Brokolice
Co se dozvíte v článku
Brokolice je bohatá na vlákninu a překvapivý je i obsah bílkovin. Ve 100 gramech syrové brokolice je jich okolo 3 gramů. Vláknina společně s bílkovinou na delší dobu zasytí, proto by brokolice v redukčním jídelníčku neměla chybět.
Kromě toho však brokolice obsahuje ještě řadu dalších zajímavých látek. „Při konzumaci jednoho šálku syrové brokolice do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitamínu C, který zvyšuje jeho vstřebávání. A jak je známo, vápník podporuje kvalitu kostí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, a dodává, že v brokolici se nachází také vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.
Brokolice je i zdrojem chromu a koenzymu Q10. Koenzym Q10 se vyskytuje spíše v živočišných potravinách, avšak brokolice či špenát jsou jedněmi z mála druhů zeleniny, kde je podstatně zastoupen.
Jen pozor, tato zelenina nám doma dlouho nevydrží, v článku se dozvíte, co s brokolicí, když ji nesmíme do tří dnů.
Špenát
Ačkoliv nám po konzumaci špenátu nevyrostou zázračně svaly, jako tomu je v příbězích o Pepkovi námořníkovi, jeho přínos pro lidské tělo je značný. Špenát obsahuje obrovské množství živin a ochranných látek, zvlášť budete-li ho konzumovat v syrovém stavu.
Podle hlavní trenérky fitness pro ženy Contours Markéty Brožové je ideální potravinou hned s několika benefity: „Syrový špenát v sobě má neporušené vazby kyseliny šťavelové v organické podobě, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév zahrnující mozkovou mrtvici a ischemickou srdeční chorobu.“
Špenát obsahuje i nadprůměrné množství vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny.
Červená řepa
Červená řepa obsahuje výživné látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně-cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. Z hlediska hubnutí je řepa prospěšná díky tomu, že výrazně podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev.
„Červená řepa je skvělým způsobem, jak zvýšit přísun vitamínů a vlákniny. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová.
Díky obsahu velkého množství dusnatých látek, jež zvyšují průtok kyslíku mozkem, dokáže červená řepa povzbudit i mozkovou aktivitu. Pojídání řepy tak ocení nejen sportovci, ale i studenti a duševně pracující. Zkrátka – červená řepa je perfektní. Vyzkoušejte jídlo s řepou vhodné do redukčního jídelníčku:
Recept: Řepové burgery s vlašskými ořechy
Tento velice chutný pokrm se skvěle hodí do redukčního jídelníčku a zároveň nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, zinek, hořčík, kyselinu listovou a jsou výborným zdrojem vitamínů B1, B6 a E.
Suroviny:
- 500 g předvařené řepy
- 2 vejce
- 100 umletých vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- petržel či oregano
- bazalka
- 1 lžička koriandru
Řepu nastrouhejte najemno. Smíchejte s dalšími ingrediencemi. Vytvarujte menší placičky a pečte v troubě na pečicím papíře na 160 °C přibližně 45–50 minut.
Fenyklová bulva
Sladký zeleninový fenykl můžete nakrájet do salátu, dusit i zapékat. Je křehký a voňavý, dietní, a přitom chutný! V české kuchyni se však zatím spíše rozkoukává.
„Fenyklové bulvy nejsou v české kuchyni tolik populární jako například v Itálii, kde jim v kuchyni věnují zásadní pozornost. Přitom čerstvé fenyklové bulvy naše obchody nabízejí po celou zimu i v předjaří. A za mě je to naprosto špičková zelenina,“ říká trenérka Markéta Brožová. Fenykl je důležitým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a draslíku, přičemž vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků. Za zmínku stojí také vysoký obsah draslíku podporující hospodaření s vodou a funkci buněk či vitamínu C podporující imunitní systém.
Fenykl byl mimochodem velmi oblíbený už u starých Řeků, kteří ho považovali za všelék. Využívali ho při trávicích potížích, k léčbě ledvin a jater, a dokonce i jako zbraň proti obezitě.
Zelí
O zelí se mluví jako o superpotravině. Je výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny, přičemž na vlákninu je bohaté zejména bílé zelí. Pokud si však raději pochutnáváte na tom červeném, které má i o něco výraznější chuť než bílé, dostanete do těla hodnotné antokyany, větší množství provitamínu A, draslíku a dvojnásobně železa.
Bez ohledu na to, které zelí zvolíte, si však můžete být jistí, že vás dokonale zasytí. „Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. Kromě toho zelí obsahuje i mangan, který ovlivňuje funkci enzymů a je důležitý i pro správnou funkci nervového systému. Zelná šťáva je skvělou kúrou pro osoby s trávicími problémy či zácpou,“ doplňuje Věra Burešová.
V červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků. Bílé zelí pro změnu obsahuje vyváženě všechny vitamíny B-komplexu, díky čemuž je skvělou potravinou proti stresu.
Odborná spolupráce:
Markéta Brožová
Hlavní trenérka fitness pro ženy Contours, trenérka a kondiční koučka žen. Absolventka kurzů funkčního tréninku, suplementace a sestavení nutričních plánů, redukce tuku a ideálního nastavení bazálního metabolismu.
Věra Burešová
Hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse.