Hlavní navigace

Sirup Ambrobene na kašel změnil složení, po otevření teď vydrží déle než dva týdny

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Výrobce jednoho ze sirupů usnadňujícího vykašlávání oznámil, že lék nově obsahuje kyselinu benzoovou. Napomáhá tomu, aby sirup po otevření vydržel pacientovi v lékárničce až rok. Dosud se muselo balení spotřebovat do dvou týdnů po otevření.

Na obměněné složení u sirupu Ambrobene upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), protože znamená také změnu registrace u tohoto volně prodejného léku. 

SÚKL schválil ke dni 2. října 2024 změnu registrace léčivého přípravku Ambrobene, 15mg/5ml, (…), v rámci které došlo (…) k úpravě ve složení pomocných látek a ke změně doby použitelnosti v souladu s aktuálními vědeckými poznatky a doporučenými terapeutickými postupy, informuje úřad na webu.

Sdělení se týká pouze formy sirupu, nikoliv roztoku či tablet stejného názvu.

Kterého typu léku se změna týká

  • Ambrobene, sirup, 100 ml15mg/5mlregistrační číslo 52/186/92-C, SÚKL kód 94921
  • Změna je zahrnuta v bodech 2, 4.4, 6.1 a 6.3 souhrnu údajů o přípravku (tzv. SmPC, který lze najít na webu SÚKL v databázi léčiv), propíše se i do příbalového letáku.

Zdroj: SÚKL

Nově sirup obsahuje kyselinu benzoovou (účinná látka zůstává stejná) a místo dvou týdnů vydrží po otevření lahvičky až 12 měsíců

Prodloužená doba expirace se ale netýká všech balení Ambrobene sirupů na trhu. Jak upozorňuje SÚKL, výše uvedené informace se vztahují jen na šarže léku uvedené na trh po 2. říjnuPokud tedy chce pacient nebo rodiče malého pacienta sirup s delší lhůtou expirace, musí si pohlídat, jaké balení kupuje. Případně poprosit lékárníka, aby mu s výběrem pomohl. 

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Proč se sirup užívá

Sirup Ambrobene je volně prodejný lék, tedy dostupný i v online prodeji. V lékárnách zpravidla stojí do 150 Kč za jedno balení. 

Dle jeho výrobce, kterým je firma Teva, se užívá při akutních a chronických onemocněních dýchacích cest spojených s obtížným vykašláváním, infekčních onemocněních dýchacích cest (akutní zánět průdušek, hrtanu nebo průdušnice), při akutních a chronických zánětech vedlejších nosních dutin. 

Užívat jej mohou dospělí i děti od jednoho měsíce věku. Pro děti je vhodný i po změně složení, jak ale upozorňuje SÚKL, kyselina benzoová může u novorozenců do čtyř týdnů věku zesílit žloutenku, která vede k zežloutnutí kůže a očí.

KL24

Děti užívají 2,5 ml, dospělí 5 ml sirupu dvakrát až třikrát denně.

Kyselina benzoová patří mezi nejstarší a nejpoužívanější chemické konzervanty. Jak uvádí web Ministerstva zemědělství Bezpečnosti potravin, v množství běžně přijímaném potravou se považuje za bezpečný. U citlivých osob nebo při nadměrném příjmu však může způsobovat kopřivku, astma, zápal nosní sliznice a dýchací problémy nebo anafylaktický šok. Je také dáván do souvislosti s dětskou hyperaktivitou.

Trápí teď vás nebo někoho z rodiny kašel, rýma a podobně?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).