Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků

11. 1. 2018

Sdílet

 Autor: on Pixabay.com / Jasonbon, podle licence: Public domain
Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se při kontrole tzv. provozoven společného stravování, kam spadají zařízení od kiosků po luxusní restaurace, v roce 2017 zaměřili mj. na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů.

Polovina ledů nevyhověla

Inspekce není spokojená zejména s kvalitou ledu, který provozovatelé používají do nápojů. „Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza u nich prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií.

Inspektoři loni z pohledu mikrobiologických požadavků vyhodnocovali celkem 767 vzorků odebraných ve stravovacích provozovnách (kromě toho dozorují i prodejny a výrobny potravin). Nejproblematičtější komoditou byl právě led, kdy z 56 vzorků nevyhovělo 45 %.

Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Provozovatelé, u nichž byly zjištěny uvedené závady, museli provést důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. Mimo další opatření je čeká také pokuta. „Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018,“ dodává mluvčí.

Protože v některých případech ještě není zahájeno správní řízení, nemůže SZPI zatím uvést konkrétní provozovatele, kterých se pochybení týkají. Posléze budou zveřejněni na serveru Potraviny na pranýři, kde potravinářská inspekce a veterinární správa oznamuje nálezy závadných potravin a další zjištění.

Galerie: Potraviny na pranýři 2017

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).