protože již bylo potvrzeno, že nad jistý běžnému kozumentovi aspartamových výrobků nepříliš vzdálený limit prostě nebezpečný JE. Jinými slovy ze stanovených limitů je již zřejmé, že aspartam byl i evropskou unií uznán jako JED a bohužel je dnes v módě přidávání jedů do potravin tolerovat zákonem, takže výsledek je takový, že např. 1/4 dávku jedu může spotřebitel zkonzumovat, zatímco 4/4 už by byl problém. Osobně mi to tedy přijde jako velmi málá rezerva, že se opravdu děsím jaké dopady užívání aspartamu na obyvatelstvo může dlouhodobě mít.
Na výzkumu by mě zajímaly i tyto věci:
1. Byl zkoumán dopad "čistého aspartamu" nebo dopady aspartamu z běžné obchodní sítě tj. po nějakém tom zacházení, vystavení letním teplotám při převozu nebo skladování, v kombinaci s jinými éčky a látkami (např. citrusovými štávami aj.), které min. z části mohou mít vliv na rozklad aspartamu?
(protože jak se dočteme v odborných zdrojích Aspartam se časem v průběhu skladování nebo vlivem vyšších teplot (mimochodem nižších než teplota tělesná již cca od 30ti stupňů) rychleji rozkládá na silné jedy s mnohými negativními dopady zejména na žaludek, nervovou soustavu a tedy i funkci mozku, kvalitu pokožky, fungování zraku, chuť k jídlu, psychický stav, vznik rakoviny a jinými závažnými obtížemi)
Dokonce jsem někde kdysi četl, že měla v USA být snad i zakázána jeho konzumace u amerických vojenských pilotů, protože může vést za ztížených podmínek až ke ztrátě vědomí.
2. Co se podle výzkumu nestane při konzumaci 1/4 množství tohoto jedu, ale stane se při konzumaci 4/4 (denního limitu) tohoto jedu? Co přesně je ta hranice co se v těle odehraje, která již je brána jako poškození zdraví a jak se tyto dvě fáze tedy od sebe liší. Opravdu někdo chcete riskovat na sobě "povolenou denní dávku", když třeba za týden ji hravě kozumací coly zero překročíte i když ne v tom jednom dni? Opravdu chcete riskovat tak malý rozdíl?
3. Pokud není uváděno množství aspartamu v nápoji, kdo kontroluje jeho skutečné množství nebo se při plnění limitu spoléhá na prosté tvrzení výrobců?
4. Byl výzkum prováděn na lidech nebo zvířatech?
5. Jak je zajištěna znalost dlouhodobých dopadů konzumace Aspartamu v potravinách na člověka (domnívám se, že na takový výzkum nebyl od doby, kdy byla věc znovu řešena, vůbec dostatečný čas).