Jen co trochu vysvitlo slunce, už jsme grily oprášili a množství přátel na párty pozvali. Ovšem drahý gril skvělý výsledek vždy nezaručí, chce to mít v rukávu finty, se kterými bude grilování výrazně jednodušší. Nač si dát pozor, čemu se vyhnout a jak si finální práci co nejvíce usnadnit? Ptali jsme se dvou vyhlášených šéfkuchařů Radka Šubrta, majitele několika restaurací, a Jana Součka, šéfkuchaře restaurace La Casa Argentina.
5 rad Radka Šubrta
- Musíte si správně načasovat přípravu.
- Vždy si nachystejte přílohu na grilu předem, kterou pak jen přihřejete k hotovému masu.
- Grilujte masa, která jsou k tomu určena, což nemusí být vždy jen drahé a vyzrálé maso.
- Každé maso z grilu má rádo omáčku, a proto vždy mysleme na omáčky (studené, teplé, žloutkové).
- Filety z ryby můžete grilovat v pečicím papíru. Ryba tak bude rychle a plná chutí a vůně.
Radek Šubrt
Zkušenosti sbíral ve vyhlášených restauracích po celém světě, mimo jiné u Daniela Bouluda v New Yorku, v restauracích v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Je šéfkuchařem i spolumajitelem několika pražských restaurací, majitel jídelny Na pruhu. V roce 2013 byl jedním z porotců soutěže MasterChef.
5 rad Jana Součka
- Marinády na maso by měly být chuťově velmi výrazné, ale je třeba dát si pozor, aby nepřebily chuť masa.
- Maso marinujte vždy co nejdéle, nejlépe přes noc. Pokud to není možné, nechte maso marinovat kratší dobu při pokojové teplotě.
- Pokud grilujete, potřete gril špekem, maso se pak nepřipéká.
- Filátka z ryb grilujte krátce a zprudka, steaky na středním plameni. Grilujte opatrně, aby se maso hned nepřipálilo.
- Grilovaná zelenina je perfektní příloha, která nepotřebuje příliš dochucovat. Stačí zakápnout olivovým olejem a balzamikovým krémem.
Jan Souček
V letech 2007/2008 se stal juniorským Kuchařem roku, stal se členem národního juniorského kuchařského týmu, s nímž sbíral zkušenosti i na zahraničních soutěžích v Německu, Lucembursku či Rakousku. Působil v restauracích Kampa Fish, Červená Tabulka či La Strada Ristorante, dnes je šéfkuchařem pražské restaurace La Casa Argentina specializující se na steaky.