5 tipů jak skladovat víno

23. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
I vína, která nejsou archivní, musíte umět dobře skladovat. Dozvíte se, proč musí lahev při uchovávání vždy ležet, ale i proč víno nepatří do úklidové komory.

Průměrný Čech vypije ročně něco málo přes dvacet litrů vína. Konzumace archivních vín ustupuje do pozadí, moderním trendem je pít takzvaná mladá vína. To ale neznamená, že je pijeme ihned po jejich výrobě, jen si je schováváme na pozdější konzumaci. Bez ztráty svých dobrých vlastností se dají bílá vína za ideálních podmínek skladovat zhruba půl roku, červená pak rok. Pokud si tedy doma šetříte láhev na speciální příležitost, měli byste dodržovat následujících pět tipů pro správné uchovávání vína.

1. Zajistěte stálou teplotu a vlhkost

Ne nadarmo každý dobrý vinař disponuje vlastním sklepem. Právě v něm totiž najdeme ideální podmínky pro uchovávání vína. Ty vytváří chlad, tma a vlhko. „Ideální teplota pro skladování bílého a růžového vína je mezi devíti a jedenácti stupni. Pokud nemáte sklep, doporučujeme víno uchovávat v ledničce, ve které se dá nastavit optimální teplota. Uložením vína do spíže riskujete kolísání teploty, které vínu značně uškodí. Dochází pak k vysrážení vinného kamene nebo se ve víně mohou začít tvořit nežádoucí mikroorganismy,“ vysvětluje enolog Ondřej Lukešvinařství Starý vrch.

Při uchovávání vín se z optimálního rozsahu teploty můžete lehce vychýlit. Důležité ovšem je, aby se vínu dostávala stálá a neměnná teplota. Kromě teploty je důležitá také vlhkost, která je pro skladování vína ideální mezi 65 až 80 %. Nižší vlhkost zapříčiňuje odpařování vína, vyšší zase vznik plísní. Opět zde platí, že vlhkost nesmí kolísat a musí být stálá.

2. Vzduch je nepřítel vína

Některá vína jsou vhodná k okamžité konzumaci a nedoporučuje se je uchovávat ani po dobu několika málo týdnů. Jsou to zejména vína, která jsou nalita v nepříliš dobře utěsněné lahvi. Před koupí proto vždy zkontrolujte, jestli je korek správně zasazen a je tedy dostatečně zabráněno přístupu vzduchu. Právě vzduch je dalším nepřítelem vína a připravuje jej o čerstvost. „Vzduch nutí víno neustále pracovat a dříve stárnout. Pokud je tedy nedostatečně uzavřená láhev, víno v ní rychleji ztrácí své dobré vlastnosti. Víno z lahve, které nedopijete, ale chcete si jej vychutnat později, přelijte do láhve odpovídající velikosti tak, aby v ní po přelití nezůstal přebytečný vzduch,“ radí Ondřej Lukeš. Víno stárne nejen vlivem působení vzduchu, ale také uchováváním při teplotě vyšší než patnáct stupňů.

3. Víno nasává pachy

Při uložení vína do sklepa, do ledničky nebo na jakékoliv jiné místo musíte též přemýšlet, co všechno společně s vínem naskladníte. Víno, respektive korek, má totiž tendenci nasávat okolní pachy, které tak proniknou přímo i do aroma vína. V žádném případě proto neuchovávejte víno s nebezpečnými chemikáliemi, například v kuchyňské lince společně s dezinfekčními přípravky. Opět se zde inspirujte některými vinaři, kteří sklep využívají k ukládání i jiných věcí než vína. Bílá vína můžete skladovat například společně s ovocem nebo jinými potraviny, které nevydávají silný či nevhodný zápach.

4. Lahve skladujte vodorovně

Všimli jste si, že ve vinném sklípku nikdy nespatříte lahve skladované „nastojato“? I toto má svůj pádný důvod. „Vinaři pečlivě hlídají, aby se k vínu nedostal vzduch. Ačkoliv se vám může zdát, že je korek nepoškozený, víno se může zkazit. Je to právě kvůli tomu, že jste lahev skladovali kolmo. Korek tak přestal být v kontaktu s vínem a vyschl. O zkažení vína se pak postaral vzduch, který se do něj dostal skrz vyschlý korek,“ vysvětluje Ondřej Lukeš. Lahve proto skladujte jedině vodorovně. Korek musí být neustále vlhký a plnit tak svou funkci bariéry před vzduchem, kvůli kterému víno oxiduje.

5. S láhvemi příliš nehýbejte

Se správným skladováním souvisí také omezení pohybu s vínem. Manipulujte s ním opravdu jen v nutných případech. Víno neukládejte ani do míst, kde hrozí drobné otřesy, například blízkostí některého elektrického spotřebiče. V případě častého přemisťování nebo drobných otřesů ztrácí víno svůj charakteristický buket.

Zdroj: TZ Vinařství Starý vrch

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).