Není pravda, že jakmile změníte životní styl, už nikdy si nebudete moc dát nic, co se označuje za takzvaně nezdravé. Nemá smysl si cokoli zakazovat, důležité je hlídat si množství a celkově jíst vyváženě a používat kvalitní suroviny,
říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB a autorka mnoha knih o hubnutí.
Paradoxní přitom je, že někteří lidé si na talíři odpírají své oblíbené neřesti, ale nahrazují je jídly, které nejsou o nic lepší, jen mají nezaslouženě lepší pověst. Ve skutečnosti však třeba miska snídaňových cereálií nemusí být o nic lepší, než kdyby člověk posnídal palačinku s nutelou, a salát s těstovinami není dietnější jídlo než česká klasika v podobě knedlíků s omáčkou.
U kterých potravin bychom měli více přemýšlet?
1. Ochucené mléčné výrobky
Mléčné výrobky plné cukru a aromat místo skutečného ovoce nejsou prospěšné z hlediska zdraví ani štíhlé postavy. Například ochucený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramů přidaného cukru na 100 ml, přičemž velikost celého balení je 450 ml. Svačinka s tímto obsahem cukru se tak za zdravou rozhodně považovat nedá, má více energie než lehký oběd.
Zdravější alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka. Podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, jsou dobrou volbou i rostlinná mléka, jako třeba ovesné mléko, které však musí být složené pouze ze základních potravin, tedy pitné vody, ovsa, slunečnicového oleje a soli. A nesmí obsahovat žádná aditiva.
Ovesné mléko obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml. Navíc je přirozeně bez laktózy, takže se hodí pro lidi trpící intolerancí na laktózu i pro vegany. Jeho chuť je neutrální a je ideální volbou na snídani společně s domácí granolou. Zároveň je skvělou alternativou klasického mléka do kávy,
tvrdí Martin Kudera.
Podle jedné švédské studie ovesné mléko dokonce přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
2. Přeslazené snídaňové cereálie
Většina snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů a tuku, deklarovaný ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky jsou nekvalitní,
říká hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.
Podle ní by spousta lidí byla nejspíše překvapená, kdyby zjistila, že porce jejich oblíbených cereálií obsahuje víc kalorií než dezert z cukrárny, který by si přitom rozhodně nedala.
Kromě toho, kupované cereálie jsou průmyslově zpracované, což zdraví ani postavě taky neprospívá, stejně jako fakt, že obsahují kromě cukru také překvapivě hodně soli. Chcete-li si dát na snídani něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si kaši z obyčejných ovesných vloček a dochuťte je čerstvým ovocem, proteinovým práškem nebo lžičkou oříškového másla,
radí Kompánková.
3. Biopotraviny, superpotraviny
Na biopotravinách není samozřejmě nic špatného, ale rozhodně neplatí, že bio rovná se dietní, a dokonce ani, že bio rovná se zdravý. Protože bio může být nejen zelenina, ale také třeba vynikající, leč tučný sýr nebo kus špeku z farmy, která splnila nároky na podmínky výroby, a proto může svůj výrobek prodávat s kýženým přídomkem „bio“. Když si jich kousek dáte, neublíží vám, budou mít nejspíš lepší parametry než výrobek nebio, ale rozhodně to neznamená, že jídla s přídomkem bio můžete jíst bez ohledu na množství.
Podobné je to se superpotravinami, jejichž seznam čas od času proběhne médii. Obvykle se v něm vyskytuje losos, borůvky, brokolice, nějaké ty oříšky, případně avokádo a podobně. Jak říká například dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím, většina z těchto jídel je skutečně zdravá a obsahuje cenné živiny, ale sama o sobě nikoho nespasí. Nemůžete si myslet, že když si čas od času dáte nějakou superpotravinu, budete zdravější nebo štíhlejší. Smysl má jíst trvale kvalitní potraviny.
4. Špatné zdroje bílkovin
Dneska už zřejmě všichni víme, že abychom hubli nebo si udrželi postavu podle svých představ, musíme jíst dostatek bílkovin. Jenže někdy si špatně vykládáme, jaké.
Víme například, že bílkoviny jsou v mase, a proto si dopřáváme i uzeniny, protože v nich jsou přece také. Ano, ale často zdaleka ne tolik, na rozdíl například od množství tuku. Když chceme kvalitní bílkoviny živočišného původu, je ideální libové, případně hovězí maso, ryby, vejce. Pozor na mléčné výrobky, tam si vybírejte – dobrou volbou je tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, méně už sýry, vzhledem k obsahu tuku. Opatrní buďte u výrobků zdůrazňujících vyšší obsah bílkovin, typicky jsou to různé pudinky nebo ochucená mléka, přídavek bílkovin nebývá ohromující, ale někdy například nechybí cukr.
5. Oříšky v čokoládě, sušené ovoce
Oříšky v čokoládě nebo jogurtové polevě sice chutnají dobře, ale mezi zdraví prospěšné potraviny je zařadit nelze. Oříšky v čokoládové polevě jsou ve své podstatě jen kombinací cukru a levných tuků. Pokud balíček takovéto pochoutky spořádáte na posezení, pak se kalorie v nich obsažené nejspíš vyrovnají průměrnému obědu, avšak s tím rozdílem, že do těla nedostanete potřebné živiny ani jiné zdraví prospěšné látky,
varuje trenérka Tereza Kompánková. Se sušeným ovocem v různých polevách je to stejné.
Podstatně lepší a zdravější alternativou jsou oříšky v jejich přirozené podobě, dobrou volbou jsou i kvalitní oříšková másla nebo třeba sezamová pasta, která je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Vždy si však pohlídejte množství. Zdravé neznamená dietní.
6. Müsli tyčinky
Mnozí výrobci tvrdí, že müsli tyčinky zaženou hlad, dodají energii a jsou ideální na hubnutí. Ve skutečnosti je na tom však většina běžně dostupných müsli tyčinek podobně jako slazené cereálie. Mají vysokou energetickou hodnotu, zejména ty s čokoládovou nebo jogurtovou polevou, a to znamená, že pokud chcete zhubnout, měli byste se jim obloukem vyhnout. Pokud si však na müsli tyčince rádi pochutnáte, nemusíte se jí úplně vzdávat. Správně zvolená tyčinka poslouží jako dobrý zdroj energie při fyzické aktivitě – výšlap na hory, projížďka na kole, sjezdové lyžování, běžky. Jakou vybrat? Nejlépe naturální ovesnou müsli tyčinku oslazenou ovocem či doplněnou o oříšky. Pozor si dejte na přidaný cukr, náhradní sladidla a celkovou gramáž.