Názory k článku 10 mýtů o tloustnutí: Konzumace cukrů škodí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 3. 2014 20:55

    EC (neregistrovaný)

    Ten clanek je naprosto diletantsky a poplatny dnesni tragicke mainstremove vetsine v oblasti vyzivu, ale na reakci dneska nemam cas. Snad jenom, ze doporucena denni davka sacharidu ve stovkach gramu - pak se nemuzeme divit, ze polovina lidi ma nadvahu.

  • 7. 3. 2014 7:41

    EC (neregistrovaný)

    Pojdme na to:-)

    (1) "Kdo není blbý, pozná, že jí sladké a že toho nemůže sníst kilo."

    Kdo jenom trochu sleduje nutricni vyzkum, tak vi, ze cukr (sacharoza) zpusobuje stejne navykove chovani jako treba kokain. Predstavte si vetu "Kdo není blbý, pozná, že si píchá koks a že si toho nemůže píchnout kilo." Ech, to zni dost divne, kdyz vime, ze koksem se predavkovavaji i hodne chytri lide, ze. Tahle veta me ohromne drazdi, protoze vyjadruje presvedceni, ze tlusti prejidajici se lide jsou proste jenom blbi. Takovyhle pristup je mezi vyzivari bohuzel normou, prestoze odporuje obrovskemu mnozstvi vedeckych poznatku a je predevsim kontraproduktivni, protoze neadresuje pricinu obezity.

    (2)"Cukry tvoří jednu z důležitých složek potravy."

    Pokud se pojmem cukr mysli sacharidy, tak je to hole konstatovani faktu, ktere nic nerika.

    (3) "Měly by představovat pětačtyřicet až šedesát procent denního energetického příjmu, jejich doporučená denní dávka je tři sta až čtyři sta dvacet gramů."

    Rika kdo a na zaklade ceho???

    (4)„Tělo potřebuje cukry jako zdroj energie pro správnou činnost mozku, ledvin, krevního oběhu a svalové hmoty,“

    To je otevrena lez. Svaly, ledviny ani vetsina mozku nepotrebuje cukr jako zdroj energie. Autor tohohle vyroku opetovne dokazuje, ze nema nejmensi povedomi o biochemii a "fuel partitioning" lidskeho tela.

    Svaly pali cukry (ne vsechny, jenom glukozu) v pripade, ze jich je v tele nadbytek nebo ze trpi dotycny inzulinovou resistenci. Jinak svaly velice dobre ziji z tuku. V kazdy okamzik svaly vyuzivaji jak cukr tak tuk v urcitem pomeru. Svaly pracuji i v pripade, ze pro ne clovek nema k dispozici jiz zadnou glukozu.

    (5)"Je pravda, že cukrovku může způsobit dlouhodobá nadměrná konzumace zejména jednoduchých cukrů, zejména pokud není vyvážena sportovní aktivitou."

    Zajimave, predchozi kapitola mela nadpis "Mýtus šestý: KONZUMACÍ CUKRŮ SI ZAKLÁDÁME NA CUKROVKU. Titulkar by mel ten clanek aspon cist.

    (6) "Žádný z extrémů není zdravý, měli bychom dbát na vyvážený pestrý jídelníček, zahrnující všechny živiny v poměru: 45 – 60 % cukry, resp. sacharidy, 25 – 30 % tuky a 10 – 15 % bílkoviny."

    Tomuhle monstru s totalni prevahou cukru nekdo rika vyvazeny jidelnicek? Vzdyt to absolutne neodpovida evolucnimu vyvoji lidskeho tela. Pokud byste zili v prirode, tak k takovemu pomeru dojdete jenom nekde, kde je celorocni zdroj ovoce. Jak znamo, vetsina lidi historicky zila mimo takove prostredi a darilo se jim dobre.

    (7) "Pokusy ukázaly, že i když se přísun cukrů zvýší až o padesát procent, než je doporučená denní dávka, nevede to k výraznému nárůstu tělesné hmotnosti ani ke zhoršení zdravotního stavu, a to ani u diabetiků. Ovšem pozor – podmínkou je, že současně nesmí být překročen celkový doporučený energetický příjem, tzn. že podíl zkonzumovaných cukrů jde třeba na úkor škrobů."

    Realita neni laboratorni pokus a laboratorni pokusy bychom meli prizpusobovat (alespon interpretacne) realite, ne naopak. V realite lide dlouhodobe nesleduji, jestli se nahodou neprejidaji, tedy pokud konzumuji potraviny vedouci k prejidani (jednoduche cukry), tak je jim tahle poucka k prdu. Navic tomu pokusu chybi i obracena strana. Co kdyz z prijmu potravy cukry vyloucim?

    (8) "Zásadní problém nastává, když se dostaneme nad doporučený energetický příjem, pak to jednoznačně má startující efekt na nárůst obezity, na rozvoj diabetu a dalších onemocnění.“" Ach, ta opakovana vira v kalorickou rovnici. S ni je to mnohem slozitejsi, jinak bychom nemeli epidemii obezity, ze... (doporucene odkazy http://edcable.blogspot.com/2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-i.html a http://edcable.blogspot.com/2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-ii.html)

    (9) "Škroby dokonce mají horší glykemický index než např. fruktóza, tedy ovocný cukr (fruktóza má GI 20 a rýžový škrob okolo 80)."

    Fruktoza je totiz metabolizovana primo v jatrech a ma unikatni dopady na lidske telo nesrovnatelne s ostatnimi sacharidy. Nezvysuje glukozu v krvi z prosteho duvodu, ze fruktoza neni glukoza. Ach, zase ty zaklady biochemie. (http://edcable.blogspot.com/2014/03/maly-biochemicky-uvod-do-problematiky.html)

    (10) "Druhá věc je, že se opravdu výrazným způsobem zvyšuje konzumace škrobů, které jsou chuťově nevýrazné, tím pádem je lidé nevnímají jako zdroj energie a hlavně nejsou vnímány jako riziko z hlediska diabetu a obezity,“

    No tak, lide nevnimaji kalorie? No vedome ne, ale nevedome ano. Krasny pokus na mysich ukazal, ze kdyz je jejich potrava naredena vodou tak, ze vody je 95 % celeho objemu, stejne se najedi tolik, aby si udrzely hmotnost. Naopak primym vpravenim jidla do zaludky u nich doslo k zasyceni a neprejidaly se. U lidi to bude treba jine procento, ale rozhodne hodne vyznamne. Tenhle zpusob uvazovani je zalozen na kratkodobych vyzkumech a slepe vire, ze kratkodobe efekty telo nijak dlouhodobe nekompenzuje. Muze se leda jednat o nejakou unikatni vlastnost sacharidu (viz bod 11), ale ne o problem kalorii.

    (11) "Občas se objeví pokusy ovlivnit stravovací návyky lidí „shora“. Podle Pavla Suchánka je to marné, což dokládá na konkrétních příkladech. "

    V roce 1977 vysly v USA prvni guidelines, ktere doporucovaly jist hodne sacharidu. Lide je poslechli, zacali jist hodne sacharidu. Jenomze tech hodne sacharidu je jaksi nedokaze zasytit a tak k nim musi jist stale plus minus stejne mnozstvi cukru a tuku. Epidemie obezity timto rokem odstartovala.

  • 7. 3. 2014 8:10

    X (neregistrovaný)

    Pěkný a fundovaný názor jako vždy. Nově i díky za blog. Veká škoda, že tyhle dogmata jsou lidem zaryté tak moc pod kůží, že než by se alespoň pokusili (klidně i časově omezeně) se sebou něco dělat, tak nezmění nic a radši do sebe začnou cpát statiny :(

  • 8. 3. 2014 18:59

    EC (neregistrovaný)

    Ano, pochopil jsem, ze pokud se chci ucastnit diskuzi na urovni, je dobre mit zakladni myslenky zformulovane a neopakovat je stale dokola. Akorat je to ohromny zrout casu :/. Doufam, ze se vam bude libit.

  • 7. 3. 2014 10:16

    P (neregistrovaný)

    Opet jedina skutecne hodnotna informace se objevuje pod clankem v komentech. A nahodou se opet dost lisi od obsahu clanku.
    Ve clanku odkazovany odbornik se zde vyskytuje az prilis casto. Proc? Nevidim k tomu zadny duvod, vzhledem k tomu, ze se drzi starych bludu a evidentne postrada znalosti nekterych zakladnich a dost zasadnich veci.
    Cukry jako tema se taky objevuji az prilis casto a stale je treba nas presvedcovat, ze jsou vlastne dobre. Znovu se ptam proc? Treba jiz zminene srovnani se skroby mi prislo uz skutecne jako vtip. Pokud neco takoveho vypusti z ust nekdo, pro koho by odliseni glukozy od fruktozy skutecne nemel byt problem... pak vidim jen jedine vysvetleni - manipulace a oblbovani lidi. Pak se vlastne dostaneme k tomu, ze i ta coca cola je dobra.
    Co me osobne taky dost drazdi je fakt, ze se stale mluvi jen o vaze. Copak ti experti zapominaji na celkovy vliv cukru na telo? Pokud by si na to vzpomneli, museli by uznat, ze o obezite to fakt neni. Jenze tihle experti umi jen pocitat kalorie

    Tyto clanky ztraceji objektivitu, nekdy si rikam, jestli to nahodou neni PR???

  • 8. 3. 2014 10:22

    branob (neregistrovaný)

    Sacharidy majú tvoriť väčšinu energetického príjmu a na nárast hmotnosti nemajú väčší vplyv ako tuky a bielkoviny? Skutočne? http://youtu.be/h0zD1gj0pXk
    Doterajšie časti seriálu boli dobré, ale teraz akoby ste sa snažili nahnať pageviews zámerne kontroverzným názorom.

  • 16. 5. 2014 0:28

    Mary (neregistrovaný)

    Promiňte, že nebudu psát o dietě a o jídle, ale chci se s vámi podělit o tento poznatek: antibiotikum Erythromycin: kromě účinné látky erythromycinu je druhou největší složkou kukuřičný škrob!! Už snad pomlčím o E572, E127,E464, kopolymeru kyseliny metakrylové....A DOST!!!

  • 26. 10. 2014 15:41

    maurek (neregistrovaný)

    Cim skodi

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).