Vy těm nechutným gumákům za korunu padesát říkáte rohlíky? Já ne. Nejlevnější rohlíky (které tak lze opravdu nazývat) jsou asi za 4 Kč. Opravdu dobré rohlíky (např. od Kabáta) jsou asi za 7 Kč. Opravdu nechápu lidi, kteří mají třebas na auto nebo na drahý mobil, a přitom nemají na dobré rohlíky a kupují ty „gumové“.
A mimochodem: rohlíky vymysleli Vídeňští pekaři v 17. stol. na oslavu neúspěšného obléhání Vídně Turky: rohlíky měly tvar tureckého půlměsíce. Takové rohlíky se dělaly i u nás až někdy do 50. či 60. let, pak je socialistická velkovýroba narovnala – a bohužel to přetrvalo dodnes. Správný rohlík musí být zahnutý!
No nedokazu si moc predstavit horsi obchod nez Albert (maso tam zasadne nekupuju, protoze to co tam prodavaj vetsinou ani maso neni). Ale pravda, ze sice bych nerek ze maj lepsi pecivo nez jinde v supermarketech, ale aspon ho (podobne jako treba Lidl a dalsich) dopejkaj primo v prodejne, takze se tvarej cerstve a ne gumove. To bych rek je jedinej rozdil oproti tem gumakum, ktery jdou hotovy primo z pekarny a cestou zgumovatej... Ale rek bych ze na zadny vylozene gumovy rozhliky sem nenarazil uz dobre 20 let.
Ono pokud si člověk najde opravdu dobrého pekaře, případně si rohlíky upeče doma sám (není to nic extra těžkého) tak ten rozdíl je diametrální. A člověk nemusí kupovat jen klasické rohlíky z bílé mouky. Dají se koupit také žitné, pohankové, kváskové, atd.. Každý chutná trochu jinak a určitě si vybere kdokoli..
a k tomu si doma chovat prasátko, kravičku, obilíčko, vínečko, rajčátka apod... :-D Bydlím v Praze, ne na vesnici. Od toho máme krámy, abych si mohl koupit např. pečivo. Osobně mi pečivo nechutná, chleba také. Definovat dobrého pekaře jde dost těžko, vlastně jsem za celý život neměl pečivo, co by mi opravdu chutnalo ;-( Cena není rozhodně zárukou.
A má snad většinana výběr? Standardně (žena) jede z práce. Cestou zpravidla blízko domova se zastaví v nejbližším řetězci a nakoupí i ty rohlíky gumáky. A ví, že zítra ráno budou tak ještě jakž takž jedlé, ale večer už gumové. Takže zase koupí cestouz práce nové. Otázka je, zda odhadne denní spotřebu. A rohlíky lze pomlít na strouhanku, co ale s chlebem? Ten marketový vydrží 3 dny a začne plesnivět.
A bohužel, každý nemá čas zajet někam do města (pokud vůbec v jeho městě je) za pekařem a koupit normální chutný rohlík.
Takže ... tak nějak to býváu větší části populace.
Nevím proč by to mělo být špatně. Cenu utváří trh. Tak to chtěli. Jinak to plýtvání, no????? Kdo ví jak a kdo vlastně plýtvá.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/vyvojari-predstavili-system-zdarma-za-ktery-chtel-stat-utratit-400-milionu-chybi-mu-jedina-funkce-40311233
Opět objevení Ameriky. Plýtvá někdy asi každý, ten chudý méně a třeba ten bohatý více. Penzisté a že jich je dost, rozhodně neplýtvají. Článek mně připadá jako umetání cesty ke zdražování anebo pisatel si hledá psaním hloupostí možnost mít dobrý příjem. Za komunistů bylo na zápalkách napsáno "roste osm hodin", aby nás naučili šetřit
"Plýtvá někdy asi každý, ten chudý méně a třeba ten bohatý více."
Ono to dost casto byva naopak. Ale duchodci pravda vetsinou neplytvaji, Jednak s vekem si leckdo ujasni priority a druhak casto opravdu nemaj z ceho...
Ten napis na sirkach sem si nevsim, ale rozhodne dobrej napad. I kdyz me prekvapilo, ze jen 8 hodin...
Rohlíky byly vždy gumové, za 30 haléřů. Lepší byly loupáky, tukové, za 35 haléřů. Za rohlík bych 7 kč nikdy nedala, i když mám auto za 620 tisíc. To odpovídám pánovi, který se diví, proč si takový rohlík nekoupíme, když máme drahá auta. Pokud si rohlíky peču doma, kupuji na ně kvalitní suroviny jinde, než u nás a pořád ten rohlík nepřekročí 2.20 kč vč. spotřeby elektřiny. A co se týká plýtvání, o čem mluví článek...nesmysl. Protože se tvrdé rohlíky umelou na strouhanku. Tak co řešíte? Omlouváte zdražování. Pochopím to, pokud nebudu muset jezdit pro potraviny do Německa. Kvalitní potraviny. Tak ať je máme taky zde a pak je to ok.
To by mne tedy zajímalo, co míníte pojmem "klasické rohlíky" a v čem máte problém s knedlíky... V Německu i Rakousku možná nejsou tak časté rohlíky v tvaru rohlíku, ale něco jako naše housky "hvězdičky" z podobného typu těsta tam mají běžně a do knedlíků se dají použít bez problémů.
Obecně v zahraničí je často problém sehnat náš styl chleba (klasická Šumava), ale bílé pečivo problém není, tam rozdíl není tak velký.
Nevím, proč by levný rohlík měl automaticky znamenat plýtvání. Když si jdu koupit snídaní, tak si jdu koupit 3 rohlíky, nikoliv za 6Kč rohlíků, takže když to prodejce o padesátník zlevní, tak stále odnáším 3 rohlíky a jen jsem zaplatil míň.
Jsou lidi, kteří tyhle rohlíky v akci kupuji ve větším množství a pak to dávají zvířatům. Nechci zabředávat do debaty, jestli to je pro ta zvířata vhodné, ale prostě ty rohlíky jsou zase snědeny, nevyhodí se.
Zatím největší úlet, co jsem viděl, bylo, když si známý koupil pár set rohlíku v nějaké akci a zapral si tím mrazák. Nějak asi moc nezapočítal náklady na zmrazení a pak při každém otevření a tedy vyvětrání mrazáku, ale pořad ty rohlíky nakonec snědl. Nevyhodil je.
Kde je tedy to plýtvání?
Hmm, pečivo z obchodu. Už když v albertu procházím úsekem pečiva, tak se mi tam zvedá žaludek, nakupuji v tomto úseku pouze v nouzi nebo ve špatné chvíli, i kdyby tam rohlíky byly zadarmo.
Dneska jsem si k salátu dělal pita chleba, přišel mě na nákladech na 4 Kč, příprava trvala 15 minut + hodina kynutí, a měl jsem ho ještě teplý (a z žádného polotovaru).
To co mě na obchodech láká často není úplně vždy nejnižší cena některých potravin (stejně nemám čas to sledovat), ale především rychlost a spolehlivost. Jde mi o to, aby vždy bylo vše dostupné, a aby byly samoobslužné pokladny a já nakoupil za 15 minut.
Slevových akcí se bojím, protože se často stává, že zboží pak není dostupné, a zajít do dalšího obchodu je pro mě často až 45 minut času (cesta tam, zpět, cesta v obchodě, pokladny), a mých 45 minut času fakt není zadarmo, ani za ušetřených 10 Kč, ale spíše útrata za jídlo za 2 dny.