Někomu zase může připadat vaření pro jednoho příliš náročné, nebo dokonce zbytečné. Jak ale praví staré přísloví, „štěstí přeje připraveným“. Plánujte jídla dopředu a připravte si nákupní seznam. S těmito radami se vám v kuchyni otevřou nové příležitosti a nebudete muset spoléhat na mraženou pizzu či instantní polévky.
Co se dozvíte v článku
Vyzkoušejte tipy, jak na vaření pro jednoho:
Dobře zásobená spíž a lednička
Když budete mít doma neustále po ruce zdravé potraviny, příprava jídla pro vás nebude žádný problém. Ledničku naplňte mraženou zeleninou, ovocem a menším balením kuřecích prsou. Ve spíži by neměly chybět celozrnné těstoviny, hnědá rýže, fazole v konzervě, vývar, rajčatová omáčka a tuňák nebo losos v nálevu. Z těchto potravin dokážete vždy uvařit rychlé a výživné jídlo. Nezapomeňte také na koření a dochucovadla.
TIP: V „pohotovostním režimu“ bývá oblíbeným jídlem pro jednoho rychlá polévka: přiveďte k varu kuřecí vývar s nízkým obsahem soli, přidejte třeba pohankové nudle a hrst mraženého špenátu. Po uvaření dochuťte pár kapkami sezamového oleje a posypte trochou zázvoru a bílého pepře.
Zužitkování všech ingrediencí
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo? Představte si, že takového pokrmu navaříte celý hrnec. I když dané jídlo milujete, asi ho nebudete chtít jíst celý týden. Samozřejmě můžete několik porcí zmrazit, což bude skvělá záchrana, až se vám někdy v budoucnu nebude chtít vařit večeři.
Plánujte však také tak, aby jídla, která vaříte, měla dvojí využití. Když grilujete kuřecí maso, připravte ho víc a přidejte ho k zítřejším těstovinám. Připravujete ryby? Upečte větší množství a naplňte rybím masem kukuřičné tortilly se salsou k nejbližší večeři.
Galerie: Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin
Snídaně k večeři? Proč ne
Neexistuje pravidlo, které by rozdělovala jídla na „večerní“ a „ranní“. Není nic špatného na tom, když si k večeři dáte vegetariánskou omeletu nebo ke snídani včerejší kuřecí kari.
Vše z jednoho hrnce
Najděte si taková jídla, která se dají připravit v jednom hrnci nebo pánvičce a zároveň vám budou chutnat. Mnoho polévek či dušených jídel obsahuje potřebné bílkoviny a zeleninu a jejich příprava je jednoduchá.
Kupujte jen to, co spotřebujete
Jídlo si plánujte dopředu, abyste co nejlépe využili suroviny, které podléhají rychlé zkáze, jako například zelenina. I když si nemůžete koupit půlku hlávkového salátu, můžete jeho listy natrhat, umýt, vysušit a zabalené do utěrky uložit do ledničky. Takto zůstanou čerstvé čtyři až pět dní. Když neseženete svazek chřestu na jednu porci jídla, můžete celý svazek ugrilovat, půlku si dát na večeři a zbytek použít pro přípravu zítřejšího oběda.
Úprava receptů podle vlastních potřeb
Recepty bývají obvykle určené pro 4 až 6 porcí. Většinu z nich nebude těžké upravit tak, aby vyhovovaly přípravě dvou porcí. Variantou také zůstává zmražení několika porcí připravovaného pokrmu. Pozor však na sladké recepty. I z poloviční dávky upečete koláčků pro jednu osobu až příliš.
Nebát se a pustit se do toho…
Čím častěji budete vařit, tím více se budete cítit v kuchyni jako doma. S trochou plánování může být vaření pro jednoho zábavnou a příjemnou aktivitou.