Proboha a jak si myslíte, že se vyrábějí jiné typy rostlinných olejů? Určitá úprava je prakticky u všeho a když se do detailu popíše, tak to bude znít také dost děsně.
Problém palmového tuku je (když budeme ignorovat spory kolem ekologie jeho pěstování) hlavně v tom, že má fakt extrémní obsah nasycených kyselin. On je to sice rostlinný tuk, ale z hlediska vlivu na cholesterol atd. je obvykle dokonce horší než sádlo, což je dost co říct. V tomto ohledu je právě současný řepkový olej poměrně slušný.
Palmový olej má výhodu ve velmi slušné stabilitě jak časové, tak teplotní (což je výhoda pro výrobce), jinak je to ale pěkné svinstvo.
Víte, co je to nadsázka? No nic.
Vyhýbám se řepkovému i palmovému oleji. Řepkový v kantýně ovšem nejspíš nějaký sním, to jo. Nemyslím si, že je nějak extrémně jedovatý, ale v úpravě popsané článkem je to naprosto mrtvá potravina bez jakékoli jiné výživové hodnoty než jsou prázdné kalorie.
Taky by mně zajímala ta "děsná" úprava panenského olivového oleje, který kupuji na doma.