Když se mne někdo ptá na mléko, obvykle říkám "nejsem tele abych pil mléko", ale nicméně zkvašeného mléka či s nějakou kulturou (kefír, ABT kultura, Alma, ...) se nebojím.
Když jsem nachlazený tak si kupuji Vincentku a piji svařené mléko s medem a někdy i alkoholem. Pomáhá to zejména při suchém kašli. Mléko tedy "zahleňuje", ne že ne, a nejde o žádný mléčný tuk, ale nemyslím si že by to člověku vadilo - přesně naopak.
Prabába mi nutila horké svařené mléko bez medu (obsahuje spoustu jakoby kůžičky - škraloupku), ale to nikdy tak neúčinkovalo.
Pravda je také, že jako dítě jsem si toho že mi mléko na nachlazení prospívá nikdy nevšiml. Až jako dospělý, kdy jsem mléko po mnoha letech nepití (nějak jsem nepociťoval potřebu pít mléko) zkusil, právě při nachlazení jsem zpozoroval že mléko je dobré.