Romantická večeře s úslužnými Japonkami, které servírují jednu suši pochoutku za druhou, se rázem může zvrtnout v nepříjemný zážitek. To když vám už při dezertu naskáčou červené pupínky a sotva stihnete doběhnout na záchod. Docela dost lidí strávilo den po konzumaci suši zvracením. Proč? Alergie na histamin.
Čtěte také: Zákeřná alergie na potraviny
Jde o látku, která se přirozeně nachází v lidském těle a také v řadě potravin, nejvíc v rybách, červeném víně, plísňovém sýru, ale i v kynutých buchtách s kvasnicemi nebo turistickém salámu. A sama o sobě je vlastně neškodná. Je dokonce pro tělo důležitá – například figuruje při roztahování cév, takže když se člověk při zkoušce nebo před nadřízeným začervená, může za to právě histamin. Jenže u některých lidí občas způsobí, že nastane problém.
Na co si dát pozor?
- červené víno a všechno kvašené pití
- kvašené jídlo jako zelí, pickles a podobně
- fermentované potraviny jako čaje
- ryby (například makrely, tuňáci, sledě nebo sardele)
- plísňové sýry, ale i některé druhy tvrdých sýrů jako gouda
Přečtěte si: Za úpadkem plísňových sýrů stojí moderní technologie
Někteří lidé víno a ryby nesmí vůbec
Jen pouhé jedno procento lidí má takový nedostatek enyzymu, který histamin odbourává, že jsou na tuto látku naprosto nesnášenliví a nezbývá jim nic jiného, než dietní opatření. To znamená zřeknout se červeného vína, ryb, plísňových sýrů, ale třeba i kysaného zelí a červeného masa. Tyto potraviny lidem totiž mohou přivodit až život ohrožující reakci těla a dušení.
Jenže i u kohokoliv jiného se může kdykoliv během života vyvinout alergická reakce na histamin. A je velmi rychlá. Dost při tom záleží na tom, kolik histaminu člověk zrovna přijal – tedy jestli suši zapijete červeným vínem a jako dezert si dáte plísňový sýr.
Jak to pak vypadá? Průjem, zvracení, vyrazí červená kopřivka na kůži, někomu se může hůř dýchat, jiného bude bolet spíš břicho a přidá se nadýmání a křeče. Druhý den už obvykle všechno přejde, zůstat může ještě bolest hlavy nebo křeče v břiše. Špatné je, že se s tím nedá nic moc dělat, jen se to pokusit nějak přežít. Pokud je ale reakce velmi silná, například dušení, neváhejte a vydejte se na pohotovost, kde vám dají protialergickou injekci.
Vařením histamin nezničíte
Nejde o to, že jsou ryby v suši syrové. Histamin nezničíte ani vařením, ani zmražením. Je to zkrátka sázka do loterie, jestli a kdy se u vás alergická reakce rozvine.
„Seděli jsme u stolu čtyři, jedli jsme totéž ze stejného tácu a tři z nás neměli žádný problém, a já prozvracela noc. A to jsem na suši zvyklá, miluju ho a jím ho často,“ říká devětačtyřicetiletá Františka Čiháková, která se s nepříjemnou reakcí těla setkala poprvé letos před Vánoci.
Vyděšená ještě v noci skončila na pohotovosti, kde jí píchli protialergickou injekci a uklidnili ji, že se to po suši stává častěji, než si lidé myslí.
Brněnský alergolog Ondřej Rybníček však upozorňuje, že vůbec nemusí jít o alergii na histamin. „Ryby samy o sobě obsahují celou řadu alergických složek, proto je také nemají jíst zcela malé děti. Navíc u suši je tu spojení s dalšími pro nás nezvyklými věcmi, jako je wasabi a ostatní koření a dochucovadla, takže když člověk po suši problinká noc a naskáče mu kopřivka, mohl alergicky zareagovat na úplně jinou složku jídla,“ říká.
Pak si z toho má člověk něco vybrat… V každém případě to znamená, že když už jste jednou po suši strávili nezapomenutelnou noc na záchodě, že tomu tak příště být vůbec nemusí. A to je optimistická zpráva.
Možné reakce na histamin v potravinách:
- akutní dýchací obtíže
- pokles krevního tlaku
- zbrunátnění
- kopřivka se svrběním
- nevolnost
- žaludeční křeče
- průjem
- bolesti hlavy