Jablka a hrušky jsou podzimními poklady našich zahrad. I když se v našich obchodech dají koupit celoročně, jejich lokální sezónu by byla škoda minout. Odborníci z Naturhouse, sítě dietetických center, upozorňují na výhody těchto u nás tradičních druhů ovoce. Připravili také několik zdravých podzimních receptů.
Co se dozvíte v článku
Pokrm krvi prospěšný
Jablka doporučoval již známý Sebastian Kneipp jako „pokrm krvi prospěšný“. „Jsou skvělým dietním pokrmem upravujícím různé žaludeční potíže, oboustranně regulují stolici, při průjmu staví, při zácpě projímají. Jsou vynikajícím zdrojem dietní vlákniny a spolu s hruškami jsou hojně doporučována gastroenterology,“ říká výživová poradkyně Štěpánka Kutišová. I indická ájurvéda po staletí považovala dušená jablka, případně i jiné ovoce povařené spolu s kořením, například se skořicí a hřebíčkem, za pokrm velmi prospěšný pro stav trávicího traktu. „Ne náhodou si naše babičky tak rády dělávaly čerstvé kompoty s hřebíčkem a skořicí jako zdravou náhražku dezertu,“ uvádí odbornice Naturhouse.
Jablko sestává až z 30 % z pektinu, jablečné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe jedovaté látky, jako je olovo a rtuť. Soli kyseliny vinné – vinany – v jablku brání škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech. S každými deseti gramy vlákniny se o 14 % snižuje pravděpodobnost srdečních chorob. Středně velké jablko obsahuje 5 g vlákniny.
Jablkem proti obezitě
Jablka podle odborníků na hubnutí pomáhají také proti obezitě, i když obsahují jistý podíl cukru. „Dle různých studií diabetici zaznamenali pozitivní vliv jablek, kdy jim po jídle méně vyskočila glukóza v krvi, pravděpodobně díky obsahu rozpustné vlákniny. Jiná studie zjistila, že strava bohatá na ovoce, jako jsou hrušky a jablka, pomáhá ženám ve věku od třiceti do padesáti let hubnout,“ popisuje specialistka.
Po dvanácti týdnech shodily ženy, které jedly hrušky a jablka, průměrně 1,5 kg. Stejná studie navíc zjistila u žen, které konzumovaly tyto dva druhy ovoce, významný pokles krevního cukru a cholesterolu.
Ovoce jako prevence proti virům
Hruška je prastaré ovoce, které lidstvo pojídalo pravděpodobně již v době kamenné. Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitamínu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Průměrná hruška obsahuje kolem 4 g vlákniny tvořené převážně rozpustnými pektiny a lignany. To jsou látky nacházející se v rostlinách, působí jako antioxidanty, ale i protivirově a celkově posilují naši imunitu. V dějinách se hrušky používaly k léčbě řady zdravotních problémů od poruch zažívání a křečí po snižování horečky.
„V dužině a slupce hrušek se vitamíny a minerální látky nacházejí ve sladěné rovnováze, takže se mohou v přeměně látkové optimálně zužitkovat. To se týká zejména protihráčů mezi biologicky účinnými látkami, například draslíku a sodíku, mědi a zinku, vápníku a fosforu. Tyto vlastnosti dělají z hrušek nejlepší potravinu pro boj s těžkými kovy a jedovatými látkami, jako jsou olovo, rtuť a kadmium nebo konzervační přísady, které vyvazují, neutralizují a vylučují z těla,“ vysvětluje Štěpánka Kutišová. Hrušky jsou velice bohaté na kyselinu listovou (pro růst, krvetvorbu, dobrou náladu), draslík (odvodňuje) a vitamín C (posiluje imunitní systém).
Hrušky mají být zralé, nebo pečené
„Hrušky působí v nejvyšší míře regulačně na střeva. Podporují odstraňování odpadních produktů přeměny látkové, zmírňují trávicí obtíže. Naši předkové však kladli velký důraz na to, jak hrušky jíst,“ upozorňuje výživová poradkyně.
Plody musely být dokonale zralé, protože jinak mohou působit plynatost i zácpu. „A pokud zralé nebyly, jedli je pečené, což se doporučuje i v současné době, protože pečené hrušky působí regulačně a případné průjmy staví. Hrušky mají samy o sobě vysoký podíl vody, který zajistí rychlý přísun uvolněných živin do střev. Tím pomáhají střeva čistit,“ uzavírá.
Jablka a hrušky: recepty pro zdraví
Jednoduchá pečená hruška
Suroviny:
1 zralá střední hruška, 1 lžička až 1 lžíce javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, 1 lžíce rozinek, špetka čerstvě mletého hřebíčku a muškátového oříšku
Troubu předehřejte na 190 °C. V misce smíchejte sirup, vodu a koření a do tekutiny dejte na 20 minut máčet rozinky – ohlídejte, aby byly zcela ponořené. Hrušku omyjte a vykrojte jádřinec. Rozinky vyjměte a dejte do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkejte javorovým roztokem. Pečte ve skleněné pečicí míse volně zakryté alobalem při 190 °C zhruba 20 minut nebo doměkka.
Hruškové čatní
Suroviny:
1 šálek hrušek loupaných a nakrájených na plátky, 1 lžíce olivového oleje, špetka kurkumy, ¼ lžičky mletého kardamomu, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky prolisovaného česneku, ¼ šálku propláchnutých rozinek, špetka soli, ½ lžíce medu
Na rozehřátém oleji orestujte hrušky, přidejte ostatní ingredience kromě medu, opékejte asi 15 minut na mírném ohni. Nechte 20 minut stydnout, poté přimíchejte med. Dobře promíchejte a podávejte.
Nepečené kuličky z hruškových nebo jablečných křížal
Suroviny na asi 30 kuliček:
hrnek hruškových nebo jablečných křížal, hrnek lískových ořechů, hrnek vypeckovaných datlí, 2 lžíce holandského kakaa
Křížaly a datle prolijte v sítku vroucí vodou a nechte okapat. Ořechy opražte nasucho na pánvi, až se začnou odlupovat slupky, které pak pomocí utěrky odstraňte, ještě horké je spolu s jablky, datlemi a kakaem rozmixujte na pevnou hmotu. Tvarujte malé kuličky. Do směsi můžete použít také skořici a špetku soli.
Plněná pečená jablka
Suroviny:
8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Troubu předehřejte na 180 °C. Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a směsí naplňte otvory po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.
Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.
2× hruškové smoothie
Suroviny:
2 hrušky, 2 kusy řapíkatého celeru, 1 list kapusty, 1 hrst zelené petrželky
nebo
1 hruška, ½ hrnku borůvek, 1 okurka, ¼ limetky
Všechny ingredience dohromady rozmixujte a vlijte do sklenice. Podle chuti můžete dozdobit.