Ledová káva je často vyhledávaným letním drinkem. V parném dni skvěle osvěží a zároveň potěší chuťové buňky. Nechte se inspirovat recepty italské pražírny kávy Lavazza a připravte si osvěžující nápoj v neotřelých variacích.
Základem ledové kávy je kvalitní espresso
Základem pro vytvoření dobré ledové kávy je espresso z kvalitních kávových zrn. Při správném postupu probíhá vaření kávy pod tlakem, díky kterému pak vzniká chuťově výrazný koncentrát. Ten slouží jako skvělý základ pro celou řadu nápojů, včetně ledové kávy. Další ingredience jsou už jen na vaší chuti. Mezi ty nejoblíbenější patří mléko, šlehačka, cukr nebo med, zmrzlina, čokoláda a různé likéry či sirupy. A samozřejmě pár kostek ledu nebo trocha ledové tříště.
Ledová káva je skvělý drink určený nejen pro rychlé ledové osvěžení, ale i na povzbuzení pro celý den. Ledový drink si můžete vychutnat jako studenou alternativu své každodenní kávy, sladkou tečku po jídle, a dokonce i v kombinaci s alkoholem.
Pro milovníky sladkého
1. Italská mandlová ledová káva
Caffè alla Salentina je velmi osvěžující nápoj na bázi kávy a mandlového mléka. Příprava je zcela jednoduchá, je však potřeba předem v mrazničce připravit mandlové ledové kostky.
Suroviny (na 1 porci):
- 50 ml espressa
- 100 g ledových kostek z mandlového mléka
Nejprve připravte espresso. Poté do velké sklenice umístěte několik kostek zmraženého mandlového mléka, přes které nalijte horké espresso. Do sklenice vložte zbytek kostek, doplňte brčkem a můžete podávat.
2. Sicilská kávová granita
Tato italská specialita kombinuje výraznou chuť espressa s jemnou ricottou, a vytváří tak nevšední spojení chutí a textur. Křupavou ledovou kávovou tříšť doplňuje bohatá a krémová ricotta.
Suroviny (na 4 porce):
- 500 ml kávy
- 100 g cukru
- 50 ml vody
- ½ vanilkového lusku
- 125 g ricotty
- 25 g moučkového cukru
- 4 plátky sladkého brioche chleba
Uvařte kávu. Vodu s cukrem přiveďte k varu společně s malým kouskem vanilky. Vodu nalijte do misky, přidejte kávu a umístěte do mrazničky. Promíchejte vidličkou každých 30 minut, dokud směs nezmrzne. V jiné misce elektrickým šlehačem vyšlehejte sýr ricotta s cukrem, dokud se nevytvoří hladká smetanová směs. Hotový krém umístěte do lednice. Sladký chléb typu brioche pečte v troubě po dobu 5 minut při 180 °C. Zmrzlou granitu dejte to sklenice, přidejte lžíci krému a dozdobte opečenou brioškou.
Na večerní posezení
3. Café Shakerato
Osobitý nápoj s klasickým italským likérem Amaretto je příjemnou alternativou koktejlů a nápojů po večeři. Zpříjemněte si večer a místo obvyklé kávy vyzkoušejte tento mimořádně chutný ledový drink.
Suroviny (na 1 porci):
- 1 espresso lungo
- ledové kostky
- Amaretto likér
- cukr
- šlehačka
- holandské kakao
Do shakeru dejte kostky ledu, jednu čajovou lžičku cukru, polévkovou lžíci Amaretta a espresso. Nádobu dobře uzavřete a protřepejte po dobu 10 až 15 sekund. Poté nápoj nalijte do sklenice pomocí síta a dozdobte vyšlehanou šlehačkou posypanou kakaem.
Něco ostřejšího
4. Coffeetail n°50
Lahodný alkoholický drink je celkem nenáročný na přípravu. Osloví zejména ty, kteří si rádi pochutnají na ikonickém koktejlu Cuba Libre. Coffeetail n°50 vznikl v roce 2015 a své jméno získal podle mezinárodní soutěže, která každoročně vybírá 50 nejlepších restaurací světa.
Suroviny
- studená káva (Cold brew)
- kubánský rum Havana Club
- citronová kůra
Pokud chcete tento drink připravit přesně podle receptu, je nutná malá příprava předem. U studené kávy neboli cold brew je krátká extrakce v horké vodě nahrazena dvanáctihodinovým louhováním ve vodě studené. Kávu tedy můžete nechat louhovat třeba přes noc. Další postup přípravy je pak obdobný jako u Cuba Libre, pouze cola je nahrazena kávou. Nalijete rum, přidáte led a dolijete kávou. Množství rumu se tradičně dává „od oka“. Nápoj se podává v průhledné sklenici s proužkem citronové kůry.
Ledovou kávu v různých variantách nabízí během léta většina kaváren. O které podniky byl loni největší zájem?
Galerie: Nejnavštěvovanější kavárny roku 2016
Zdroj: TZ Lavazza