Funkce antioxidantů
Co se dozvíte v článku
Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, a chrání tak buňky před poškozením. Volné radikály jsou vysoce reaktivní částice, vznikající jako vedlejší produkt biochemických procesů v organismu. Jejich vysoká hladina může způsobit problémy, jsou spojovány s mnoha nemocemi včetně cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění anebo rakoviny. Pomocí antioxidantů je možné udržet volné radikály a jejich negativní účinky pod kontrolou.
Protože v boji proti škodlivému působení volných radikálů sehrávají antioxidanty klíčovou úlohu, podívejme se blíže na to, jak tyto sloučeniny vznikají a fungují. Co tedy podporuje zvýšenou produkci volných radikálů? Volné radikály se tvoří jako vedlejší produkt látkové výměny, takže vznikají prakticky neustále. Produkci volných radikálů se tak nedá zabránit, některé vlivy ji však mohou několikanásobně zvýšit.
Co může za volné radikály
Faktory, které stojí za zvýšenou tvorbu volných radikálů:
- znečištěné ovzduší
- cigaretový kouř
- konzumace alkoholu
- toxiny
- vysoká hladina cukru v krvi
- vysoký příjem polynenasycených mastných kyselin
- záření, včetně nadměrného opalování
- bakteriální, plísňové nebo virové infekce
- nadměrný příjem železa, hořčíku, mědi nebo zinku
- příliš mnoho nebo příliš málo kyslíku v těle
- intenzivní a dlouho trvající cvičení, při kterém dochází k poškození tkání
- nadměrný příjem antioxidantů, jako jsou například vitamín C nebo E
- nedostatek antioxidantů
Nicméně je třeba poznamenat, že volné radikály sehrávají v lidském organismu také pozitivní roli, například pomáhají bojovat proti infekcím. A tak je třeba udržet volné radikály a antioxidanty v rovnováze, protože pokud by množství volných radikálů převýšilo hladinu antioxidantů, pak by to mohlo vést ke stavu nazývanému oxidační stres. Dlouhodobý oxidační stres vede ke zvýšenému riziku vzniku nežádoucích zdravotních problémů, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění nebo některé druhy rakoviny. Urychluje rovněž stárnutí organismu.
Rozdělení antioxidantů
Tělo si vytváří své vlastní antioxidanty, a má tak svou vlastní obranu proti volným radikálům. Antioxidanty se však také nacházejí v mnoha potravinách rostlinného a živočišného původu. Předpokládá se, že existují stovky a možná tisíce látek, které mohou působit jako antioxidanty. Každý z nich má svou vlastní roli a může spolupracovat s ostatními, aby pomohl tělu efektivně pracovat.
Příklady antioxidantů
Antioxidanty, které jsou do těla dodávány zvenčí:
- vitamín A
- vitamín C
- vitamín E
- betakaroten
- lykopen
- lutein
- selen
- mangan
- zeaxanthin
Flavonoidy, flavony, katechiny, polyfenoly a fytoestrogeny jsou různé typy antioxidantů a fytonutrientů a všechny se nacházejí v rostlinných potravinách. Každý antioxidant slouží jiné funkci a není zaměnitelný s jiným.
V tomto ohledu lze zmínit přínos stravy bohaté na rostlinné složky, protože poskytují poměrně rozmanité antioxidanty. Protože antioxidanty mohou zvýšit trvanlivost nejen přírodních, ale i zpracovaných potravin, používají se často jako potravinářská aditiva. Například do zpracovaných potravin se často přidává vitamín C, aby působil jako konzervační látka.
Antioxidanty jako doplňky stravy: je třeba opatrnost
Příjem antioxidantům je nezbytný pro udržení dobrého zdraví, nic se ale nemá přehánět. Jejich nadměrný příjem může mít toxické účinky a může naopak podpořit vznik oxidativního poškození, než aby mu zabránil.
Z tohoto důvodu řada zdravotnických pracovníků doporučuje, aby se lidé vyhýbali vysokým dávkám doplňků stravy obsahujícím antioxidanty, nicméně je třeba provést další studie, aby bylo možné dojít k nezpochybnitelným závěrům. Je tedy lepší zaměřit se potraviny s obsahem antioxidantů, než vše dohánět konzumací doplňků stravy.
Potraviny bohaté na antioxidanty navíc snižují oxidativní poškození ve větší míře než doplňky stravy, jak dokazuje výzkum. V potravinách se totiž účinek těchto látek vzájemným působením podporuje, zatímco užívání jedné nebo dvou izolovaných látek nebude mít stejně blahodárné účinky. Nejlepším receptem na zajištění dostatečného příjmu antioxidantů je dodržování jídelníčku bohatého na různé druhy ovoce a zeleniny spolu se zdravým životním stylem. Pokud to váš zdravotní stav nedovoluje, pak je lepší užívat multivitamínové doplňky, kde jsou jednotlivé látky obsaženy v menších dávkách, než volit preparáty obsahující ve vysokém množství například jediný vitamín.
Příklady potravin bohatých na antioxidanty
- Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Tmavá čokoláda je vynikající, výživná a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů. Obecně řečeno, čím vyšší je obsah kakaa, tím více antioxidantů čokoláda obsahuje.
- Borůvky
Borůvky patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů ve stravě. Jsou bohaté na anthokyaniny a další antioxidanty, které mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a oddálit zhoršování mozkových funkcí, ke kterému dochází s věkem.
- Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou chutné a bohaté na minerály, zdravé tuky a antioxidanty. Mají však vysoký obsah kalorií, proto je třeba jíst je s mírou.
- Jahody
Také jahody jsou bohaté na antioxidanty zvané antokyany, které mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění.
- Artyčoky
Artyčoky jsou zelenina s některými z nejúčinnějších antioxidantů, včetně kyseliny chlorogenové. Jejich obsah se však může lišit v závislosti na tom, jak jsou artyčoky upraveny.
- Goji (kustovnice čínská)
Goji bobule jsou bohatým zdrojem antioxidantů, včetně jedinečného typu polysacharidů, které jsou spojeny se snížením rizika vzniku srdečních onemocnění a rakoviny a mohou pomoci v boji proti stárnutí pokožky.
- Maliny
Maliny jsou stejně jako borůvky bohaté na antokyaniny a v těle působí protizánětlivě.
- Kapusta
Kapusta je jednou z nejvýživnějších zelenin na planetě, částečně proto, že je bohatá na antioxidanty. Ačkoli zelená kapusta má vysoký obsah antioxidantů, červené odrůdy mohou obsahovat téměř dvojnásobné množství.
- Červené zelí
Červené zelí je také skvělý způsob, jak zvýšit příjem antioxidantů. Jeho červená barva pochází z vysokého obsahu anthokyaninů, skupiny antioxidantů, které byly spojeny s řadou zdravotních benefitů.
- Fazole
Fazole obsahují také antioxidant kaempferol, který byl spojen s protinádorovými účinky ve studiích na zvířatech a v laboratorních podmínkách.
Hledáte konkrétní antioxidant?
Pokud chcete získat ze stravy některé konkrétní antioxidanty, snažte se zahrnout do svého jídelníčku následující potraviny:
- vitamín A: mléčné výrobky, vejce a játra
- vitamín C: většina ovoce a zeleniny, zejména bobulí, pomerančů a paprik
- vitamín E: ořechy a semena, slunečnice a jiné rostlinné oleje a zelená listová zelenina
- betakaroten: pestré ovoce a zelenina, jako je mrkev, hrášek, špenát a mango
- lykopen: růžové a červené ovoce a zelenina, včetně rajčat a melounu
- lutein: zelená listová zelenina, kukuřice, papája a pomeranče
- selen: rýže, kukuřice, pšenice a jiná zrna, ořechy, vejce, sýry a luštěniny
Na co si dát pozor
Stejně jako některé jiné doplňky stravy, také doplňky s obsahem antioxidantů mohou mít interakci s některými léky. Například doplňky vitamínu E mohou zvýšit riziko krvácení u lidí, kteří užívají antikoagulační léky (léky na „ředění krve“).
Existují protichůdné důkazy o účincích užívání antioxidačních doplňků během léčby rakoviny; některé studie ukazují, že mohou být prospěšné, ale jiné naznačují, že mohou naopak škodit. Je proto doporučeno, aby se onkologičtí pacienti poradili o vhodnosti užívání doplňků stravy s antioxidanty se svým lékařem.
Zdroje:
NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Healt): Antioxidants: In Depth
Healthline.com: Antioxidants Explained in Simple Terms
Medical News Today: How can antioxidants benefit our health?
Healthline.com: 12 Healthy Foods High in Antioxidants