Není pravda, že alergeny v restauracích nikoho nezajímají. Mě to zajímá proto, že to lecos napoví o kvalitě jídla:
Pokud v obyčejném jídle (maso s přílohou) jsou siřičitany, znamená to, že nejspíš není vařeno z čerstvých surovin (vy si do nedělního oběda sypete siřičitan?), ale z nějakých průmyslových polotovarů.
Pokud v dýňové polévce, boršči nebo halászlé je uveden lepek, znamená to, že to nebude ta správná originální polévka, do níž mouka nepatří, ale nějaká typicky česká moučná parodie této polévky.
Pokud si v supermarketu u pultu s pečivem přečtu "tradiční dalamánek - alergen sója", vím, že pekař je podvodník. Co je u nás na sóje tradičního?
Pravda je ovšem, že více bych uvítal údaj o tom, zda je do jídla přidán glutaman, konzervant nebo umělé sladidlo. To by o kvalitě jídla napovědělo ještě více.