Analýza rtuti v rybách: můžete sníst desítky porcí týdně

28. 1. 2020

Sdílet

Ryby a rybí výrobky jsou hlavními zdroji rtuti v potravinách. Především forma tzv. methylrtuti je poměrně toxická. Státní zdravotní ústav proto podrobil analýze přes dvacet produktů z ryb prodávaných na našem trhu.

Ryby a rybí výrobky jsou pro nás velmi zdravé. Jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. A těch máme v naší stravě obvykle velmi málo. Nedostatek omega-3 mastných kyselin přitom představuje docela vážný zdravotní problém. Od konzumace ryb však může odrazovat obava z obsahu rtuti.

Co se dozvíte v článku
  1. Strach ze rtuti v rybách
  2. Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR, říkají odborníci
  3. Analýza: limit nepřekročíte ani v desítkách porcí
  4. Pozor si musí dávat těhotné ženy
  5. Závěry jsou jasné: jezte ryby

Kontrolní orgány občas hlásí nálezy potravin se zvýšeným obsahem rtuti, typicky jde právě o ryby a rybí produkty. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je ale situace u nás dlouhodobě pod kontrolou a není důvod k obavám. Dosvědčuje to také aktuální analýza rybích výrobků na obsah methylrtuti.

Strach ze rtuti v rybách

Rtuť se v rybách z velké části nachází ve vazbě na metylové skupině (podíl obvykle činí 60–90 %) a označujeme ji jako methylrtuť. „Spotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80 % z celkové rtuti,“ vysvětlují odborníci SZÚ.

Poškozuje nervovou tkáň, srdce, imunitu či reprodukci, a to více než rtuť anorganická nebo kovová. Kumuluje se, vylučuje se velmi pomalu (poločas je asi sedmdesát dnů).

Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR, říkají odborníci

V České republice sníme třikrát méně ryb, než je průměr v zemích Evropské unie. Častá otázka veřejnosti podle SZÚ je, zda těhotné ženy a následně i jejich děti nejsou v riziku vysoké expozice rtuti. „Prakticky ne. Celková expozice rtuti z potravin v ČR zjišťovaná monitoringem dietární expozice dlouhá léta deklaruje, že chronický přívod rtuti pro malé děti je dvacetkrát nižší, než je toxikologický (zdravotní) limit,“ uvádí prof. Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ. Centrum nyní vydalo materiál, v němž seznamuje s výsledky aktuální analýzy rybích produktů na našem trhu.

„Abychom rozehnali fámy, které se občas objevují v médiích, analyzovali jsme sadu 23 různých rybích konzerv a výrobků dostupných v tržní síti. Posoudili jsme následně jejich zdravotní riziko methylrtuti. Toto zdravotní riziko je velmi nízké,“ říkají autoři analýzy.

Analýza: limit nepřekročíte ani v desítkách porcí

V materiálu najdete informace o obsahu rtuti v rybích konzervách a pomazánkách. Pro všechny platí, že by člověk musel sníst desítky, v některých případech dokonce i stovky porcí za týden, aby překročil tolerovaný přívod rtuti.


Autor: Depositphotos.com

Hodnoty koncentrace výrobků z ryb v ČR jsou prakticky vždy pod legislativními limity. SZÚ analyzoval 23 rybích konzerv a výrobků dostupných v tržní síti.

„Děti by musely sníst týdně 550 g výrobku (11 porcí á 50 g) a dospělé osoby 1900 g výrobku (19 porcí á 100 g) s nejvyšším zjištěným obsahem rtuti, aby dosáhly zdravotního limitu. Je to nereálné množství,“ komentuje zjištění SZÚ a upozorňuje, že ani tak by při krátkodobém překročení limitu nedošlo k poškození zdraví.

Analyzované výrobky z ryb na obsah rtuti

  • Sardinky ve vlastní šťávě, Giana
  • Sardinky ve vlastní šťávě a vodě, Nekton
  • Sardinky v tomatové omáčce, Giana
  • Sardinky v rajčatové omáčce, Sea Side
  • Sardinky ve slunečnicovém oleji, Giana
  • Sardinky v olivovém oleji, Nekton
  • Filet z lososa v olivovém oleji, Nixé
  • Losos se zeleninou na skandinávský způsob (losos 30 %), Nekton
  • Šproty v tomatové omáčce, Gaston
  • Uzené šproty v rostlinném oleji, Giana
  • Tresčí játra ve vlastním oleji, AQ
  • Makrela v rostlinném oleji, Nekton
  • Makrela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje, Gaston
  • Tuňák steak ve vlastní šťávě, Franz Josef
  • Tuňák drcený v rostlinném oleji a nálevu, Gaston
  • Sleďové filety v rajčatové omáčce, Nekton
  • Filety sleďové v oleji, Losos
  • Pomazánka rybí se zeleninou (obsah ryby 30 %), Hamé
  • Pomazánka rybí (obsah ryby 30 %), Hamé
  • Pomazánka makrela (obsah ryby 20 %), Hamé
  • Pomazánka tuňák pikantní (obsah ryby 25 %), Hamé
  • Pomazánka tuňák (obsah ryby 25 %), Hamé
  • Pomazánka tuňák se zeleninou (obsah ryby 28 %), Hamé

Podrobné informace o výsledcích analýzy najdete v materiálu SZÚ.

Pozor si musí dávat těhotné ženy

Toxikologické limity jsou velmi přísné a pamatují na vysokou ochranu spotřebitele. „Toxikologický zdravotní limit (chronický) je totiž projektován na přívod každý den, po dobu celého života. Překročení v omezeném úseku života ještě automaticky neznamená poškození zdraví.“ To platí i pro nedávnou kauzu obsahu rtuti v příkrmech pro děti s tuňákem, kdy Státní veterinární správa nařídila stáhnout produkt Hamánek (výrobek několikanásobně překročil tolerovatelnou týdenní dávku pro methylrtuť povolenou u malých dětí).

Výše uvedené platí s jednou výjimkou – a tou je období těhotenství. Nenarozené dítě je na rtuť mimořádně citlivé. V době těhotenství, či v době možného otěhotnění, by toxikologický limit rozhodně neměl být nijak překračován. „Organické sloučeniny rtuti se nacházejí zejména u déle žijících dravých ryb, jako jsou tuňák nebo mečoun. Rtuť může způsobit změnu dědičných vlastností, poškodit centrální nervovou soustavu a mozek, což bylo pozorováno při otravách v Japonsku,“ uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Závěry jsou jasné: jezte ryby

Přes občasné zprávy o ojedinělých problémech je podle hodnocení SZÚ úroveň obsahu rtuti, včetně methylrtuti, v běžných výrobcích v ČR pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky vždy pod legislativními limity.

Autoři analýzy shrnují: „Co můžeme konstatovat? Běžná populace se rtuti v obvyklých rybích výrobcích bát nemusí, daleko cennější je ze zdravotního hlediska obsah omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA). Obecně to platí i pro příkrmy pro děti, které se konzumují po omezenou dobu, a nikoliv denně. Pozor si musí dát ženy těhotné a ve fertilním věku – měly by si vybírat jen některé rybí výrobky a ryby, kde se rtuť nekumuluje.“

Základní rady pro konzumaci ryb a rybích výrobků z hlediska obsahu rtuti

Určené ženám, které chtějí otěhotnět, těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let:

  • Nekonzumujte následující potraviny: maso žraloka, maso mečouna, maso velkých sladkovodních dravých ryb (např. štika, candát, bolen). Tyto ryby, i když vyhovují hygienickému limitu, obvykle obsahují mnoho rtuti.
  • Konzumujte alespoň dvakrát týdně ty ryby a rybí výrobky (celkem asi 340 g), které obsahují málo rtuti. Patří mezi ně např. rybí filé (treska, mořská štika, hejk), losos, sardinky, herinky, kapr, krevety, šproty, ančovičky, pstruzi, aj.
  • Některé další oblíbené ryby mohou mít zvýšený obsah rtuti, např. „bílý“ tuňák, makrela. Měly by se konzumovat jen jednou týdně (170g porce).
  • Zajímejte se o kvalitu ryb lovených rekreačně v řekách, rybnících, přehradách. Pokud konzumujete tyto ryby pravidelně, informujte se o kontaminaci vod rtutí u příslušných orgánů, např. Českého hydrometeorologického ústavu. Jestliže není dostupná žádná informace, nekonzumujte takové ryby častěji než 1× týdně (170 g). V tom případě již daný týden nekonzumujte žádné další ryby.
  • Uvedené rady platí pro dospělé osoby. U malých dětí dodržujte doporučený počet porcí týdně, při přiměřeně menší porci ryb / mořských živočichů.

Zdroj a více informací: Co byste měli vědět o rtuti v rybách a rybích výrobcích, SZÚ

I přes jisté množství rtuti v rybách stále platí, že ryby a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy. Kromě již zmiňovaných omega-3 mastných kyselin, které jsou pro člověka nezbytné, protože si je sám nedokáže syntetizovat, obsahují vysoce hodnotné bílkoviny a další nezbytné živiny (třeba selen, jód a další). „Vyvážená dieta se zastoupením ryb a mořských živočichů přispívá k prevenci onemocnění srdce a cév, u dětí podporuje zdravý růst a vývoj tělesných tkání. Proto zejména ženy a děti by měly dbát na zahrnutí ryb a mořských živočichů do jídelníčku,“ píše prof. Ruprich a kol.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2019

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).