V tomto roce se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) chystá zveřejnit okolo 690 vědeckých výstupů. Vědecké práce budou sledovat hodnoty mikronutrientů, mykotoxiny a akrylamid, ale na přetřes přijde i zdraví včel, pesticidy, bisfenol A a aspartam. Dále si EFSA stanovila rámcový program opakovaného přehodnocování přídatných látek. Byla vydána výzva k dodání dalších údajů o 15 aditivech do července a o 36 aditivech do listopadu 2013.
Stovky aditiv znovu pod lupou
Podle nařízení 1333/2008/ES o přídatných látkách do potravin má úřad EFSA navíc za úkol do konce roku 2020 opakovaně vyhodnotit stovky dosud schválených aditiv. Dokud toto neproběhne, je přípustné používání všech látek, které byly schválené podle předcházejících směrnic.
S ohledem na výskyt novějších údajů budou muset být znovu prověřena i některá barviva, která už byla jednou posuzována a schválena (některá po úpravě limitů). Existují obavy, že příjem potravin s těmito barvivy převyšuje u některých skupin populace přijatelné denní dávky ADI (přijatelný denní příjem, na doporučení úřadu EFSA).
Jedná se o tato barviva:
- kurkumin (E 100)
- hněď HT (E 155)
- azorubin/karmoisin (E 122)
- červeň Allura AC (E 129)
- brilantní čerň BN (E 151)
- chinolinová žluť (E 104)
- žluť Sunset (E 110)
- Ponceau – košenilová červeň (E 124)
Od 1. června 2013 už přitom platí nové limity u tří ze šesti kontroverzních barviv (chinolinová žluť – E 104, žluť SY – E 110 a košenilová červeň A – E 124), které jsou potenciálně závadné podle „Southampton study“ zveřejněné v roce 2007. Byly sníženy nejvyšší povolené limity v některých potravinách, aby bylo zaručeno, že nebudou překročeny nově snížené hodnoty ADI ani u spotřebitelů s vysokou konzumací příslušných produktů, a to především u dětí.
EFSA se totiž obávala nadměrného přísunu těchto barviv u dětí konzumujících mnoho cukrovinek, sladkých nápojů (včetně mléčných) a cukrářských výrobků, které tato barviva obsahují, i když nebyla zjištěna přímá souvislost mezi příjmem barviv a zvýšením hyperaktivity.
Čtěte k tématu: Čím se barví potraviny?
Produkty vyrobené podle dosavadních předpisů, které budou uvedeny na trh do tohoto data, mohou být prodávány do vyprodání zásob.
Úřad EFSA vyzval členské státy a různé zainteresované strany, aby poskytly k 51 aditivům dva typy údajů: jednak od výrobců množství těchto látek přidávaných do jejich výrobků, a dále od státních orgánů, vědeckých institucí i výrobců údaje z analýz zjišťujících skutečnou úroveň obsahu těchto látek ve sledovaných potravinách a nápojích. V roce 2014 se předpokládá zpracování stanovisek.
K tématu: Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz