No vzhledem k alergiím, které máme v rodině, opravdu ocením za A) snahu takové restaurace a za B) se nemusím pořád vyptávat. Pak už je rozhodování jednoduché, jestli budu půl hodiny sedět v restauraci, než se něco dozvím nebo to zjistím během pěti minut.
Zvlášť, když se většina jídel dá i bez některých alergenů velmi snadno připravit.
P.S. To že se lidé pořád ptají souvisí s tím, jak mizerně to je uvedeno a zcela nepochopeno, že alergie na mléko není jen o přidaném mléce, ale i syrovátce, sýru,.. Nebo že lepek není jen v obilí, ale i v glutamátu (oblíbené do polívek).
Muj kolega ma problem s lepkem. Az do ted s nami vubec nechodil na obedy, tahal si jidlo z domova. Ted se predem podiva na jidelni listek dane restaurace na internetu a podle toho se rozhodne. Aby sel 10 minut na obed, tam se zeptal, jestli maji neco bez lepku a oni rekli ze ne, a tak sel zase 10 minut zpatky, to je ponekud nesmyslne.
Nechci tvrdit, ze cele to narizeni je nejaky zazrak, ktery nas spasi, ale memu kolegovi to dost pomohlo a restaurace prisla k dalsimu zakaznikovi, ktery si tam temer denne dava obed.
Si to nekdy zkus. Bez do nahodne restaurace na ulici, a vyber si jidlo. Dneska to uz obsluha vi, ale driv to byla pulhodina vyptavani, opakovane behani cisnika za kucharem a zpatky, nez se dalo vybrat jidlo.
Miluju ty co o tom houbeles vi, nikdy si to nezkusili, ale maji na to nazor.
Nevím, z jakých dat o nezájmu autor vychází. Já například mám v rodině celiakii a proto mě zajímá, zda jídlo obsahuje lepek. I když se v restauracích příliš často nestravuji, musím říci, že zatím můj dotaz nikoho nezaskočil a neměla jsem dojem, že se na to nikdo neptá. Já toto nařízení naopak vítám.
Ptala jste se před tímto nařízením? A odpověděli vám?
A ptáte se i po tomto nařízení? A odpověděli vám?
V tom já vidím tu buzeraci. Když se chcete někde najíst, tak se zeptáte, vždyť na tom není. Samozřejmě, že váš dotaz nikoho nezaskočil, lidi se ptají. Úplně stejně jako předtím. Akorát nám teď velemoudrá hlava z Brusele nařídila, jak to máme dělat. Se divím, že nezakázali lidem se ptát...
Není pravda, že alergeny v restauracích nikoho nezajímají. Mě to zajímá proto, že to lecos napoví o kvalitě jídla:
Pokud v obyčejném jídle (maso s přílohou) jsou siřičitany, znamená to, že nejspíš není vařeno z čerstvých surovin (vy si do nedělního oběda sypete siřičitan?), ale z nějakých průmyslových polotovarů.
Pokud v dýňové polévce, boršči nebo halászlé je uveden lepek, znamená to, že to nebude ta správná originální polévka, do níž mouka nepatří, ale nějaká typicky česká moučná parodie této polévky.
Pokud si v supermarketu u pultu s pečivem přečtu "tradiční dalamánek - alergen sója", vím, že pekař je podvodník. Co je u nás na sóje tradičního?
Pravda je ovšem, že více bych uvítal údaj o tom, zda je do jídla přidán glutaman, konzervant nebo umělé sladidlo. To by o kvalitě jídla napovědělo ještě více.
Presne takhle to vidim i ja. Nejsem alergik, ale zajima me kvalita. Protoze jsem mela dost casu, procitala jsem si jidelni listek, a vybrala si k jidlu kombinaci masa a zeleniny, a svete, div se, pod jidlem byl uveden alergen lepek. Co ma lepek spolecneho se zeleninou nebo masem? Nebylo to maso ani obalovane, ani s omackou, tak nevim...
samozřejmě autor článků nemá pravdu.
V rodině jsme alergici na mléčnou bílkovinu a seznam alergenů nám hodně zpříjemnil život.
Zkuste hádat, které jídlo neobsahuje mléčné výrobky:
http://www.naruzkubrno.cz/menu/
Takže já jsem určitě pro.