Hlavní navigace

Alkohol nejdřív 24 hodin po tréninku. Jinak tělo nebude dobře regenerovat

5. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Že by se neměl pít alkohol hned po sportovním výkonu, už se dneska docela ví. Řeči o tom, že pivo je nejlepší „ionťák“, už odborníci dávno vyvrátili. Jenže po jak dlouhé době už si ho tedy můžeme dát, abychom nenarušili proces regenerace? Možná vás budeme muset zklamat, nejde o hodiny, spíš o celé dny.

„Často se dočtete, že alkohol jsou kalorie, tedy energie. Tudíž je na doplnění energie vhodný. Ale to je rozhodně chybná teorie,“ říká doktorka Jana Ježková z OZP.

Co se dozvíte v článku
  1. Odkud tělo čerpá energii?
  2. Alkohol zaměstná játra jako první
  3. Proč alkohol odvodňuje?
  4. Alespoň 24 hodin pauza
  5. Iontový nápoj bude lepší volbou

Odkud tělo čerpá energii?

Po zátěži, kdy se hlavně spotřebovává energie ve formě glukózy a její zásoby (glykogen), je třeba tyto zásoby co nejdříve doplnit. Glykogen jako „záložní baterie“ organismu se vyskytuje zejména ve svalech a játrech. Obecně vystačí na několik desítek minut. U trénovaných sportovců i o trochu déle, ale rozhodně to nejsou hodiny.

Po vyčerpání zásob glukózy a glykogenu musí tělo vyrobit glukózu z jiných zdrojů. Doktorka Ježková zmiňuje například glycerol, glukogenní aminokyseliny či laktát. A to se opět děje v játrech, přičemž i tenhle děj spotřebovává energii.

Alkohol zaměstná játra jako první

„Pokud po výkonu nebo i při něm dodáme játrům alkohol, respektive etanol, zpracovávají ho dříve, než vyrábí glukózu. K odbourávání alkoholu se energie spotřebovává, vyčerpávají se zásoby látek potřebných pro syntézu glukózy, vzniká toxický acetaldehyd, stoupá laktát (jehož nadbytek spíše chceme po zátěži snížit), kyselina močová (nadbytek může způsobit dnu či ledvinové kameny), vzniká acidóza (překyselení, které také není dobré)…“ vypočítává lékařka.

Pivo je společenský nápoj, dát si ho po sportu je úplně špatně, říká lékařka Přečtěte si také:

Pivo je společenský nápoj, dát si ho po sportu je úplně špatně, říká lékařka

Proč alkohol odvodňuje?

Další věc je pak to, že alkohol odvodňuje – jde o diuretikum –, zvyšuje tvorbu a vylučování moči. „To se děje působením na zadní lalok hypofýzy, kde inhibuje uvolňování antidiuretického hormonu (ADH, vazopresin). Nízká hladina ADH způsobí snížení zpětné resorpce vody, a tím dehydrataci,“ dodává Ježková.

Z toho všeho je jasné, že alkohol není pro regeneraci po sportu vůbec nic dobrého a vhodného.

Lidé často netuší, kolik a čeho mají vypít, když sportují v horkém létě Přečtěte si také:

Lidé často netuší, kolik a čeho mají vypít, když sportují v horkém létě

Alespoň 24 hodin pauza

„Pokud už, tak v tréninkovém a zápasovém období bych doporučovala zcela bez a pro běžného sportovce by podle mě bylo vhodné dát si 24 hodin pauzu, aby mělo tělo alespoň trochu času na správnou regeneraci,“ radí lékařka.

Někdy udávané informace o tom, že pauza by měla trvat 2 až 4 hodiny, je podle ní mylná. Takový odstup je nedostatečný a tělo se dostatečně nezregeneruje.

Kolik tekutin denně vypijete?

Iontový nápoj bude lepší volbou

A čím tedy regeneraci podpořit? Vzhledem k tomu, že při sportu organismus neztrácí jen vodu, ale v potu i minerální látky a stopové prvky, je potřeba doplnit i je. Kromě samotné vody se proto doporučují sportovní iontové nápoje.

„Takový nápoj je vyráběn za účelem doplnění tekutin, iontů a energie. Cukry jsou zde v různých formách proto, aby zajistily postupné doplnění energie v průběhu déletrvající fyzické zátěže,“ uvádí konzultantka zdravého životního stylu Adéla Skoupá.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).