tenhle kilovy nebo dvoukilovy kus a on vam ho pred ocima namele.
Takze vzdycky, kdyz nekdo lamentuje nad masem v marketech a je mu doporuceno, aby si "nasel sveho reznika", tak se mi chce smat i brecet.
odpoved je jednoducha, zkrtka to neni reznictvi, ale masna = prodavaci masa. u nas mame 2 rezniky a take asi 3 masny. no a u reznika neni problem nechat pomlit maso, byt treba jen pul kila, nebo koupit pulku cunika ci si nechat pri bourani hoveziho uriznout dve kila horniho rostence a nechat si ho u reznika tyden dva vyvesit.
to je ale reznik ne prodavac masa.
v tom pripade v okruhu 20 km jsou jen prodavaci masa (ano, nejvetsi reznik, co mel svoje jatka, je zavrel a maso mu vozi). Tim chci rict, ze pokud je reznik po dalsich 20 km, tak o nem uz nevim a ani bych tam nejela, protoze mam spotrebu masa opravdu malou, obcas koupim hovezi, ostatni druhy masa mam z jinych zdroju.
Nejpouzitelnejsi ze vsech moznosti v okoli je tudiz mlete hovezi z alberta s obsahem masa 99,8%, ktere tam ovsem zahlednu tak jednou za mesic a pul, ostatni je mlety vyrobek mix. Ale fakt je, ze tam jdu tak jednou za 14 dni nebo za dele, tak treba ho vzdycky propasnu.
Východ, co dodat... A lidé, zmanipulovaní 20letým vymýváním mozků východoevropskými neoliberály, tomu ještě tleskají. "Vždyť nemůžete nikomu zakazovat kupovat si šmejd, když ten šmejd lidé chtějí..." Takže: volný trh a soutěž funguje jen v případě, kdy všichni účastníci mají stejné informace. Dnešní průměrný občan nemá vůbec žádnou možnost a schopnosti orientovat se ve všech spletitostech moderního potravinářství, pokud nechce nad studiem příslušných zákonů a vyhlášek strávit své mládí. Nikdo nekupuje šmejd z touhy po šmejdu. Celý systém je vystaven na klamání zákazníka (etikety vzadu, malé písmo, slovní hříčky, viz masný výrobek x maso, čokoláda x kakaová pochoutka, oklamání chuti aditivy, napěchování výrobku škroby, glukózovými sirupy atd.), neustálém rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, kteří jsou více a více nuceni šetřit na potravinách, aby pokryli vzrůstající životní náklady (od 70. let je to jev pozorovatelný na celém světě) a na krytí tohoto systému ze strany novinářů, odborníků (žijících z peněz šiditelů a chemizátorů potravin - odborník na chemii v jídle Vám samozřejmě bude tvrdit jak jsou všechny látky neškodné, ano, všechny jsou neškodné dokud se jejich škodlivost neodhalí...)a potravinářské lobby. Jediným východiskem je aktivizace spotřebitelů, založení nezkorumpovaného svazu, který bude týden co týden odhalovat svinstva v hlavním vysílacím čase v televizi. Je třeba jednoznačně říci, že zde potravináři a obchodníci zcela nepokrytě zneužívají nízkého povědomí běžných spotřebitelů o správné jakosti potravin, slabého zbožíznalství a důvěry našich občanů, kteří byli dlouho zvyklí na standardizovanou úroveň potravin.
Nikdo nekupuje šmejd z touhy po šmejdu. Celý systém je vystaven na klamání zákazníka (etikety vzadu, malé písmo, slovní hříčky, viz masný výrobek x maso, čokoláda x kakaová pochoutka, oklamání chuti aditivy, napěchování výrobku škroby, glukózovými sirupy atd.),
Tohle je snad nejlépe popsaná podstata problému s šizenými potravinami a je dokonalou odpovědí všem těm chytrákům, kteří přece prodávání šmejdů podporují, protože zákazník má právo výběru. Přitom ve skutečnosti NEJDE o žádné právo výběru, ale o nedostatek dostupných informací. Jak je z článku vidět, nikdo normální by nekoupil tu albertovu sr**ku s 50% masa, kdyby měl snadno dostupnou informaci, kolik ve skutečnosti zaplatí za kilo masa. Atd.