V současnosti ohrožuje naše zdraví i dobrou náladu nejen nepříznivé počasí, ale i všudypřítomné viry. Jak se nachlazení a nemocem účinně bránit? Začít můžeme tím, že posílíme svou obranyschopnost pomocí přirozených potravin. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita, přibližuje, jaké to jsou.
Co se dozvíte v článku
Ořechy
Ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 a 6 mastných kyselin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vitamín B a E, který je skvělým antioxidantem. Konzumací ořechů však doplníte také další prospěšné látky, jako jsou vláknina, draslík či selen. Selen hraje důležitou úlohu v boji proti volným radikálům. Příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, tvorbu spermií a štítnou žlázu.
„Nejvíce selenu a vitamínu B obsahují para ořechy. Tyto oříšky prospívají kůži, nehtům a vlasům. Dobré jsou pro srdce, tvorbu krve a imunitní systém. Když je tedy přidáte do své oblíbené ranní kaše, určitě nešlápnete vedle,“ doporučuje Michaela Ryglová.
Česnek
Česnek patří mezi velmi účinnou rostlinnou látku s antibiotickým, antioxidačním a protizánětlivým působením. Obsažené antioxidanty mohou snižovat škodlivé účinky volných radikálů, některé studie dokonce uvádějí, že česnek stimuluje imunitní buňky.
Česneku se připisují také pozitivní účinky v souvislosti s krevním tlakem, cholesterolem v krvi a příznivě působí proti ateroskleróze. Kromě posílení imunitního systému zlepšuje trávení a může pomoct i proti nepříjemnému nadýmání a střevním parazitům.
Zázvor
V těsném závěsu za česnekem je kořen zázvoru, který obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Dále se v něm nacházejí hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník a v neposlední řadě esenciální oleje. Díky obsahu všech těchto látek je zázvor prospěšný pro posílení imunitního systému, působí protizánětlivě a pomáhá předcházet vzniku chronických onemocnění dýchacího ústrojí.
„Zázvor má navíc zahřívací účinky, je tedy vhodný v zimním období, kdy se člověk často cítí prochladlý a prokřehlý. Z čerstvého zázvoru si můžete uvařit čaj nebo si upéct ovesné zázvorové sušenky,“ radí Michaela Ryglová.
Recept na ovesné zázvorové sušenky
- 100–130 g jemných ovesných vloček
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce medu
- 1 středně velké vejce a 1 vaječný bílek
- 50 g kokosového oleje
- 3 kapky vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 170–180 °C. Do mísy nasypte vločky, přidejte nastrouhaný zázvor a prášek do pečiva.
V další míse vyšlehejte med s vejcem, bílkem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem.
Hotovou směs nalijte do mísy s vločkami a důkladně promíchejte.
Ze vzniklého těsta tvarujte pomocí lžičky malé placičky na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do trouby a pečte přibližně třicet minut.
Ovesné vločky
Ovesné vločky patří snad mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou člověka zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Podle Michaely Ryglové jsou však ovesné vločky důležité hlavně díky tomu, že mají blahodárné účinky na střeva:
„Naše imunita je z velké části odrazem osídlení našeho trávicího traktu. Ten významně ovlivňuje kvalita stravy,“ popisuje Michaela Ryglová. Tématu se podrobněji věnujeme v článku Střeva jsou klíčová pro naši imunitu.
„Vločky díky vysokému obsahu vlákniny dokážou zlepšit trávení, pomáhají při zácpě, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a posilují imunitu,“ říká odbornice.
Cibule
Cibule je v české kuchyni oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Ne každý si však uvědomuje, jak velkou je zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Cibule obsahuje kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, je bohatá na vitamín C, vitamín E a karoteny. Z minerálních látek v ní najdete železo, síru, fosfor, zinek, hořčík, sodík, draslík, vápník, měď a jód. Ve větším množství se hodí konzumovat při bolesti v krku, rýmě, angíně či chřipce. Má silné antibakteriální účinky a působí preventivně na infekce dýchacích cest.
Hlíva ústřičná
Na antioxidanty, vitamíny a minerální látky je bohatá například také hlíva ústřičná obsahující nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky, jako jsou selen, železo, zinek, měď, sodík, chróm či jód. Nejvíce ceněná je však hlíva pro obsah betaglukanů, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů s výjimečnou schopností vychytávat škodlivé volné radikály.
Kombinace betaglukanů, vitamínů a minerálních látek v hlívě ústřičné je účinná při posilování imunity a v boji proti všudypřítomným virům. Proto je také hlíva ústřičná obsažena v řadě přípravků pro posilování imunity.
Potraviny obsahující probiotika
Zdravotní přínos pro celý organismus přináší pravidelná konzumace probiotik neboli živých mikroorganismů. Nacházejí se například v přirozeně fermentované zelenině – kysaném zelí, pickles, kimchi. Dále v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou kefír, acidofilní mléko či jogurt. Probiotika lze případně přijímat i ve formě suplementů.
Do jídelníčku je žádoucí tyto potraviny zařadit pro jejich blahodárné působení nejen na systémovou imunitu, ale i tu ve střevě.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita