Spíše žije ve starém světě. Slunečnicový olej je skutečně mnohem menší zlo, než ten řepkový. Ale dnes to není podstatné, protože řepkový olej už neseženete. To popsané v tomto článku není řepkový olej. Vyrábí se z plodin, které byly vytvořeny jako genetická modifikace původní řepky, případně hodně přešlechtěné řepky. Produkovaný olej má výrazně jiné složení a vlastnosti než původní řepkový olej a v porovnání se slunečnicovým olejem už vychází lépe.
Podstatné tedy je, že řepkový olej v 60. letech a řepkové oleje dnes (dost se liší podle dodavatele osiva, už se nedá mluvit o jednom oleji) jsou zásadně odlišné potraviny.
Máš Petře pochopitelně pravdu.
Zapoměl jsi ale na to, jak úžasný musí být ten vychvalovaný hodnotný zbytek po zmíněné chemické extrakci. Myslím ho brzy budou cpát horem spodem i do žrádla vašich miláčků, o hospodářských zvířatech nepochybujte.
Když už jsme zmínili ty čtyřnohé miláčky. Celkem by mne zajímalo kolik toho bentonitu spotřebují, nebude to málo a možná se to někde projeví.
No a v neposlední řadě to bude důvod proč plocha řepky u nás nepoklesne.
Říká se že už z té řepky co tu máme, ta přešlechtěná či polo-neoficiálně pěstovaná geneticky modifikovaná, i bez pesticidů a herbicidů umírají včely a jejich med může způsobit rakovinu slinivky u člověka.
U některých GMO kokuřic už bylo údajně prokázáno, že jejich pyl je zásadním zdrojem neznámého úhynu včel posledních desetiletí. A to prosím kukuřice není medonosná, včely ji tedy systematicky neopylují a její pyl nesbírají. Babiš sem tahá nové druhy GMO řepky a ta už medonosná je.
pro: Babiš zaplatí, ale pro vás pozdě:
chemická extrakce je standardní, desetiletí používanou technologií pro výrobu olejů, jako je řepkový a slunečnicový olej. 95 % rafinovaných olejů, které jsou v obchodech, používá pro výrobu tuto technologii. Každá technologie zpracování olejnatých semen představuje produkci tzv. šrotů, což jsou krmné suroviny. Jsou to desetileté používané standardní technologie. Desetiletí se šroty používají jako součást krmiv pro hospodářské zvířata.
Řepka se pěstuje v Čechách desetiletí. Je to tradiční plodina. GMO řepka není v ČR ani okolních státech povolena.
Bentonitu se běžně spotřebovává cca 0,5 - 0,7 %. Nikde se to neprojeví. Tisícinásobně větší spotřeba bentonitů je pro výrobu kočkolitů.
"Říká se" ... neznamená, že je to pravda. Ověřte si své "říká se" u nějakého včelaře, a zjistíte, že se mýlíte.
Váš senzacechtivý příspěvek bohužel žádnou senzaci neposkytuje...
Řekl bych, že pro smažení za vyšší teploty byl slunečnicový olej problém vždycky... A pro toto použití je dnešní řepkový olej skutečně lepší celkem bez diskuse, výrobní postup je odlišný a v tomto případě bych určitě volil ten dnešní.
Slunečnicový olej je asi pořád lepší ve studené kuchyni (případně pro vaření za nižších teplot), v této oblasti je pak na čele olivový olej.
Obecně mi nepřijde nic divného na tom, že pro jednu kuchyňskou operaci použiju olej X a pro druhou olej Y - čekat, že něco bude excelovat úplně ve všem mi přijde lehce naivní.
jojo, manzelka me chtela jednou prekvapit a udelat mi jidlo co zboznuju a delal ho jen muj otec, ktery bohuzel loni zemrel, a to konfitovanou cibuli v kachnim sadle, kterou nasledne vydlabete a naplnite restovanymi kachnimi jatry. sehnala vse potrebne, ale kdyz vyndavala veci z lednice, tak ji sklenka s kachnim sadlem spadla a rozbila se.
rekla si, ze to nic a konfitovala cibuli v nejakem repkovem oleji. vysledek? smrdelo to a nedalo se to jist.
nemam nic proti dobremu virgin olivaci ikdyz ho snesu jen v malem mnozstvi (na me je moc vyrazny), pripadne kapku arasidoveho na chut do marinady na kachni prsa, ale sadlo je proste sadlo. hlavne to domaci kdyz uz se blizite na dno sklenice/kyble a tam jsou usazene ty male skvarecky co se tam pri slevani horkeho sadla dostaly :)))
vim ze to neni buhvijak zdrave, ale i dnes dostanu obcas obsedantni chut namazat si chleba prave tim "logrem" sadla, posypat pazitkou s cibuli a osolit. zlucnik a cevy z toho nebudou sice nadsene, ale chutove bunky maji orgasmus :)))
Pane Karle, GMO řepka není a nikdy nebyla v Evropě povolena. Šlechtěním řepky v 60. letech minulého století se dosáhlo toho, že se výrazně snížil obsah kyseliny erukové, která měla negativní zdravotní dopady. Nyní produkovaný řepkový olej má bohudík výrazně jiné složení, než řepkový olej ze 60. let minulého století. V porovnání se slunečnicovým olejem vychází řepkový olej lépe díky optimálnímu poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin, a vychází dokonce lépe i oproti olivovému oleji. Ale každý olej, jak řepkový, tak slunečnicový nebo olivový má své výhody, používám všechny, dokonce i tuky jako sádlo a máslo. Fanatiky, kteří si vyberou jeden druh oleje a na ostatní plivají oheň a síru považuji za hlupáky.
Nikdo nepodal věrohodné vysvětlení, proč by řepkový měl být lepší, ani Marný ani Seti. Naopak je nutné si všimnout načasování PR masáže o užitečnosti řepkového oleje jako důsledku vzniku přebytků řepky na agrárním trhu v souvislosti se značným růstem osevních ploch v poslední době.
Tady máte pár informací:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-499546/The-cooking-oils-make-healthy--dont.html
Předpkládám, že nebudete obviňovat DailyMail z roku 2007 z PR masáže kvůli přebytkům řepky na agrárním trhu ČR v roce 2015 ;-)
Oil type: Rapeseed
Pros: A good source of both polyunsaturated and monounsaturated fat - rapeseed has the lowest saturated fat of any oil and ten times as much omega 3 as olive oil. It can be heated to high temperatures without degrading.
Cons: None really, although its bland flavour makes it less suitable for salad dressing and dipping.
Rating: 9/10
Proboha a jak si myslíte, že se vyrábějí jiné typy rostlinných olejů? Určitá úprava je prakticky u všeho a když se do detailu popíše, tak to bude znít také dost děsně.
Problém palmového tuku je (když budeme ignorovat spory kolem ekologie jeho pěstování) hlavně v tom, že má fakt extrémní obsah nasycených kyselin. On je to sice rostlinný tuk, ale z hlediska vlivu na cholesterol atd. je obvykle dokonce horší než sádlo, což je dost co říct. V tomto ohledu je právě současný řepkový olej poměrně slušný.
Palmový olej má výhodu ve velmi slušné stabilitě jak časové, tak teplotní (což je výhoda pro výrobce), jinak je to ale pěkné svinstvo.
Víte, co je to nadsázka? No nic.
Vyhýbám se řepkovému i palmovému oleji. Řepkový v kantýně ovšem nejspíš nějaký sním, to jo. Nemyslím si, že je nějak extrémně jedovatý, ale v úpravě popsané článkem je to naprosto mrtvá potravina bez jakékoli jiné výživové hodnoty než jsou prázdné kalorie.
Taky by mně zajímala ta "děsná" úprava panenského olivového oleje, který kupuji na doma.
Citace: "Na zesvětlení oleje se tu bude používat bělicí hlinka, což je speciálně upravená hornina zvaná bentonity (jíly), která z oleje dokáže odstranit velké množství chromatických látek."
Ta hornina se jmenuje bentonit a používá se rovněž v petrochemii na zlepšení kvality mazacích olejů. Hlinka váže na sebe výševroucí podíly pryskyřičného charakteru a zlepšuje jak světlost oleje, tak i kvalitativní vlastnosti (viskozita, bod vzplanutí apod.). Je to zcela běžný rafinérský prostředek s vysokou absorbční schopností.
Ostatně ve známých lagunách Ostrama, s jejichž regenerací si leckdo neví rady, je použité hlinky asi tak třetina objemu. A jak ji bude likvidovat Preol?
to žluté svinstvo co zabírá takové plochy, prý na ekologii a pak se vozí tisíc km někam na zabalení a tisíc zase zpět ... Kocourkov kam se hrabe. To potom ta trocha co se přidá nesmyslně do PHM nic nezachrání. No ona nezachrání ani tak neb je to celé z principu nesmysl.