U toho prášku od Vitaru odpovídá 5 ml = 4 g kyseliny askorbové. Použijte klasickou plastovou normovanou čajovou lžičku.
Co se týká vnímání kyselosti přijímaného vitamínu C (existuje i vnímání kyselosti vlastních slin, časem možná pochopíte) v roztoku vody, je to také určitá zpětná vazba, ale neumím ji interpretovat a sám ji v podstatě nechápu.
Dalo by se tedy spoléhat na tělo a nepřemýšlet o tom. Ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že například po půl roce pravidelného každodenního užívání, jsem měl jakousi krizi kdy jsem velmi nepříjemně vnímal kyselost u každé dávky kyseliny askorbové. Trvalo to asi tak dva týdny a pak jako když utne, a od té doby naopak vůbec nevnímám žádnou nepříjemnou kyselost.
Je ale pravda že jsem postupně snížil přijímanou průběžnou dávku, naopak zase neřeším nárazové navýšení (šup tam 4g), když se například podchladím nebo mi to hrozí (je tlumeno jak vnímání chladu, tak se prostě ochráníte a neonemocníte).