Martine, fosfor, respektive jeho vyšší dávky, omezuje vstřebávání vápníku v lidském těle. Stejně tak jako tuky, cukry, fosforečnany či šťavelany. Naopak vstřebávání vápníku zvyšují vitamíny D, B6, C a K.
Vzhledem k tomu, že dnešní moderní strava je přecpána tuky, cukry a fosforem, je mléko jakožto zdroj vápníku naprosto nevhodné (velký obsah fosforu a tuku, zanedbatelný obsah vitamínů) - uvádí se, že vstřebané množství vápníku z mléka se pohybuje okolo 5 %. Když už někdo chce kvůli příjmu vápníku užívat mléko a mléčné produkty, ať raději sáhne po jogurtu, tvarohu či zakysanému mléku (kefír, kyška), které jsou i lépe stravitelné kvůli nižšímu obsahu laktózy a přítomnosti laktobacilů.
Dobrým zdrojem vápníku jsou třeba ořechy, mák, sardinky či brokolice.