5 způsobů, jak odpeckovat třešně

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vypeckovat třešně na bublaninu je otázka půl hodiny, ale vypeckovat plody z celého stromu, to už chce mít nějaký systém a chytré pomocníky. Vyzkoušeli jsme pět způsobů vypeckování třešní. Teď už víme, jak to jde nejlépe.

Sezona třešní je tu, vyrazit můžete na samosběr, nebo si třešně koupit – v obchodech jsou, navzdory informacím z minulých dní, i třešně české. Pevné a sladké. Například Billa nabízí třešně ze sadů v Bílém Podolí, Libčanech nebo Daminěvsi. Kdo třešně chce, ten o ně prostě ochuzen nebude. A tím pádem ani o práci s jejich vypeckováním. Prodávají se odpeckovávače třešní, ale existují i taková domácí udělátka, která nic nestojí. Jak nám to s nimi šlo?

5 způsobů, jak vypeckovat třešně

1. Vypeckování rukama

To je klasika. Sednete, vezmete jednu třešni po druhé a palci obou rukou se snažíte vymáčknout pecku ze středu třešně.


Autor: Vitalia.cz
  • Plusy: Nepotřebujete k tomu nic víc než misku na pecky a misku na vypeckované třešně.
  • Minusy: Přijdete o spoustu šťávy z třešní, která vám stříká po celé kuchyni. Třešně jsou celé rozbité, do kompotu byste je asi nedali.

2. Vypeckování s nožíkem

Vezmete malý nožík na zeleninu a třešeň po celém obvodu naříznete až k pecce. Potom prsty chytíte jednotlivé poloviny a pootočíte jimi od sebe, abyste uvolnili dužninu od pecky. Hotovo.

  • Plusy: Nepotřebujete žádné jiné pomůcky než misky a nožík. Rozpůlené třešně vypadají hezky, hodí se kompotu.
  • Minusy: Když je pecka pevně spjatá s dužninou, oddělení je problematické. Můžete se říznout.

3. Vypeckování za pomoci dvou forem

Připravte si dvě formy, větší a menší. Na střed vetší formy vysypte třešně a položte na ně menší formu. Tlačte rukama na dno menší formy a snažte se třešně tímto způsobem rozmáčknout. Pak už jen posbírejte pecky.


Autor: Vitalia.cz
  • Plusy: Dobře funguje u měkkých třešní se snadno odstranitelnými peckami. Jde o čistou práci.
  • Minusy: Nefunguje na třešně pevné, čerstvé. My jsme třešně jen trochu pomačkali, ačkoliv jsme vyvinuli velkou sílu.

4. Vypeckování špejlemi do lahve

Vezmete skleněnou lahev, na její hrdlo dáte třešeň a jídelní hůlkou nebo třemi spojenými špejlemi pecku protlačíte dovnitř lahve.


Autor: Vitalia.cz
  • Plusy: Hůlky nebo gumičkou spojené špejle jsou pevné a práce s nimi je snadná. Hodně šťávy ale vystříkne kolem.
  • Minusy: Když pecka pevně drží, protlačíte do útrob lahve i půl třešně (nám se podařilo protlačit i celou třešeň). Vyndat ji pak z lahve je zcela nemožné.

5. Vypeckování s trychtýřem a brčkem

Do vyšší sklenice vložíte trychtýř, do něj pak jednu třešeň. Brčkem pak protlačíte pecku do sklenice.


Autor: Vitalia.cz
  • Plusy: Poměrně čistá a rychlá práce (když máte dostatek brček, viz dále).
  • Minusy: Brčko není příliš pevná pomůcka, zvlášť když neseženete brčko plastové (my jsme použili brčko papírové, které vydrželo jen na vypeckování pěti třešní).

Jak tedy ideálně odpeckovat třešně?

Nám se osvědčilo nakombinovat dvě poslední metody, a sice odpeckovávat třešně v trychtýři na sklenici, ale ne za pomoci brčka, ale třech spojených špejlí (máte-li, využijte jídelní hůlku).

  • Práce jde rychle od ruky.
  • Třešeň hrdlem trychtýře jen tak neprotlačíte, a když náhodou ano, tak lze snadno vyndat, ne, jako byste použili lahev.
  • Třešně moc nestříkají, jde o relativně čistou práci.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).