Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dohlíží kromě restaurací či klasických prodejen potravin i na podniky, kde je prodej potravin jen doplňkovou službou, například na čerpací stanice. I tady musí provozovatelé dodržovat předpisy pro bezpečný prodej potravin.
Při kontrole v pondělí 25. 4. 2016 inspektoři zjistili nesplnění zákonných požadavků při prodeji potravin na čerpací stanici společnosti MOL Česká republika s.r.o. v Plzni.
„Provozovna nebyla vybavena přívodem teplé ani studené tekoucí vody a personál měl k dispozici pouze z hygienického hlediska nevyhovující barel s vodou, několik přenosných nádob a hygienické pomůcky umístěné na podlaze. V provozovně evidentně probíhaly přípravné stavební práce pro zajištění hygienického zázemí, nicméně provozovatel v současnosti nedisponuje ani souhlasem s realizací vodovodní přípojky a přesto prodával potraviny,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Prodejce porušil nařízení o hygieně potravin, které mj. žádá, aby stav provozovny umožňoval údržbu a správnou hygienickou praxi zajišťující bezpečnost nabízených potravin.
Čerpací stanice vzhledem k pochybením nesmí dále prodávat potraviny a čeká ji řízení o uložení pokuty.
Přehled všech uzavřených provozoven a dalších prohřešků v oblasti bezpečnosti a kvality potravin najdete na serveru potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.
Zdroj: TZ SZPI