Sacharidy jsou jistě zásadní, nicméně:
- nebavíte se tu vůbec o bílkovinách a aminokyselinovém spektru
- nebavíte se tu o kvalitních tucích
- nebavíte se tu o jiných formách cukru
Příjde mi, že výživoví poradci pro populací ví méně o praktickém dopadu menšího množství sacharidů, případně vlnění sacharidů úplný PRD.
Chápu, že tělo je nástroj, který potřebuje živiny, ale chuť na sladké je způsobena především návyky a kvasinkami, které si od mala krmíte ve střevech čokoládou a pak přednášíte jak správně jíst.
Já do svých 20 let jsem jedl sladké jako o závod a teprve s něčím, čemu se říká "sacharidové vlny" jsem dostal nejen svou chuť na sladké pryč, ale dokonce jsem se naučil řádu ve stravě. Což mi pomáhá i v současném životě. Ostatní ať se krmí bagetami.
Dnes je pro mě zdravá strava hlavně:
- vajíčka -> výborné spektrum bílkovin a vitamínů
- ovesné vločky -> nízký glykemický index, výborné na trávení
- kvalitní mléko -> vhodný doplňek tvarohů a ovesných vloček
- kvalitní měkké tvarohy -> kasein na noc
- maso (ryby, kuřecí, hovězí) -> tuky OMEGA-3, OMEGA-6 a aminokyselinová spektra
- přílohy: (různé druhy rýže - především pololoupaná, brambory vařené a snědené ve slupce) -> vitamíny a nízky glykemický index
- zelenina (listová i rajčata a papriky) -> vitamíny a trávení
- ovoce (banány) - vhodné pro rychlé doplnění cukrů
+ doplňky stravy - kvalitní vitamíny, případně CFM proteiny a BCAA v momentech nižšího příjmu sacharidů před ztrátou svalů
Nevím, ale čtu-li Váš článek, tak je to zcestné a pro mě ničím nepřínosné. Radši řekněte lidem, v čem mají hledat motivaci k tomu, aby se sami začali učit správně jíst a nenabízet náhražky kalorických hnusů, které bych nepozřel.
No ve velké míře si za to jak se jí mohou lidé. Obchodní řetězce tlačí ceny dolů a pak to vypadá jak to vypadá. Jídla bez bílkovin, samé cukry a tuky a ke všemu ty špatné.
No nic...