"Jsou lidé, kteří chodí ráno cvičit a před tím nejedí. My jsme vyzkoušeli, že to opravdu nefunguje, měli byste si dát aspoň piškoty, rozředěný džus nebo sladké kafe – a když k němu dodáte ještě vitamín C, je to ideální.“
Jak vyzkouseli? RCT? Ze nefunguje na co? Beh na lacno je treba mozno pouzit jako trenink tukoveho metabolismu, takze proc ne? V okamziku, kdy si dam piskoty nebo sladke kafe, tj. glukozu, tak realne muze pri intenzivnejsim naslednem pohybu taky dojit k hypoglykemii (telo preventivne vyplavi inzulin, docasne klesne hladina glukozy v krvi a do toho se rozhybete...).
"Vhodné jsou mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi nebo celozrnné pečivo. K pití si můžeme dopřát čaj, kakao, kávu nebo jiný oblíbený nápoj, klidně i slazený. "
a
"energii zkrátka potřebujeme a může to být klidně kus dobré domácí buchty nebo chleba s marmeládou."
Jasne, nastartuje den potravinami, ktere velmi pravdepodobne zpusobuji obezitu - vyrobky z mouky, cukr, to je genialni rada... Pokud nekdo po ranu ma abstak na jednoduche sacharidy, asi to znaci neco o nedobrem stavu jeho metabolismu.
Jinak Francouzi nebo Italove tradicne snidaji velmi malo a pak maji az obed (pro deti jsou mozne presnidavky).
Vzdyt to jsou stale jedny a ty same kvalitni rady - cerealie, mleko a klidne i ten slazeny napoj, treba coca colu. A hlavne se nevyhybat cukrum.
Ja osobne si treba domaci kefir a oves a seminka rano dam, ale 0 klasickeho cukru a sacharidu opravdu v mezich, aby neskakala glukoza a nebylo ani potreba ji tahat ze zasob. U kazde veci ale moc dobre vim, proc ji jim a proc je to ve srovnani s jinymi moznostmi dobra volba. Totez se ale rozhodne neda rict o techto pa-radach. Proste rika se rano cerealie a mleko, obili je zaklad vseho a cukr je nase hlavni "zivina", jak se muzeme docist. Vubec se neresi, jaka je realita. A navic, prumyslu to nahodou velmi vyhovuje.
Uz me docela vytaci, ze tyhle nesmysly se rvou lidem do hlavy ze vsech stran a jeste coby "doporuceni velkeho odbornika" .
Nesmíte zapomínat, že jde o rady pro lidi, kteří obvykle již mají nějaké zdravotní problémy (často právě narušenou funkci slinivky) a snížený energetický přísun při hubnutí. Tam je pravidelné častější jídlo stěžejní a před tělesnou aktivitou zvlášť, protože jinak dochází k vyčerpání a zbytečné zátěži pro tělo a pro psychiku. Pohyb nesmí být nepříjemný, jinak je celá akce předem odsouzena k neúspěchu.
Zdravý člověk s určitou fyziognomií to určitě zvládnout může, ale rozhodně je to individuální a zdaleka ne každému to bude prospívat. Mám s tím celkem bohaté osobní zkušenosti (přestože netrpím obezitou). Pokud to člověku nedělá dobře, lehkým jídlem nějakou dobu před sportem určitě nic nezkazí, spíše naopak.
Pokud jde o celozrnné pečivo, jednoduchých cukrů v něm tolik není a má příznivý glykemický index, takže při správné skladbě zbytku jídelníčku a přiměřeném množství je k snídani určitě dobré. Pokud se týče problematičtějšího "sladkého", určitě je vhodnější ho do jídelníčku zařadit dopoledne, neboť člověk očekává aktivitu a tělo ukládá měně energie než později v průběhu dne. Tedy když "hřešit" tak nejlépe ráno, a s rozumem. :) Též vyzkoušeno osobně v praxi - a opravdu to funguje,
I ti Francouzi si sem tam dají croissant... Samozřejmě není nejlepší nápad dát si půl medovníku, ráno ani večer.
Myslím, že rozumný přístup v tomto směru a více informací než může být uvedeno v jednom článku jde u nás najít třeba na http://www.stob.cz/. Nechci dělat reklamu, ale mám s daným přístupem dobrou osobní zkušenost.
Pokud ma nekdo narusenou funkci slinivky (mate asi na mysli problem s beta-bunkami produkujicimi inzulin), tak tim spise by se mel vyhybat sacharidum, protoze ma s nimi problem a vykyvy glukozy mu poskozuji cevni system.
Prijimat vetsi mnozstvi malych sacharidovych porci je daleko mene efektivni reseni, protoze glykemicka zatez je stale stejna, byt o neco lepe rozlozena. Dtto pro celozrnne potraviny.
Vetsina obeznich lidi nicmene nema problem s produkci inzulinu, ale s inzulinovou resistenci (jejimz projevem je metabolicky syndrom) a to je opet nejlepsi preventivne resit snizenim prijmu sacharidu, protoze jejich prijem pro takhle metabolicky narusene telo problem.
Snidani klidne, pokud to telo vyzaduje, nerikam nesnidat, ale prave ze otazka snidane ano/ne je silne individualni a to i pred sportem.
Male jidlo pred sportem muze znicit zamysleny efekt treninku. To zalezi co od nej ocekavam, co chci rozvijet. Kontext je zasadni, neexistuje takovahle univerzalni rada.
Problematictejsi sladke neni nejlepsi jist dopoledne, ale nejist vubec. Chut na sladke je jenom ziskana dopaminova odezva, ktere se lze abstinenci velice dobre zbavit. (mluvim nyni predevsim o obeznich, ale plati to pro vsechny)
Ano, Francouzi casto snidaji croissant. Jeden malicky s kavou a staci jim na cele dopoledne. Maji tri jidla denne. (mluvime doufam prirozene o tradicnim stravovani)
Web jsem si uz jednou prochazel a bohuzel jsem nenasel nic, co by melo silu me presvedcit. Chybi mi totiz odkazovani na zdroje informaci.
Používají podobné zdroje, jaké jinde uvádíte, a ze zkušeností. Nevyvozují extrémní závěry (např. nejíst "vůbec" sacharidy), proto jsou jejich doporučení přijatelná a proveditelná pro ty, pro které jsou určeny, a funkční. Chuť na sladké je daná vývojově, a je značně ovlivnitelná hormonálními výkyvy různého druhu a původu, každopádně jí možná lze odolat, omezit dobroým složením stravy, ale "odnaučit" nelze. Navíc ne vždy je to skutečně "sladké" horší než některé senzoricky "nesladké potraviny. Zvlášť příležitostně. Ono je v praxi občas těžké odmítnout a neurazit. ;-) A ani ten pravý francouzský croissant není zas tak malý.
Neříkám, že nemáte do značné míry pravdu, ale a) to ve své podstatě neodporuje informacím v článcích tohoto cyklu. b) spoléháte na články, které vždy z podstaty svého zaměření vždy zveličují důležitost jednotlivých segmentů něčeho, co funguje velmi komplexně, i při striktní vědeckosti tedy podávají svým způsobem zkreslený obraz, zatímco v praxi je třeba respektovat i další aspekty. Praktický přístup musí brát v úahu podstatně víc faktorů. Není třeba odrazovat lidi od ve své podstatě prospěšných rad proto, že extrémnější přístup může v určitých aspektech přinést výraznější prospěch (zatímco v jiném kontextu to až tak velký přístup být nemusí). Že to funguje, mám ověřeno v praxi, takže zas tak mimo pravděpodobně nebudou.
Opravdu netusim, jak vyvozujete, ze kdyz neco ciste arbitrarne oznacite za extrem, tak ze to nebude fungovat. Kdyz vim, ze mediokraticky pristup ma na petiletem horizontu petiprocentni uspesnost, tak to da vazne umeni prijit s jeste horsim postupem. K tematu: snidane neni potreba, ciste evolucne je nesmysl se najist drive nez si jidlo seberete ci ulovite. Strava extremne bohata na sacharidy, jidlo petkrat a vicekrat denne a snidane brzy po probuzeni je biologicky pro zivocisny druh homo sapiens nevhodna. Zavislost na sladkem neni vrozena, vrozena je pouze afinita k ni. Ale s kazdou zavislosti se da pri spravne strategii poprat. Pokud ma nekdo problemy s alkoholem, taky asi bude dlouhodobe ucinnejsi strategie uplne abstinence nez piti s mirou ci piti s obcasnym uletem. Pokud nekdo sve piti zvlada bez negativnich nasledku, asi nema potrebu to resit.
Nikdo, ani vy, nemluvil o závislosti na sladkém, ale o chuti na sladké, která je biologicky daná tak jako schopnost rozlišit sladkou chuť. Ne vždycky byly vysokoenergetické potraviny na škodu. Problém není ve sladkém nebo v sacharidech, problém je v jejich přemíře, skladbě potravy a vysokém celkovém energetickém příjmu.
Je celkem podstatný rozdíl mezi dietou pro zvýšení výkonnosti pro sportovce a dietou pro lidi s nadváhou. To, co jsem nazvala'extrémní přístup' samozřejmě fungovat může, nikde jsem neřekla, že apriori nefunguje. Problém je právě v tom, že hubnout potřebují obvykle lidé s různými problémy. A potřebují komplexní a udržitelný postup, který s tím počítá. je sice fajn,že něco může fungovat, když je pro dotyčného obtížné to v daném případě dodržet.
Vtip je v tom, že kromě ideální skladby je při dietě dána i celková energetická hodnota porce, kterou si v rámci jednoho jídla může dotyčný dopřát, a porce jsou rozděleny mezi potraviny s převahou sacharidů, bílkovin, zeleninu, ovoce. A rychle zjistí, že dát si krajíc celozrnného chleba je lepší než dopřát si pravidelně 2 1/2 BeBe sušenky nebo půl croissantu. Ale i když si je občas dopřeje, dieta pořád funguje, nic strašného se nestalo. Ono je to hodně o psychice.
Stejně tak s častějšími porcemi, které pomáhají udržet stabilnější hladinu glykémie. tlumí se tím pocity hladu i případné výkyvy nálad, což je opět důležité pro psychickou i fyzickou "zvládnutelnost" změny jídelníčku.
Co se týče lovecko-sběračské paralely, moc nám se skladbou jídelníčku nepomůže, protože už přinejmenším pár desítek generací nefunguje. Na vesnici se tradičně snídá brzy a vydatně a není to důsledek odborných výživových doporučení.
Myslím, že je to opravdu velmi individuální. Já například v současnou roční dobu, při současném způsobu života mám naprosto šílenou aktivitu žaludku (doslova vlčí hlad, kdy jsem schopen sežrat cokoli co se nechá) kolem půl páté hodiny ráno. Ale ta žádost těla trvá jen asi 20, maximálně 30 minut a pokud tento okamžik zaspím tak naopak až do asi 10-11 hodiny vnímám jakékoli jídlo jako zatěžující (člověk úplně cítí jak se tělo s tím trávením pere). Proto většinou jím až brzký oběd (kolem té jedenácté hodiny).
Zažívání je celkově velmi zvláštní věc. Většinou se uvádí, že člověk by měl mít asi 5-6 porcí jídla denně.
Při jistém způsobu života (který zde nechci blíže rozpitvávat) mi ale nejvíce vyhovuje režim o dvou jídlech denně. Kromě těchto jídel ještě jím co kde utrhnu podle chuti a libosti (tu třešně, jablka, listovou zeleninu a bylinky,...).
Pěti jídel denně rozhodně nedosahuji, a ty dvě hlavní jídla jsou oproti tomu zbytku opravdu zásadní porce. Zažívání má pravidelný rytmus, mnohem stabilnější než když jsem se ještě stravoval klasicky tak jako většina lidí, nikdy se necítím přejezený, postavu si udržuji stabilní přiměřenou momentální aktivitě (hovořím o potřebné síle, ne velikosti zásobních tuků i když na zimu se vždy trochu "zažírám").
Je mi jasné že současný způsob příjmu potravy (nejde o nějaký systém, vše se utvořilo naprosto přirozeně) mi nemusí vydržet na pořád, ale proč se nedržet něčeho co mi evidentně dlouhodobě prospívá.
"Vhodné jsou mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi nebo celozrnné pečivo. K pití si můžeme dopřát čaj, kakao, kávu nebo jiný oblíbený nápoj, klidně i slazený."
Já můžu doporučit i kávovinové nápoje. Poslední dobou jsem si oblíbila Caro. Neobsahuje kofein a přidané cukry, za to obsahuje jak cereálie (ječmen a žito,) tak slad z naklíčeného ječmene, který dodává nápoji nasládlou chuť. Kromě obilovin obsahuje i čekanku, která je zdrojem inulinu - ten příznivě působí na trávení, činnost jater, slinivky i srdce. V podstatě se chová jako rozpustná vláknina. A tu tělo také potřebuje.
Obecně je inulin vhodný i jako náhrada glukózy u stravy určené pro diabetiky. Jiné studie zase uvádí protizánětlivé a močopudné účinky rozpustné vlákniny, pokud se dodržuje pravidelný pitný režim :)
Nedávno jsem objevila ještě Top Karo (Kávoviny Pardubice), které je z topinambur a obsahuje hlavně inulin. Doporučuji vyzkoušet. Jen je u kávovin včetně této potřeba dát pozor, protože obsahují i nějakou tu kalorii navíc oproti kávě a čaji. Tedy ne že by se tím člověk při pití předávkoval... :)
Hlídat si kalorie je určitě fajn :)
Co se týče Caro, tak nejnižší energetickou hodnotu má zrovna Caro Active.
Pro představu konkrétní přehled složení lze zjistit např. zde - https://www.caro.cz/caro-active
Pokud vynechám snídani, bude se tělo při následné pohybové aktivitě zbavovat svalů?? Jak tohle může říct lékař? Proč by se tělo zbavovalo právě svalů, které potřebuje? Na co pak má rezervní zdroje energie? Víte například (pane doktore), co je glykogen? Víte, jaký smysl má v organismu depotní tuk? Skutečně si myslíte, že primárním zdrojem energie je pro tělo svalová buňka? Já myslím, že tyto základní věci se učí už děti na základní škole. Patrně by neškodilo je zopakovat i na nejvyšším vzdělávacím stupni.
(A jen na okraj: pan Suchánek pro mě bohužel není autoritou v oblasti zdravé výživy, a to především od té doby, co jsem zjistila, že propaguje Coca-Colu. To je jako kdyby dr. Nešpor hrál v reklamě na Ferneta.)
Jinak můj názor je, že každý organismus je trochu odlišný a nelze na všechny napasovat stejný režim s tím, že to musí fungovat. Nadváha ani obezita nejsou navíc způsobeny tím, že by někdo ráno nejedl, nýbrž je to výsledek životního stylu jako celku. Snídání/nesnídání v tom hraje jen jednu z vedlejších rolí a samo o sobě vůbec nic neznamená. Jsou lidi, co poctivě snídají, a jsou obézní, a naopak párátka, co nesnídají a vůbec si jedí, jak chtějí, a to tak, že by se z toho pan Suchánek opupínkoval :D
Předem upozorňuji, že nic nikomu nechci doporučovat spíš bych to doporučení potřeboval sám. Patřím mezi ty , kteří ráno (po 6 hod) nejsou schopni skoro nic pozřít vyjma šálku kávy. Asi to není optimální, ale ve všední den se mi rozeběhne žaludek až tak po osmé hodině. Pak si teprve dám tu normální snídani . O víkendu když vstávám kolem půl osmé a mám čas tak ten problém mizí. Ptám se zdejších odborníků " dá se s tím něco dělat? Případně zda má cenu s tím něco dělat?"
Dík za rady
VB
Mýtus je že snídaně je potřeba a že snídaní se nastartuje metabolismus. To je již vědecky vyvrácená lež výživových poradců .... metabolismus člověka se nestartuje .... metabolismus je nám dán geneticky a nic s tím nenaděláme, takže rady typu nasnídejte se ať nastartujete metabolismus jsou rady zcestné .... dále se také nikdy neprokázala souvislost mezi tím, že ti co vynechají snídani více jí a tloustnou (nebo hubnou) ... to je další ničím nepodložený mýtus .... celé je to pouze o jednoduché rovnici mezi příjmem a výdejem energie a dobře sestaveném jídelníčku ..... kdy člověk jí, nebo pravidelně či nepravidelně je jedno