Vy těm nechutným gumákům za korunu padesát říkáte rohlíky? Já ne. Nejlevnější rohlíky (které tak lze opravdu nazývat) jsou asi za 4 Kč. Opravdu dobré rohlíky (např. od Kabáta) jsou asi za 7 Kč. Opravdu nechápu lidi, kteří mají třebas na auto nebo na drahý mobil, a přitom nemají na dobré rohlíky a kupují ty „gumové“.
A mimochodem: rohlíky vymysleli Vídeňští pekaři v 17. stol. na oslavu neúspěšného obléhání Vídně Turky: rohlíky měly tvar tureckého půlměsíce. Takové rohlíky se dělaly i u nás až někdy do 50. či 60. let, pak je socialistická velkovýroba narovnala – a bohužel to přetrvalo dodnes. Správný rohlík musí být zahnutý!
No nedokazu si moc predstavit horsi obchod nez Albert (maso tam zasadne nekupuju, protoze to co tam prodavaj vetsinou ani maso neni). Ale pravda, ze sice bych nerek ze maj lepsi pecivo nez jinde v supermarketech, ale aspon ho (podobne jako treba Lidl a dalsich) dopejkaj primo v prodejne, takze se tvarej cerstve a ne gumove. To bych rek je jedinej rozdil oproti tem gumakum, ktery jdou hotovy primo z pekarny a cestou zgumovatej... Ale rek bych ze na zadny vylozene gumovy rozhliky sem nenarazil uz dobre 20 let.
Ono pokud si člověk najde opravdu dobrého pekaře, případně si rohlíky upeče doma sám (není to nic extra těžkého) tak ten rozdíl je diametrální. A člověk nemusí kupovat jen klasické rohlíky z bílé mouky. Dají se koupit také žitné, pohankové, kváskové, atd.. Každý chutná trochu jinak a určitě si vybere kdokoli..
a k tomu si doma chovat prasátko, kravičku, obilíčko, vínečko, rajčátka apod... :-D Bydlím v Praze, ne na vesnici. Od toho máme krámy, abych si mohl koupit např. pečivo. Osobně mi pečivo nechutná, chleba také. Definovat dobrého pekaře jde dost těžko, vlastně jsem za celý život neměl pečivo, co by mi opravdu chutnalo ;-( Cena není rozhodně zárukou.
A má snad většinana výběr? Standardně (žena) jede z práce. Cestou zpravidla blízko domova se zastaví v nejbližším řetězci a nakoupí i ty rohlíky gumáky. A ví, že zítra ráno budou tak ještě jakž takž jedlé, ale večer už gumové. Takže zase koupí cestouz práce nové. Otázka je, zda odhadne denní spotřebu. A rohlíky lze pomlít na strouhanku, co ale s chlebem? Ten marketový vydrží 3 dny a začne plesnivět.
A bohužel, každý nemá čas zajet někam do města (pokud vůbec v jeho městě je) za pekařem a koupit normální chutný rohlík.
Takže ... tak nějak to býváu větší části populace.