Upozornění pro mladé nezkušené hospodyňky: cukr v těstě není jen jako sladidlo, ale ovlivňuje i fyzikální vlastnosti upečeného výrobku. Takže tam, kde je v receptu napsaný cukr nebo med jako součást těsta, dejte cukr nebo med... v opačném případě se může stát, že pečivo bude moc tvrdé nebo jinak nepoživatelné.
Do náplní a studeného cukroví tu stévii klidně zkuste. :-)
Bohuzel cukru je v receptech vzdycky az prilis, ja davam cukr vyjimecne, jen nerafinovany a jen po lzicich. Jinak med, melasu, dalsi ovocna sladidla, ale jen v malem mnozstvi. A recepty si podle toho delam/upravuju. Ale jinak mate naprostou pravdu, nikdo nemuze ocekavat, ze upece stejne buchty s medem. Problem spis je v tom, ze si vsichni zvykli na sladke bomby a najednou by chteli naprosto to same, stejne sladke, ale "zdravejsi"
Jsem hodne rad za cast ohledne tuku, snad jenom u tech vajec netusim, proc by mela byt omezena. Obecne se o nich nikdy nic spatneho nezjistilo a obsah cholesterolu ve strave, o kterem se tam jako jedinem mluvilo, nema na cholesterol v krvi zadny vliv. Jeste bych dodal, ze u zivocisnych tuku bych dal prednost bio nebo presneji "grass-fed", kvuli pomeru o3:o6 MK a celkove vyrazne lepsimu zdravotnimu stavu tech zvirat oproti "grain-fed" zviratum (plati hlavne pro prezvykavce).
Jinak my jsme letos vsude pouzili med misto cukru a pouze v jedne naplni jsme to museli zahustit orechy, jinak bez problemu.
Dobrý den,
pokud hledáte alternativu k běžnému cukru, která je vhodná na pečení, vyzkoušejte xylitol. Xylitol je přírodní sladidlo, které má o 40% méně kalorií než bílý cukr, ale sladí úplně stejně. V receptech tak cukr můžete xylitolem nahradit v poměru 1:1. Oproti jiným alternativním sladidlům se xylitol při vysokých teplotách nerozkládá, je tedy vhodný právě na pečení.
Více se o xylitolu můžete dozvědět na: http://www.brezovycukr.cz