„Stále více lidí začíná číst obaly potravin a zajímat se o jejich složení. I to nás vedlo k myšlence uspořádat anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, na kterou spotřebitelé narazí v českých supermarketech,“ uvedla blogerka a provozovatelka CoJíme.cz (a také externí autorka našeho serveru) Jana Poncarová.
Své tipy na potraviny s vysokým počtem přídatných látek může každý posílat do konce listopadu. Poté z nich porota složená z odborníků na zdravou výživu a lidí, kteří se dlouhodobě věnují kvalitě potravin, vybere „vítězný“ produkt. V porotě mj. usedne Ivana Bednářová Častvajová z projektu CEFF (Certified E-Friendly Food). Cílem tohoto projektu je usnadnit spotřebitelům orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad. Logo CEFF najdete pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka.
Více: Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků
„Jde v podstatě o udělení anticeny. Anketou chceme upozornit na to, že na pultech obchodů stále narážíme na potraviny, které obsahují opravdu velké množství přídatných látek a mají daleko do čerstvých, zdravých a chutných produktů,“ dodala Jana Poncarová.
Informace o všech emulgátorech, stabilizátorech, konzervantech, ochucovadlech, barvivech a tak dále a tak dále… najdete v katalogu EMULGÁTORY.
Podívejte se na podrobnosti: KATALOG: Emulgátory – není éčko jako éčko
Nominujte i vy „éčkovou“ potravinu
Návrh na nej-ÉČKO-vější potravinu může poslat každý, kdo se zajímá o to, co skutečně jí. Nominace zasílejte pořadateli na e-mail cojime@cojime.cz do 30. listopadu 2012. Výherce, který nominuje „vítěznou“ potravinu, získá od pořadatele, serveru CoJíme.cz, odměnu v podobě zajímavé knižní publikace – samozřejmě s tématikou jídla a zdravého životního stylu.
Jak se zapojit a nominovat potravinu?
- Do e-mailu, který zašlete cojime@cojime.cz, napište název potraviny, která obsahuje přídatné látky a kterou je možné zakoupit v českých obchodech. Ideálně připište také její složení.
- Nezapomeňte připsat své jméno a kontakt na vás.
Rozhovor: Jen dvanáct potravin se polepšilo, říká pan „Chemie v jídle“