Oves jím jen jako vločky (vůbec se mi nepodařilo ho nakoupit u farmářů). Přidávám ho do jídla když chci mít takový ten sliz...
Čočku záměrně neklíčím, ale zpravidla stihne částečně naklíčit při namáčení a během vaření.
Pohanku zvládám i nevařenou, nic extra chutného ale přežít by na tom šlo. Inspiroval jsem se historickými zkušenostmi týkajích se Avarů/Tatarů a vždy jednou za čas takhle pár hrstí sním.
Žito jím hlavně uvařené "na křupavo", namísto rýže. Musím ale přiznat, že jsem již o naklíčení přemýšlel.
Ječmen vařím občas i nevymlácený, příjde mi to jako dobrá náhrada hrubého kartáče co dokáže pročistit střeva.
K tomu nakličování. Bohužel mám díky vegetariánským přátelům a jejich malé pečlivosti při přípravě potravin (díky čemuž nebyly chutné a občas smrděly - což nejím, řídím se nosem) z minula určité předsudky. O naklíčení uvažuji od doby co jsem se zabýval procesy ke kterým dochází konkrétně u žita a ječmene při klíčení. Také už jsem párkrát koštoval vlastní naklíčený ječmen. Pšeničný i žitný kvas, či nápoje v různém stavu nakvašenosti koštuji běžně.