Milá paní Ivano,
obsah vitamínů A a E je velice jednoduchý. Jsou to vitamíny rozpustné v tucích, takže jdou jako první do háje, jakmile se v chemickém zpracovatelském průmyslu zvaném mlékarny odstředí z mléka smetana alias tuk.
Obsah vitamínů rozpustných v tucích, tedyi A a E, v mléce je plus mínus prakticky úměrný obsahu tuku v mléce. Pijete-li mléko o tučnosti nějakých 0,5 % nebo 1,5 %, pijete bílou vodu s minimem těchto vitamínů. Nutričně na tom takové netučné mléko není o moc lépe, než když si koupíte primalex a uděláte si z něj bílou vodu. (Samozřejmě přeháním, ale ne mnoho.)
Obsahy látek jsou tím více do háje, čím více se produkt chemického průmyslu zvaný „mléko“ liší od čerstvého přírodního a skutečného mléka.
Základním problém je, že potravina i jiné výrobky jsou tím horší, čím více se průmysl na nich rozhodne vyřádit.
Například je otázkou, jak škodlivé by bylo kouření čistého tabáku, a zda zdravotní rizika kouření nezpůsobuje daleko více to, co s tabákem udělají tabákové firmy v produktu zvaném cigarety. (Jsem nekuřák.)
To samé je s alkoholem (u vědeckých experimentů se čistým ethanolem nikdy nepodařilo cirrhózu vyvolat, pouze pokud byl alkohol znečištěn příměsi mědi).
A stejné je to u mléka a u zmrveného průmyslového produktu zvaného „mléko“.
Původně jsem nechtěl reagovat pod články na vitalii, ale tak extrémně lživý článek, jako je tento o mléku mě donutil se vyjádřit.