Je sice pravda, že barvu másla ovlivňuje strava dojnice, nicméně čím více karotenů ve stravě, tím víc je máslo žluté a netřeba ho tak barvit. Z tohoto důvodu je lepší volit máslo od krav z pastevního chovu - je nutričně bohatší a figuruje zde i jakýsi etický aspekt, jelikož zvířata mají přirozenější život.Výsadou starodávných plemen je přirozené propuštění karotenů do mléčného tuku, proto holštýnka nikdy nebude mít tak žluté máslo (bez ohledu na potravu) jako červinka.
Sama se touto problematikou trochu zabývám: http://emilie-lvovska.webnode.cz/l/je-mleko-zdrave/
Byl jsem na farmě ve Švýcarsku u výroby domácího másla. Nic se nepřibarvovalo a přesto bylo máslo žlutější než to nejžlutější, s kterým jsem se v tuzemských obchodech setkal.
Takže výkřik v titulku nemůže platit obecně. Zřejmě platí jen v porovnání mezi standardními výrobky běžně dostupnými v prodejnách.
Paní Emílii bych tedy dal za pravdu a to nejsem určitě žádný expert přes mléko.
tsd