Akademici si mohou říkat, co chtějí. Ostatně jako každý. Záleží na tom, co s tím provedou novináři a jak budou cizí názory nezaujatě a objektivně prezentovat.
Nejspíš kdejaká civilizační nemoc je tzv. módní, protože se toho ihned chopí Velký Byznys, nazve to diagnózou a díky globalizaci je to pak opravdu tsunami.
Chtějí Akademici popírat, že existují jen v CZ tisíce lidí s nesnášenlivostí lepku? Asi není něco v pořádku s naší globalizovanou potravou. Chápu, že doktorům jde proti srsti léčba bezlepkovou dietou, která jediná zabírá. Přiznat vliv stravy na zdraví je v oficiální medicíně zatím v plenkách.
Vidím problém v přílišné specialiizaci vědců. Zabývají se jednotlivými problémy, jako vliv lepku na rakovinu, ale nikdo nedokáže vyhodnotit, co udělá přílišná konzumace přešlechtěné pšenice v kombinaci se stresem, životním stylem, chemií v potravinách atd. s celkovou kvalitou života a zdraví člověka.
Máte pravdu. Kombinací faktorů se nikdo nezabývá. Stejně jako neznámým vlivem kombinací éček. Díky úzké specializaci pak poslouchají jen sami sebe a nemohou obsáhnout širší poznatky. (Podobně jako někteří lékaři- specialisté.) Smutné je to, že popírají přešlechtěnost pšenice. Stále to má být ta "základní potravina"? Vždyť je to už úplně jiná pšenice s jiným složením, a lidské tělo se s tou změnou zjevně těžko vyrovnává.
Možná to dokážou vyhodnotit ti "módní" co frčí bez lepku jen tak, že je to teď moderní :) Mně se konečně začal hojit fakt dlouholetý a hrozivý ekzém po jak by řekl "odborník" extrémním snížení příjmu bílého i "celozrného" komerčního chleba/pečiva. Jím chleba pečený v domácí pekárně jen z celozrné pšeničné mouky, ráno ovesné vločky, takže i poměrně jím méně toho chleba. Ještě do toho jsem našla něco o histaminové intoleranci (kterou prej spousta lékařů neuznává nebo o ní vůbec neví), takže i jiná jídla než jen lepek podporují ten ekzém (Samozřejmě ne všichni maj špatné geny a špatně odbourávají histamin). A ty slavné éčka a některé konzervanty taky. No a kožní by neměli co žrát, kdyby se to oficiálně přiznalo, i když v Německu např. léčí ekzém i tou antihistaminovou dietou... Já čekala v 21. století pokrok a technologie jako ve scifi filmech a ne chudou bídu na jedné straně, neuvěřitelný konzum a vyhazovaní na druhé straně (světa) a spoustu nemocí jako daň, že si chce člověk užívat moderní doby a jídlo si koupit, ale nemá čas na vaření a musí makat aby měl vůbec na základní potřeby a občas na dovču.... Kam sme to dospěli jako lidstvo....
Z historie se dozvídám , že přes akademickou elitu se kolikrát nedostali nová pokroková zjištění i když byla zřejmá.Taky se dočteme, že úzká specializace má přes své výhody řadu nevýhod. Zatím se potvrzuje, že zasahování do přírody, která se tvořila stovky miliónů let má pro nás negativní důskedky, které se rádoby pokoušíme změnit.
Je tu jeden pozitivní důsledek, že tu jsme, navzdory přírodě, která se nás snaží zničit. Druh, který v tomto boji podlehne, zmizí beze stopy.
Boj jedněch proti druhým a vymýšlení umělých chemických látek, které jsou jedy pro ostatní, je vlastní bakteriím i virům, ale taky rostlinám. Ona ta příroda není tak sluníčková, jak si ji představujete.