Dobrý den paní Čepelíková. Ještě jsem neměl čas si výzkum podrobně projít, ale předpokládám, že Vy jste odvedla svou práci dobře a přinesla čtenáři informace na základě prostudování informací z obou táborů a kritického zhodnocení šetření orgánů evropské unie ohledně aspartamu. Proto bych Vás rád poprosil, zda můžete uvést podrobnosti ohledně toho jak výzkum probíhal a zda mě můžete na informace o něm ponavigovat - ať to nemusím hledat.
Každopádně z uvedených limitů je zřejmé, že aspartam byl i evropskou unií uznán jako jed a bohužel je dnes v módě přidávání jedů do potravin tolerovat zákonem, takže výsledek je takový, že např. 1/4 dávku jedu může spotřebitel zkonzumovat, zatímco 4/4 už by byl problém. Osobně mi to tedy přijde jako velmi málá rezerva, že se opravdu děsím jaké dopady užívání aspartamu na obyvatelstvo může dlouhodobě mít.
Na novém výzkumu by mě zajímaly zejména tyto klíčové věci:
1. Byl zkoumán dopad "čistého aspartamu" nebo dopady aspartamu z běžné obchodní sítě tj. po nějakém tom zacházení, vystavení letním teplotám při převozu nebo skladování, v kombinaci s jinými éčky a látkami (např. citrusovými štávami aj.), které min. z části mohou mít vliv na rozklad aspartamu?
(protože jak se dočteme v odborných zdrojích Aspartam se časem v průběhu skladování nebo vlivem vyšších teplot (mimochodem nižších než teplota tělesná již cca od 30ti stupňů) rychleji rozkládá na silné jedy s mnohými negativními dopady zejména na žaludek, nervovou soustavu a tedy i funkci mozku, kvalitu pokožky, fungování zraku, chuť k jídlo, psychický stav, vznik rakoviny a jinými závažnými obtížemi)
Dokonce jsem někde kdysi četl, že měla v USA být snad i zakázána jeho konzumace u amerických vojenských pilotů, protože může vést za ztížených podmínek až ke ztrátě vědomí.
2. Co se podle výzkumu nestane při konzumaci 1/4 množství tohoto jedu, ale stane se při konzumaci 4/4 (denního limitu) tohoto jedu? Co přesně je ta hranice co se v těle odehraje, která již je brána jako poškození zdraví a jak se tyto dvě fáze tedy od sebe liší.
3. Pokud není uváděno množství aspartamu v nápoji, kdo kontroluje jeho skutečné množství nebo se při plnění limitu spoléhá na prosté tvrzení výrobců?
4. Byl výzkum prováděn na lidech nebo zvířatech?
5. Jak je zajištěna znalost dlouhodobých dopadů konzumace Aspartamu v potravinách na člověka (domnívám se, že na takový výzkum nebyl od doby, kdy byla věc znovu řešena, vůbec dostatečný čas).
Děkuji za odpovědi, případně se až najdu čas na položené otázky po vyhledání informací o výzkumu pokusím zodpovedět sám.