1. Chaluha bublinatá
Bublinatka je mořská řasa, které se lidově říká mořský dub. Roste na pobřežních skalách, za čerstva má olivovou barvu, sušením hnědne a černá. Tato řasa je bohatá na uhličitan sodný, draselný a jód. Rovněž je v ní obsažen brom, potaš, manit, laminarin a hořčiny. Bublinatku můžeme s úspěchem používat při léčbě štítné žlázy, dále urychluje látkovou výměnu, proto je vhodná i při poruchách metabolismu, obezitě či špatné funkci žláz s vnitřní sekrecí.
Chaluhu můžeme běžně koupit v prodejnách zdravé výživy či v bylinkářstvích.
Prášek z bublinatky
- Při cílené redukci doporučuji podávat tuto řasu 3× denně v množství na špičku kulatého nože a následně zapít 3 dl vlažné vody.
nebo
Kapičky z bublinatky
- Potřebujeme: 1 lžíci bublinatky, 2 dl 60% lihu či kvalitní ovocné pálenky
- Postup: Řasu zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vody (4–6 měsíců).
Chaluhu bublinatou obsahují i některé připravené směsi. Zakoupit můžete například Aromatica bylinný čaj redukce v nálevových sáčcích na podporu trávení a hubnutí, který mimo jiných bylin obsahuje bublinatku. Řasa je obsažena také v čaji Grešík Štíhlá linie devatero bylin. Byliny v čaji snižují chuť k jídlu a urychlují metabolismus.
2. Maté
Nápoj maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské. Hlavní účinnou látkou je matein, alkaloid, který je chemicky velmi blízký kofeinu. Působí sice také velmi povzbudivě, není však návykový. Díky jeho spolupůsobení s ostatními obsaženými látkami se povzbuzující účinky maté mírně utlumují. Maté působí silně stimulačně a léčebně jej lze využít všude tam, kde je potřeba posílit a povzbudit činnost organismu. Mezi jeho další vyhledávanou vlastností je zahánění hladu, proto se doporučuje při redukčních dietách.
Příprava čaje maté
- Potřebujeme: 1 čajovou lžičku maté, 2 dl vroucí vody
- Postup: Maté zalijeme vroucí vodou a vše necháme 4 minuty louhovat, poté scedíme. Čím déle se nechá nápoj louhovat, tím je účinnější, ale také hořký. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.
Kapičky z maté
- Potřebujeme: 1 lžíci sypaného maté, 2 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
- Postup: Maté zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby, dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Tinkturu užíváme 3× denně 30 kapek (2–4 měsíce).
K redukčním dietám je doporučován například čaj pražené nebo Zelené maté dr. Popov, případně v ochucené variantě Zelené maté lemon dr. Popov. Maté obsahuje také redukční bylinný čaj Otylka, Leros Natur štíhlá linie ad.
3. Pu-erh
Pu-erh je čaj příbuzný se zeleným a černým. Má řadu léčivých účinků na celý organismus, například pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nápoj obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály i bílkoviny, pročišťuje tělo, proto se doporučuje při dietách, zmírňuje pocit hladu, vyčerpání, odbourává nadbytečný tuk a reguluje tak metabolismus.
Příprava čaje pu-erh
- Potřebujeme: 1 lžíce sypaného čaje pu-erh, 3 dl vroucí vody
- Postup: Čaj zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5–7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.
- Z této várky je možné udělat až 4 zálivy.
Kapičky z pu-erhu
- Potřebujeme: 1 lžíci čaje pu- erh, 2 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
- Postup: Čaj zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme na klidném místě. Tinkturu užíváme 3× denně 30 kapek (2–4 měsíce).
Pu-erh najdete v již zmíněné čajové směsi Leros Natur štíhlá linie, čistý sypaný pu-erh nabízí např. dr. Popov, na trhu jsou různé kombinace a příchutě.
4. Zelený čaj
Zelený čaj výrazně snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto ho doporučuji jako doplněk redukčních kúr.
TIP: Chaluhu bublinatku, maté, pu-erh i zelený čaj můžeme společně kombinovat.
Silný zelený čaj detoxikuje organismus a pomáhá s redukcí
- Potřebujeme: 1 lžíci zeleného čaje, 3 dl vody – 70 st. Celsia
- Postup: Čaj zalijeme vodou a vše necháme louhovat. Jestliže necháme zelený čaj louhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působí na trávicí trakt, očistu organismu (třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla ven), zároveň výrazně snižuje chuť k jídlu. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.
Tinktura ze zeleného čaje
- Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu či kvalitní pálenky
- Postup: Čajové lístky zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, poté dobře přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody (po dobu 2–4 měsíců).