Hlavní navigace

Bílkovina v moči neprovází jen choroby ledvin. Objevuje se třeba u neléčené hypertenze a cukrovky

4. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/freepik
Nápadně napěněná a zakalená moč může obsahovat nadměrné množství bílkovin. Tento stav, označovaný jako proteinurie, se může objevit i kvůli horečce, dehydrataci nebo fyzické zátěži. Také ale provází nejrůznější patologické stavy a nemoci ledvin, jako jsou glomerulonefritida, ledvinové kameny či nádory močových cest. Proteinurie se dá rychle odhalit chemickou analýzou (papírkem do moči).

Co je proteinurie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je proteinurie?
  2. Příčiny zvýšené bílkoviny v moči
  3. Projevy bílkoviny v moči
  4. Diagnostika bílkoviny v moči

Přítomnost zvýšené bílkoviny v moči se odborně označuje jako proteinurie. U každého člověka běžně odchází močí 50–80 miligramů bílkovin denně. Pokud se tato hodnota přehoupne přes 150 miligramů, už se jedná o patologickou záležitost. Proteinurie ovšem není sama o sobě onemocněním. Někdy může jít jen o dočasný stav vyvolaný extrémní fyzickou námahou, dehydratací či horečkou. Bílkovina v moči ale může také poukazovat na vážná onemocnění ledvin či jiné choroby. [1, 2, 34]

Příčiny zvýšené bílkoviny v moči

  • Zvýšená zátěž: pokud se objeví bílkovina v moči, nemusí jít automaticky o vážné onemocnění. Někdy se jedná jen o reakci organismu na stresovou situaci. Proteinurie se může objevit po vyčerpávajícím sportovním výkonu nebo v důsledku dehydratace a horečky. Vyvolat ji může i vystavení nízkým teplotám.
  • Záněty močových cest: při bakteriálních zánětech močových cest se v moči kromě krve objevuje i bílkovina. Pacienty navíc trápí bolest a pálení při močení.
  • Glomerulonefritida: funkční jednotky ledvin označované jako glomeruly se starají o filtrování krve, ze které vzniká primární moč. Zánětlivé neinfekční onemocnění glomerulů způsobuje jejich poškození, takže jimi může pronikat větší množství bílkovin do moči.
  • Nádory močových cest: při průkazu bílkoviny v moči je možné uvažovat i o zhoubných nádorech, které mohou vyrůstat v ledvinách, močovodech či močovém měchýři. V moči bude zároveň přítomna i krev.
  • Nefrotický syndrom: tento stav je charakterizovaný extrémně vysokými denními ztrátami bílkovin do moči (3–3,5 gramu). Nefrotický syndrom je poměrně vzácný. Pacient s tímto onemocněním má poškozené glomeruly, které umožňují průnik bílkovin do moči.
  • Vysoký krevní tlak: pokud není hypertenze po delší dobu léčena, může to vést k postupnému poškození ledvin. Ty pak nejsou schopny správně filtrovat krev.
  • Diabetes: dalším chronickým onemocněním, při kterém se ztrácí bílkoviny do moči, je cukrovka. Pokud se diabetes dlouhou dobu neléčí, dochází k poškozování ledvinných cév. Tento stav se označuje jako diabetická nefropatie.
  • Mnohočetný myelom: pro toto nádorové onemocnění vycházející z B-lymfocytů je typickým nálezem tzv. Bence-Jonesova bílkovina v moči. Lehké řetězce imunoglobulinů lze odhalit elektroforézou.
  • Autoimunitní choroby: mezi další možné příčiny proteinurie patří některé autoimunitní choroby jako například systémový lupus erythematodes nebo Goodpastureův syndrom.
  • Srdeční selhávání: proteinurii se nevyplácí ignorovat i proto, že může jít o jeden z příznaků chronického srdečního selhávání. U těchto pacientů bývá častým nálezem albuminurie. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Bílkovina v moči v těhotenství

U těhotných žen je fyziologické množství bílkoviny v moči o něco vyšší, pohybovat se může v intervalu 150–300 miligramů za 24 hodin. Pokud se ale prokáže ještě vyšší proteinurie, měli by lékaři tento stav okamžitě řešit, protože se může jednat o jeden z příznaků preeklampsie. Tento stav bývá spojován také s vysokým krevním tlakem. Preeklampsie je velice nebezpečná, protože průtok krve od matky k placentě je snížený. K miminku se tudíž nedostává dostatek kyslíku, což může vyústit v mnoho komplikací. V nejhorších případech dochází k úmrtí plodu v děloze. Komplikace mohou nastat i u samotné matky, které hrozí poškození důležitých orgánů, těžké krvácení, mrtvice, krvácení do mozku, nebo dokonce smrt. [11, 12, 13, 14]

Manželovi řekli, že syn je v pořádku, ale u mě, že neví. Žena měla v těhotenství dvakrát preeklampsii Přečtěte si také:

Manželovi řekli, že syn je v pořádku, ale u mě, že neví. Žena měla v těhotenství dvakrát preeklampsii

Projevy bílkoviny v moči

Pokud nejsou ztráty bílkoviny do moči extrémní, nemusí se to na fyzickém stavu pacienta výrazně projevit. Obecně se ale udává, že moč obsahující nadměrné množství bílkovin je zakalená. Někdy může i více pěnit. Když už je proteinurie výrazná, lze pozorovat:

  • Otoky: nejprve otékají oční víčka, později se edémy stěhují na břicho, kotníky a chodidla.
  • Změny močení: pacient močí především mnohem častěji než dříve.
  • Nevolnost: významná ztráta bílkovin z těla způsobuje nevolnost a zvracení. Dotyčný nemá chuť k jídlu.
  • Křeče: ke svalovým křečím dochází hlavně v nočních hodinách, což je mimořádně nepříjemné.

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Diagnostika bílkoviny v moči

Na přítomnost bílkoviny v moči se často přijde při preventivním vyšetření moči. Rutinní chemická analýza moči spočívá ve vyšetření pH a specifické hmotnosti moči a kvalitativním zjišťování bílkoviny, glukózy, hemoglobinu, ketolátek, bilirubinu a urobilinogenu. Pokud je bílkovina pozitivní, je to indikací k dalším laboratorním testům:

  • Analýza močového sedimentu: dříve se prováděla mikroskopicky. Dnes jsou k dispozici biochemické analyzátory pro automatizované vyšetření močového sedimentu, které umožňují vyšetřovat velké množství vzorků za krátký časový úsek. Fungují na principu průtokové cytometrie (FW) nebo digitálního snímání částic.
  • Vyšetření sbírané moči: pro přesnější určení denních ztrát bílkovin do moči je vhodné vyšetřovat vzorek moči, kterou pacient sbírá po dobu 24 hodin. Toto vyšetření má výhodu v tom, že umožňuje odhalit malé denní ztráty bílkovin (mikroalbuminurie).
  • Vyšetření sérových bílkovin: pokud je v moči hodně bílkovin, doporučuje se vyšetřit také krevní sérum.
  • Elektroforéza (ELFO) bílkovin v moči: metoda založená na pohybu nabitých částic v elektrickém poli se využívá k tomu, aby se separovaly jednotlivé proteiny v moči. Díky tomu je pak možné určit přítomné druhy bílkovin a jejich množství.

Aby se lékaři dopracovali k přesné příčině proteinurie, mohou vyšetřit močové cesty a ledviny ultrazvukem nebo provést cystoskopii. Při podezření na vážné poškození ledvin je možné odebrat vzorek tkáně na histologické vyšetření (biopsie ledviny). [15, 16, 17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, aafp.org, hopkinsmedicine.org, mayoclinic.org, healthline.com, clevelandclinic.org, kidneyfund.org, preeclampsia.org, webmd.com, stefajir.cz, efcni.org, urologiepropraxi.cz, pediatriepropraxi.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).