Přiznám se že taky nevím co je to výživová hodnota, dělím potaviny na "použitelné/podmínečně použitelné/blivajz od pohledu" podle použitých surovin a jejich podílu.
jako učebnicový příklad vezměme třeba šunku
Já naiva bych předpokládal že je to jen maso a sůl (ano, dusitanová rychlosůl) . Jakožtto člověk který občas něco uklohní vím, že při tepelné úpravě maso ztratí (vypudí) vodu. A že pokud bych (nejen) maso na pečení osolil víc než nízkými jednotkami procent bude to slané že to nebude k žrádlu (nevážím to, mám to "v oku a v ruce", není vyloučeno že hranice je dokonce pod jedním procentem).
A teď "babo raď " co všechno může být zcela legálně v šunce nejvyšší jakosti, která musí mít víc než 85??% masa (za číslo neručím, ale určitě je to dooost pod 90%). A jakými srágorami jsou nadopované "šunky" kolem 60% masa
Bohužel, většinový zákazník jede jen po ceně nechce/nedokáže si uvědomit, (vezměme jako názorný školní příklad maso), že masový výrobek levnější než nabourané maso toho s opravdovým masem nemůže mít moc společného.
Nemusím vědět co je to výživová hodnota. Stačí umět číst, znát kupecké počty a k tomu kapička selského rozumu.