Přesně jak píše „OD“…Chtělo by se zamyslet, CO pijete za mléko!!!! Odstředěné nízkotučné mléko nemá vlastně s mlékem téměř nic společného… :D Jak sám píšete, je to opravdu už jen voda! Vypláchnuté trubky mlékárenského průmyslu a mléčný tuk se zde nahrazuje ŘEPKOVÝM OLEJEM! Odporné, nechápu, jak to můžete pít… :o) Není nad to zaplatit o hloupých 15,– / 20,– více a pochutnat si na kvalitě. Půl litru plnotučného mléka denně je tak akorád, 1 celý litr mají pít jen kojící matky.
Investujte do kvality lidi, né do levného houmru… ;)
OMG! Ty si kus vola, víš o tom naprosto, ale naprosto prd :)) Prej odstředěný mlíko je voda OMG! Mlíka: odstředěné, polo a plnotučné se od sebe liší jedinou věcí a to obsahem tuku, ty jelito. To že ti odstředěný mlíko chutná jako voda je jenom známka toho, že si zvyklej žrát tučný sra*ky, salámy atd. a bez tuku už ti nic nechutná. Proboha neraď někde něco o čem víš prd. Vědecký studie prokázaly, že jenom nadměrná konzumace plnotučnýho popř. polotučnýho mlíka zvyšuje riziko rakoviny vaječníků u žen. Já piju přes litr nízkotučnýho mlíka denně již 15 let a vůbec nic mi neni, naopak i přes velkou zátěž při sportu mam kosti díky vápníku a vitamínu D v naprostém pořádku. JELITO!
A proč se tak rozčiluješ? Že by proto, jak ti z dnešního mléka od kraviček, které jsou uvězněny v příšerných podmínkách ve velochovech, kde fungují skutečně jako mléčné automaty (probíhá to asi takhle, pro lepší představu - umělé oplodnění, uspíšení porodu, nástup laktace podpořen nejlépe ještě dalšími farmatickými prostředky, odstavení telete a umělé udržování laktace několik dalších měsíců/let, což je, jak si snad i průměrně empatický jedinec umí představit, pro krávu velmi stresující a nepřirozené - zkuste si to představit u "samice" lidské, nic moc představa, co?), přešly do krve jejich velmi rozbouřené hormony? Tučnost netučnost, mléko je prostě špatnou volbou, byť se může i řadu let ZDÁT, že člověku "nic není". No ale jestli se cítíš jako tele, které potřebuje primárně posilovat kostru na úkor mozku a rozumových schopností (protože takové složení kravské mateřské mléko od přírody má), pak je vše v pořádku. Jsme to, co jíme.... :)
To by mne moc zajímalo, jak se uměle uspišuje porod u krávy a jak se uměle udržuje laktace několik let. Kráva se telí, když to na ni příjde, na rozdíl od některých žen. Po otelení nejdříve produkuje mlezivo pro telátko, když se tele odstaví, začíná se kráva dojit, po třech měsících se opět připouští a u některé se to napoprvé nepovede, tak se to zkouší několikrát, při každém běhání, což bývají tři až čtyři dny jednou za měsíc. Minimálně tři měsíce před otelením se kráva zaprahuje, to znamená že nejpozději v té době už nesmí dávat mléko, musí stát na sucho. Ještě nikdy jsem neviděla krávu dojit bez přestávky několik let.. Dávat krávě chemii aby se dřív otelila, nebo aby se dokonce prodloužila laktace, to je taková hovadina, o které jsem ještě neslyšela, ale jsem z tohoto prostředí už hezkých pár let pryč, ale v tom předokládám se sotva něco změnilo. Subledi
Ty jsi taky chytrák, viď? Konrétně tahle paní mi pomohla v boji s rakovinou. Jo, je to tak. A konkrétně vysazení všech mléčných výrobků mi pravděpodobně nejvíce pomohlo. Víš vůbec, co je to celostní medicína? To je věda, která se zabývá komplexními jevy, vnímá pacienta jako celek, neštěpí ho na "kousky" jako medicína alopatická. Příklad - žena má silnou a bolestivou menses, co udělá doktor? Něco jí na to "předepíše", nejlépe hormony apod. A celostní medicína? Začne hledat PŘÍČINU. Ví, že vše souvisí se vším, že zdravé tělo nemá potřebu dívat něčím najevo, že tam něco nehraje (v příkladu právě ta abnormální menstruace - přestože si dnes spousta žen mylně myslí, že je to už vlastně normální, trpět při menses, protože většina jejich kámošek přece trpí taky, že jo). A člověk se začne celkově, dává si do pořádku orgány, imunitu atd.
Navíc je nutné si uvědomit, že všechno je tak trochu byznys, něco víc, něco míň. Mléčný průmysl (stejně jako masový, cukrový, alkohový apod.) je MEGABYZNYS. Pokud někdo věří rádoby odborníkům, že mateřské mléko určené kravskému novorozeněti opravdu člověk nutně potřebuje (btw, kde pak bere celý život vápník kráva, když už "kojena" není?), lze se snad nad tím jen ironicky pousmát. Mnoho lidí trpí přesně těmi problémy, jež dr. Lazarovová popsala, čili výtoky, zahleněním, chronickou rýmou, alergiemi, neplodností, ..., a kdyby alespoň rok zkusili mléko omezit na minimum, konzumovali jej např. pouze příležitostně ve formě čistého jogurtu (nekombinovaného s ničím dalším), divili by se, co to s nimi udělá. Krom toho, zamyslel se někdo nad tím, proč třeba v USA nebo u nás tolik lidí trpí právě osteoporózou, přestože zde mlékoprůmysl jen kvete, zatímco kupř. Asiati, Japonci a spol. tyto nemoci prakticky neznají (a mléko téměř nekonzumují, stejně tak cukr a další škodliviny)? Ale ne, prostě naši odborníci na výživu prostě budou mlít dál dokola ty omleté fráze o vápníku a nezbytnosti mléka, což "potvrzují" radami našich prababiček, které mléko jistě pily, ale měly úplně jiný životní styl než my, a navíc se nepřidávalo takřka do všeho, co je na trhu dnes (přečtěte si etikety na všech potravinách, co máte kdo aktuálně v lednici nebo ve špajzu, a uvidíte sami). Někteří ti výživáři tomu všemu možná i dodnes věří a argumentují nesmysly typu "někdo sní tvaroh, a nic mu po tom není". Ale to se musí každý hned na místě opupínkovat, aby se poznalo, že mléko většině lidí škodí? To, že reakce není okamžitá, totiž neznamená, že neškodí.
V každém případě lze vřele doporučit knihu PRAVDA O MLÉCE, JAK JI POTVRZUJE VĚDA. Je plná skutečně objektivních studií a výzkumů, které na rozdíl od běžné normy nesponzorovaly mlékařské podniky. A vše, co se tam píše, dává až zarážející smysl. Doporučuji. Opravdu. Pak vám mnohým možná přestane připadat, že tady plácám celou dobu fanatické nesmysly. A i kdybyste neuvěřili faktům uvedeným v knize, můžeme mi 100% věřit, že se mi už 8 let bez mléka vede výborně, žádné zažívací, ženské, alergické potíže, žádné bolehlavy, migrény, deprese (ano, i psychické nemoci jsou mnohdy způsobené chaotickou stravou). Hladinu vápníku mám naprosto v pořádku, konzumuji spoustu zeleniny a obilovin a dostatek luštěnin. Mléko jsem mívala ráda, stejně jako většina lidí (už proto asi řada lidí ani NECHCE faktům o mléčných výrobcích uvěřit, prostě se toho nedovede vzdát), ale je to jen o zvyku, teď mi nechybí. A ty alergie a jiné problémy korunující až rakovinou prsu mi nechybí rovněž.
Naprosto souhlasim. Prestala jsem jist maso a pit mleko nejen kvuli tomu, jak neskutecne krute a mnohdy opravdu zvracene je s kravami a telaty zachazeno (na video, kde ma tele pres cumak kus zluteho plastu, aby se nemohlo napit mleka SVE VLASTNI matky, nikdy nezapomenu), ale i proto, ze jsem na youtube a jinych serverech zhledla nekolik prednasek o negativnim vlivu mleka a hlavne o tom, jak je nelogicke, ze ho vubec konzumujeme…. Je to presne jak rikas: mlecny prumysl je byznys, ktery lidem vymyva mozek tvrzenim, ze je pro optimalni fungovani lidskeho organismu vylozene nutne mleko a produkty z nej konzumovat. Je to podobny princip, jako kdyz se nekdo rozhodl, ze bude lidem prodavat obycejnou vodu, a tak vznikly firmy, ktere lidem nakecaly, ze balena voda je lepsi, nez ta z kohoutku. Umele tak vytvorily poptavku a lidi tak domu tahaji pakly balene vody, ktera je o tisice procent drazsi nez ta z vodovodu, dovoz teto vody do supermarketu stejne jako vyroba a nasledne odstranovani plastovych lahvi, ve kterych se voda prodava, extremne zatezuje zivotni prostredi. Ale hlavne, ze firmy na tom vydelaji :-(
Jeste bych dodala, ze lide jsou na mleku a produktech z nej tak zavisli podle odborniku take pry pro to, ze mleko doslova obsahuje latky zpusobujici neco, co by se skutecne dalo nazvat 'zavislost'. I to tele totiz musi chtit to mleko opakovane pit, musi mu chutnat.
Zdena Lacková a mgr. Suchánek ?
To jsou nějaké kapacity v oblasti biochemie? Já nevím, poučte mě prosím jsem jen laik s alegii na mléko, už jej 25 let nepiju, sýry zkouším vynechat až teď, měl jsem problém se zažíváním, podlehl jsme reklamě a cpal do sebe actimel, funguje jen když ho máte furt v sobě, je to jako droga, když jsem zrušil sýry a actimel problémy odezněly. Moje rada nepijte ty sračky a nejezte zdravé jogurty a pocitíte tu ůlevu až půjdete kolem regálů se sýry a jogurty a zjístite, že je nepotřebujete. Jistě je to omezení ve stravování, ale chcete se snad zbavit problémů, nebo ne?
největším problémem mléka a výrobků z něj jsou doprovodné efekty při získávání této sporné potraviny. A tím mám na mysli jednak opakované inseminace krav, aby neustále produkovaly mléko a zabíjení jejich telátek. S vědomím těchto skutečností mléko a mléčné výrobky nejím. A samozřejmě ani maso. Tím pádem nemusím zkoumat , zda je či není mléko a maso zdravé.
Když se mne někdo ptá na mléko, obvykle říkám "nejsem tele abych pil mléko", ale nicméně zkvašeného mléka či s nějakou kulturou (kefír, ABT kultura, Alma, ...) se nebojím.
Když jsem nachlazený tak si kupuji Vincentku a piji svařené mléko s medem a někdy i alkoholem. Pomáhá to zejména při suchém kašli. Mléko tedy "zahleňuje", ne že ne, a nejde o žádný mléčný tuk, ale nemyslím si že by to člověku vadilo - přesně naopak.
Prabába mi nutila horké svařené mléko bez medu (obsahuje spoustu jakoby kůžičky - škraloupku), ale to nikdy tak neúčinkovalo.
Pravda je také, že jako dítě jsem si toho že mi mléko na nachlazení prospívá nikdy nevšiml. Až jako dospělý, kdy jsem mléko po mnoha letech nepití (nějak jsem nepociťoval potřebu pít mléko) zkusil, právě při nachlazení jsem zpozoroval že mléko je dobré.
Zajímalo by mě, jak by zastánci pití mléka vysvětlili tento paradox: Česká republika patří historicky mezi země s nejvyšší konzumací mléka a mléčných výrobků na světě - tudíž by měla mít většina populace dostatek vápníků a osteoporóza by měla být vzácná a výjimečná. Opak je však pravdou. Výskytem osteoporózy se opět řadíme na čelní místa v Evropě. Pokud z toho pro mne něco vyplývá, tak především to, že mezi dostatečnou konzumací mléčných výrobků a vstřebatelným vápníkem není přímá, ale spíše nepřímá úměra. Zvláštní paradox ne? A teď kdo nám kecá a proč? Doporučuji hledat odpovědi například v knize Čínská stude.
Proč je ČR na přední příčce osteoporózy (neověřoval jsem, ale přijímám)? Ze stejného důvodu, proč české ženy jsou na předních příčkách obezity. Chybí pohyb. Kosti rostou a zůstávají silné za splnění DVOU základních podmínek - správná výživa A dostatečný pohyb. Většině lidí v západní civilizaci nechybí vápník ani vitamin D ani jiný mikronutrient, ale chybí jim pohyb a řídnutí kostí je jedním z mnoha důsledků. Výživa nemůže nahradit pohyb jako iniciátora zpevňování kostních struktur (ani posilování svalů či snižování inzulinové resistence).
Vypíchnout jenom jednu část rovnice a tvářit se, že neexistuje ta druhá, je přesnou ukázkou, jak zmíněná kniha a mnozí jiní zjevitelé svaté pravdy (či "odhalovatelé keců") manipulují s daty.
To jsou věci. Historicky byla kravička pro rodinu to nejdůležitější a hýčkané zvíře pro přežití. Většinou kravička dojí do té doby, než je přibližně čtyři měsíce před otelením, stejně jako koza. Dokonce i slepice snášejí vajíčka téměř 280 kusů ročně, kterého jiného ptáka znáte s takovou snáškou. Holt tato zvířata byla domestikována a po staletí se přizpůsobila potřebám člověka. Protože mí rodiče byli sedláci, už jako malá jsem čekávala s hrníčkem v ruce, až moje matka podojí krávu. Na mléce jsem v podstatě vyrostla. Je mi šedesát pět let a musím to zaťukat, jsem naprosto zdravý člověk a to jsem v těhotenství byla schopná vypít litr mléka na posezení. Neberu žádné prášky, neměla jsem nikdy ty potíže, které tady novodobí odpůrci mléka vyjmenovávají, ve svém věku vypadám dobře a dosud ani nešedivím. Jsou mi jen k smíchu ty řeči o škodlivosti mléka, o trápení zvířat od lidí, kteří ani nevědí, jak kráva vypadá.