Nadbytek soli v jídle zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ale v rozumném množství, které v České republice několikanásobně překračujeme.
Konzumace soli
- doporučení WHO: 5 g/den (dospělý)
- ČR: 15–16 g/den
- evropský průměr: 8–12 g/den
- Německo, Rakousko, Švýcarsko: 6 g/den
- k pokrytí nutné potřeby soli v organismu stačí i 2 g/den
„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci ´World Salt Awareness Week´,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a v rámci kampaně Solme s rozumem vydává Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale i na širokou veřejnost. Další informace a užitečné materiály najdete na webu www.mene-solit.cz.
„Neslané desatero“ – čtěte dále:
„Neslané desatero“
- Jídlo na talíři nepřisolujte. Nemějte na stole ani nikde v dosahu solničku. Příjem soli snižujte postupně. Chuťové pohárky si lépe zvyknou.
- Vařte doma. V restauraci žádejte méně slané jídlo.
- Nenechte se kuchaři v televizních pořadech zlákat k vyššímu solení (většinou není potřeba ani tolik tuku a cukru, jak prezentují). Sůl v pokrmech nahrazujte česnekem, cibulí, čerstvými či sušenými bylinkami (ne bylinkové koření či kořenící směsi, obsahují vysoké množství soli), kurkumou, zázvorem, ořechy, semínky a jinými sušenými plody, houbami.
- Na pozoru se mějme u gulášových kostek, masoxu, bujónů, kořenících směsí, ochucovadel, průmyslově vyráběných dipů, omáček. Solené oříšky, tyčinky a chipsy (790 mg Na/100 g) přinášejí mnoho energie i soli.
- Čtěte etikety. Srovnávejte výrobky mezi sebou.
- Obilniny jsou významnou součástí našeho jídelníčku, tvoří jeho základ. I zde můžeme při omezování soli udělat některá opatření:
- Vybírejte pečivo bez krystalů soli na povrchu. (Čím větší je krystal soli, tím déle trvá, než se v ústech rozpustí, často krystal spolkneme, dříve než se rozpustí a nezískáme tak pocit velké slanosti, ale příjem soli je významný.) Vyhýbejte se pečivu se slanými náplněmi.
- Při vaření rýže a těstovin minimalizujte sůl, nahraďte ji kořením, česnekem.
- Nudle z polévek asijského typu obsahují 30–60 % Na/den v 1 porci.
- Před snídaňovými cereáliemi upřednostňujte vločky (s ořechy, sušeným ovocem).
Další tipy pro snížení příjmu soli – čtěte dále:
Zelenina, ovoce
- Zvyšte příjem čerstvé zeleniny a ovoce, tím snížíte příjem soli a zároveň zvýrazníte chuť pokrmu.
- Syrovou zeleninu nesolte.
- Nakládaná zelenina, olivy (2400 mg Na/100 g), kysané zelí (747 mg Na/100 g) obsahují velké množství sodíku.
- Kečup se nerovná lisovaným rajčatům, je zdrojem velkého množství sodíku (1100 mg/100 g).
Mléko a mléčné výrobky
- Často zařazujte cottage, žervé, měkký tvaroh.
- Tvarohové pomazánky připravujte doma, ochucujte zeleninou, bylinkami.
- Balkánský sýr (1300 mg Na/100 g), olomoucké tvarůžky, jadel, korbáčiky, romadúr, hermelín, niva (1400 mg Na/100 g), tavené sýry (920 mg Na/100 g) obsahují velké množství soli, jezte je střídmě.
Maso
- Místo uzenin si dejte libové maso – vařené, dušené, pečené.
- Nekupujte nakládané maso (např. na grilování).
- Nepoužívejte kupované marinády a kořenící směsi.
- Udělejte si vlastní paštiku (můžete tak snížit přísun soli i tuku).
- Vysoký obsah soli obsahují párky i dietní (2480 mg Na/100 g), některé ryby, sardelová pasta, trvanlivý salám (800 mg Na/100 g), šunka (750 mg Na/100 g).
Zdroje: MZ ČR, SZÚ, mene-solit.cz